Maidenman Posted June 8, 2016 Report Share Posted June 8, 2016 Hmm, gdzieś widziałem kernel do AMD na 10.11.0-1-2 tylko nie wiem jak je podmienić. Trudno, zostanę przy Yosemite Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olej7777 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Mam dziwny problem. Clover jest zainstalowany na pendrive i niestety wprowadzając zmiany za pomocą clover configuratora nie stosuje ich, tak jakby wczytywal configa z jakiegos innego miejsca. Gdzie on może trzymać dodatkowy config który ładuje? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted August 19, 2016 Author Report Share Posted August 19, 2016 Mam dziwny problem. Clover jest zainstalowany na pendrive i niestety wprowadzając zmiany za pomocą clover configuratora nie stosuje ich, tak jakby wczytywal configa z jakiegos innego miejsca. Gdzie on może trzymać dodatkowy config który ładuje?W Clover Configuratorze możesz wybrać, ktory config chcesz edytować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olej7777 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Chodzi mi bardziej o to czy config i sam clover występuje tylko na partycjach EFI czy jeszcze gdzieś indziej? Mam 4 fizyczne dyski w tym dwa SSD i upatruje tutaj problemu, czyli że gdzieś coś jest trzymane do czego odwoluje sie clover którego mam na pendrive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartesss Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Sprawdź wszystkie EFI dysków. Zamontuj każdy z nich z dysków i sprawdz czy nie ma na nich clovera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartesss Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Sprawdź wszystkie EFI dysków. Zamontuj każdy z nich z dysków i sprawdz czy nie ma na nich clovera . Sprawdź czy na pewno bootujesz z pena Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
olej7777 Posted August 19, 2016 Report Share Posted August 19, 2016 Kombinuje i kombinuje. Posiadam płytę główną ASUS P8Z68-M Pro s1155 nie mam do niej zrobionego DDST i nie mam SSDT pod i5-2500k. Planuje sie tym zajac ale mam po przesiadce z yosemite inny problem. OsxAptioFixDrv nie wstaje system i informacja o reboocie za 30s, a na OsxAptioFix2Drv system startuje losowo raz tak raz nie, tym razem info o reboocie za 10s. Pod yosemite przesiadka z jednego na drugi rozwiazala problem, na elcapitanie niestety nie. Kolejne pytanie czy jest gdzies GOP pod gtx970 strix? oraz za chiny nie moge znalezc opcji CSM w czym upatruje problem takze z brakiem mozliwosci boota clovera z dysku (nie mam opcji UEFI dla niego) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted August 20, 2016 Author Report Share Posted August 20, 2016 @up ten post nie dotyczy tematu poradnika instalacji OS X. Bardzo proszę o stworzenie własnego tematu i nie zasmiecanie tego Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leff Posted August 29, 2016 Report Share Posted August 29, 2016 witam, czy ten poradnik można również zastosować podczas instalacji El Captain na ProBook 4740s? nigdy wcześniej nie robiłem hackintosha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ankazap Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 Dzięki za poradnik, udało mi się dzięki niemu zainstalować El Capitana (niestety nic na nim nie działa, ale to w osobnym wątku). Nie rozumiem w tutorialu jednej rzeczy - w punkcie 5b piszesz, że WYŁĄCZAMY CSM (cokolwiek to jest ) a pod spodem piszesz, że alternatywą dla WŁĄCZENIA CSM... więc mam to coś włączyć czy wyłączyć? Jakie jest rozwinięcie tego skrótu, bo nie mogę znaleźć czegoś takiego w biosie mojej msi b75a-g43? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 26, 2016 Report Share Posted September 26, 2016 Na MSI nie masz opcji CSM jako tako, musisz ustawić bootowanie stricte UEFI (nie UEFI + legacy) oraz opcję Windows 8 Features bodaj. Wtedy sumarycznie daje to pełne bootowanie UEFI z wyłączonym CSM. Aby CSM działał nie włączasz Windows 8 Features. CSM można wyłączyć jak grafika ma UEFI GOP BIOS - tylko i wyłącznie wtedy. Nie wyłączasz jeśli korzystasz z Windows 7 w UEFI bo go nie odpalisz, jak masz Win 8 albo nowszy to się tym nie martwisz. CSM = compatibility support module Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alfik159 Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Siema a czy na hybrydzie dam radę zainstalować iOS czy to bez sensu chodi o to ze mam laptop 2w1 z tabletem Acer coś takiego http://www.x-kom.pl/p/295682-urzadzenie-hybrydowe-2-w-1-acer-switch-10e-z3735f-2gb-32500-win10st-czerw.html Czekam na odp dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruha Posted October 4, 2016 Report Share Posted October 4, 2016 Poradnik chyba już nieaktualny, szkoda że nie ma o tym informacji, po wpisaniu loginu i hasła pojawia się komunikat "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Myślę, że powinna pojawić się o tym informacja żeby inni nie musieli tracić czasu. Ktoś ma namiary na poradnik jak zainstalować z obrazu ? pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 5, 2016 Author Report Share Posted October 5, 2016 Poradnik chyba już nieaktualny, szkoda że nie ma o tym informacji, po wpisaniu loginu i hasła pojawia się komunikat "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." Myślę, że powinna pojawić się o tym informacja żeby inni nie musieli tracić czasu. Ktoś ma namiary na poradnik jak zainstalować z obrazu ? pozdrawiam Poradnik jest jak najbardziej aktualny... Może byś napisał szerzej o problemie? Bo nie do końca rozumiem o co kaman... pasazer13 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruha Posted October 5, 2016 Report Share Posted October 5, 2016 Problem jest taki, że po wybraniu instalacji, sprawdzeniu SMbiosu i wpisaniu loginu wyświetla się komunikat "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." z tego co czytałem to jeśli nie mamy zakupionej kopii w appstore to nie ma możliwości instalacji przez recovery. Jeśli jest jakiś sposób obejścia tego problemu to prosiłbym o nakierowanie i dopisanie do poradnika. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted October 5, 2016 Author Report Share Posted October 5, 2016 Problem jest taki, że po wybraniu instalacji, sprawdzeniu SMbiosu i wpisaniu loginu wyświetla się komunikat "Ta rzecz jest czasowo niedostępna. Spróbuj ponownie później." z tego co czytałem to jeśli nie mamy zakupionej kopii w appstore to nie ma możliwości instalacji przez recovery. Jeśli jest jakiś sposób obejścia tego problemu to prosiłbym o nakierowanie i dopisanie do poradnika. Pozdrawiam To może być wina tego, że po wyjściu Sierry, El Capitan jest już niedostępny w app store (chyba, że, póki jeszcze tam był, przypisałeś go do swojego konta w App Store, to wtedy będzie dostępny) W takim razie postaw witrualną maszynę z OS X i tam przygotuj pendriva (metoda przygotowania spod OS X nie wykorzystuje recovery tylko gotową instalkę systemu więc problemu nie będzie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gruha Posted October 6, 2016 Report Share Posted October 6, 2016 Poradziłem sobie już z tym tematem w prostszy sposób, ściągamy program TransMac, PPM na pendrive wybieramy format for mac, czekamy chwile, klikamy ok, wybieramy znowu na pendrive PPM restore image wybieramy obraz, czekamy i obraz gotowy. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zwyciezca Posted October 13, 2016 Report Share Posted October 13, 2016 nie mam tego pliku mam tylko Recovery HD .dmg a nie ten hf cos tam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opalizoid Posted October 17, 2016 Report Share Posted October 17, 2016 W pierwszej kolejności należy utworzyć pendrive za pomocą MacPwn, instalka musi być w folderze Aplikacje. Później należy zaktualizować bootloader Enoch za pomocą oficjalnego narzędzia, polecam zaznaczyć wszystkie łatki kernela dla procesorów Intel. Tutaj dogrywamy plik DSDT dla naszego komputera, dobieramy SMBios i kexty (etap dobrania kextów jest bardzo czasochłonny) i ewentualnie EDID dla monitora jakby wszystko poszło a nie było obrazu lub obraz migał i oczywiście ustawia się flagi jądra systemu (jak kexty są dobrze dobrane to powinien odpalić bez "-x -f -v"). W czasie instalacji wybiera się klawiaturę "Polski pro" i konfiguracja dysków jest w menu (to nic że w oknie instalatora nie wyświetli dysku przed formatowaniem narzędziem Disk Util), jeżeli zbootuje (z pendrive) po instalacji to należy konfigurować bez obsługi sieci (jak nie znajdzie kextów to się będzie resetował) chyba że domyślnie obsługuje daną kartę sieciową lub wcześniej zostały dograne kexty do obsługi sieci. Konfiguracja usług sieciowych ponownie jest możliwa po pierwszej aktualizacji zabezpieczeń systemu. Następnie należy zainstalować Hackintosh Vietnam Tool i skonfigurować system, zainstalować też bootloader i później nadpisać bootloader za pomocą instalatora Enocha (nowej wersji). Konfiguracja bootsectora: W katalogu /usr/standalone/i386 na pendrive są pliki bootsectora należy użyć następujących pleceń: # sudo diskutil list Znaleźć dysk na którym jest zainstalowany Hackintosh i następnie: # sudo fdisk -f /Volumes/[twój pendrive]/usr/standalone/i386/boot0 -u /dev/rdisk0 Zamiast rdisk0 twój dysk na którym jest Hack, literka r jest obowiązkowa chociaż diskutil list nie wyświetla jej. Teraz # dd if=/Volumes/[twój pendrive]/usr/standalone/i386/boot1h of=/dev/rdisk0s2 s2 to jest numer partycji na której jest Hack. Na koniec: # cp/Volumes/[twój pendrive]/usr/standalone/i386/boot / Jak wszystko jest OK to pendrive nie będzie już potrzebny do bootowania systemu, ale proponuję go nie formatować do momentu zainstalowania wszystkich kextów, w razie czego bootwać z pendrive i nanieść poprawki. Teraz dźwięk, proponuję zainstalować VoodooHDA, jest gotowe w paczce i nie ma problemów (ale zadziała dopiero po usunięciu flagi trybu awaryjnego z jądra). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted October 20, 2016 Report Share Posted October 20, 2016 @opalizoid - tak hacki stawiało się z 5 lat temu jak nawet nie było jeszcze Chameleon Wizarda napisanego przez naszego kolegę z forum. Taka metoda to straaaaaaaszna katorga i komplikatoryka. Po to np przygotowywałem UniBootX aby właśnie nie kopać się z koniem, używasz jednego narzędzia i masz gotowy klucza. Chcesz nowszą wersję Clovera - wystarczy że zrobisz instalację na niego z parametrami jaki podpowiada i tyle. Modyfikacja? Najczęściej aby odpalić komputer wystarczy zmienić nazwę w folderze OEM na nazwę swojej płyty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kwiatek941 Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 Witam , mam problem z instalacją z poradnika : http://hamac.pl/topi...-krok-po-kroku/ Po pokazaniu się logo Apple , zaczyna ładować instalator po czym w pewnym momencie wywala "błąd" Dodaje Screeny : https://zapodaj.net/...b0881eb506c.jpg https://zapodaj.net/...5ff2e1d7421.jpg Parametry Techniczne komputera : I5 650 3,2 GHz Pamięć RAM 10GB Dysk 250 GB Z góry dziekuje za odpowiedz i wyrozumiałość , instaluje to 1 raz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lovelas Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 mam pytanie mam dwie partycje c i d i mam instalke el capitan na dysku d czy da się na czysto zainstalować z tej instalki na dysku c? na komputerze apple bo nie posiadam pendrava ani płyty Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted March 2, 2018 Report Share Posted March 2, 2018 mam pytanie mam dwie partycje c i d i mam instalke el capitan na dysku d czy da się na czysto zainstalować z tej instalki na dysku c? na komputerze apple bo nie posiadam pendrava ani płyty tak, oczywiście się da Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts