Jump to content

Karty NVIDII i monitory 4k - co działa i jak działa w OS X.

Recommended Posts

No ja myślę, ze o 30Hz w 4K nie ma nawet sensu myślec (widzialem, moim zdaniem nie da sie tak pracowac), podobnie jak o monitorach MST. 

Zgoda. Miałem "przyjemność" korzystać przez chwilę z takiego odświeżania. To nie ma sensu. 

Odnośnie wydajności, to raczej nie miałbym obaw. Ale na pewno trzeba sprawdzić jakie są ograniczenia technologiczne - tzn jaką ilość monitorów w 4k można podłączyć i jakie będzie odświeżanie. 

A sam monitor 4k gorąco polecam - jakość obrazu jest odczuwalnie lepsza i ten obszar roboczy :) Ale 27 cali to minimum. IMO 24 cali to bezsens. I tak przy 27 calach nie pracuję w skali 1:1. BTW w OSX sprawa skalowania jest bardzo dobrze rozwiązana. Linux pod tym względem mocno kuleje, w Win 8/10 jest nieco lepiej ale też bez rewelacji - nie wszystko się skaluje tak jak powinno.  Trochę więcej na ten temat: https://www.wikiwand.com/en/Resolution_independence

Jestem po testach GTX 780 z monitorem DELL P2715Q, oraz jego kalibracji w OS X.

Właściwie same dobre newsy i tylko parę uwag:
1. Identyfikacja iMac 14.2 - na sterach apple w 10.10.5 - odpala monitor w 60Hz na DP - bez zająknięcia.
2. Identyfikacja iMac 14.2 - na sterach nvidii w 10.10.5 - j.w. odpala bez zająknięcia w 60Hz
3. Odpala bez zająknięcia w 60Hz z trzema podpiętymi monitorami + 2 sztuki 1920x1200 po DVI i HDMI - monitor 4k na DP jest głównym.
4. Na Z97-WS z wyłączonym CSM w Cloverze ustawia rozdzielczość 4k - trochę dziwnie wygląda clover, do tego tapety są w rozdzielczości niższej niż 4k na około są czarne pola, ale wszystko działa. 

5. OS X ustawia mu błędny tryb pracy przestrzeni barwnej - wykrywa jako TV i komresuje ją do 16-235 zamiast ustawić pełny RGB 0-255 - ale to jest do opanowania prosto, opis jak tutaj: http://hamac.pl/topic/8953-marginesy-przy-bootowaniu-cloverładowanie-osx-monitor-rozpoznany-jako-tv/?p=86499

6. Fabryczne nastawy są delikatnie mówiąc słabe - błędy średnie ~dE 5, znając inne monitory DELLa spodziewałem się lepszych nastaw fabrycznych. Zrobiłem kalibrację na szybko i wyszła bardzo dobrze. Jak obrobię materiał z kalibracji - to wrzucę screeny na forum. Monitor bezwzględnie wymaga porządnej kalibracji - standardowo świeci ~5900K za ciepło (powinno być 6503K) i to w kierunku zielono czerwonego. Do tego ma mocno zachwianą krzywą gamma, standardowy trik producentów aby zrobić pseudo wrażenie WoW jaki to on ma kontrast, a więc za bardzo jest przyciemniony w ciemnych rejestrach, a za bardzo rozjaśniony w jasnych. Sam kontrast po kalibraci jest na poziomie ~980:1 - czyli jak na IPSa praktycznie rewelacyjny. Natomiast zszokował mnie jasnością, najmocniejsze ustawienie jasności było prawie 500 candeli - (_|_) urywa, a oczy wypala przy ustawieniu max, normalnie rewelacyjny monitor ma 300 - 350. Monitor nadaje się do pracy w bardzo jasnych pomieszczeniach... ale... trzeba go osobno kalibrować na takie warunki, bo zmieniając podświetlenie - pompuje bardzo składową niebieską. Jedyny mikro minus matrycy to nie ma idealnie równego podświetlenia - są trochę ściemnienia i mikroskopijne wycieki, ale po pierwsze tak ma 99% matryc i mają to z reguły większe nawet często niby lepszy U2713H, ale co najważniejsze nie ma zafarbów.

Ogólnie mówiąc świetny monitor 4k IPS... Działa bezproblemowo w OS X z nvidią 780, więc pewnie i z innym 760-780TI oraz 9xx.

IMG_4129.JPG

EDIT: Na innych identyfikacjach niż 14.2 nie sprawdzałem. 

Edited by 314TeR
Dodanie informacji o identyfikacji.

@wujek_bogdan - zapomniałem napisać - identyfikacja iMac14,2. 

Dla bezpieczeństwa i świętego spokoju został bym przy 760/960. Może 950 będzie działać... trzeba by sprawdzić. Nie warto w żadnym wypadu zostawać na wersji 10.10.1 ot chociażby ze względów bezpieczeństwa czy problemów z prawidłowym działaniem color magementu. 

Dzięki za szczegółowy opis. Napiszę jeszcze proszę czy kombinowałeś z identyfikacją, czy ruszył od kopa na 14,2.

To monitor SST, działa bez problemu w trybie 4k@60Hz na identyfikacji iMac14,2 przy GTX7xx. Problemy dotyczą GTX9xx i monitorów MST, oraz sytuacji, w których masz podpięte kilka monitorów SST/MST 4k.

Trochę się już pogubiłem, jaka jest więc najtańsza dobrze działająca karta obsługująca 1 monitor 4K w 60Hz (może być używana) - z tego co rozumiem GTX660 na 10.10.1 + sterowniki nVidia. Ale lepiej dołożyć do 760?

Jeśli pieniądze nie są jakimś ogromnym problemem, to lepiej dołożyć do 760. Zdecydowana większość GTX7xx ma UEFI GOP, czego niektóre GTX6xx nie posiadają. I ogólnie GTX7xx działają trochę lepiej (z racji driverów) z rozdzielczościami powyżej 1080p w stosunku do GTX6xx.

OK, widze ze ceny uzywanych GTX760 nie sa znowu takie atrakcyjne - okolice 600 zl.

Z gory przepraszam za offtopic, ale pozwole sobie kontynuowac szybko temat. Jestem w stanie podniesc budzet, ale musi to byc zakup z sensem - tzn. chodzi mi o karte na lata (tak jak moja obecna Asus 9800GT). Co Panowie powiecie o tej karcie:

http://www.x-kom.pl/p/237341-karta-graficzna-pci-e-asus-geforce-gtx960-2048mb-128bit-moc.html

Za jakis czas planuje przebudowe komputera (obecnie niesmiertelny i7 2600k, szczerze mowiac mialem zmieniac na Skylake ale zupelnie sie to nie oplaca, zwlaszcza po OC procesora na 4,7GHz), i chcialbym aby obudowa byla jak najmniejsza, ITX klasy Cooler Master Elite 130 a nawet jeszcze mniejsza, i taka karta low-profile była by mocno przyszlosciowa - z tego co widze 3x DP 1.2, wiec nie byloby problemu z obsluga 3x 4K na jakims 13.10 czy 14.10 (El Colonel lub El General ;))

Pozdrawiam i dziekuje za opinie, Krzysiek. 

Sęk w tym, że temat kilku monitorów 4k na GTX9xx jest bardzo śliski. Apple nie stosuje Maxwelli w swoich urządzeniach (i przy tej tendencji do wysokich rozdzielczości, nie zapowiada się, by zaczęli odchodzić od kart ATI/AMD), przez co konieczne jest trochę kombinacji, by w takiej sytuacji system wstał. Niektóre modele GTX9xx w konfiguracji wielomonitorowej nie działają poprawnie.

Na ten moment godne polecenia są tylko GTX7xx (z wyłączeniem 750/750Ti, bo to Maxwell), najlepiej od 760 w górę - tylko to też niesie za sobą pewne limitacje - opcjonalnie, szperać za jakąś R9 280X w dobrym stanie, chociaż i to do najłatwiejszych nie należy, a i sprzęt najnowszy nie jest.

IMO na ten moment GTX760, a potem dołożyć drugą kartę.

Tyle, że R9 280X jak i inne AMD/ATI nie wybudza się w 10.11... i znów jest klops... na razie z kupowanie jakiejkolwiek karty ATI/AMD trzeba się zwyczajnie wstrzymać. Miejmy nadzieję, że to jakiś zwykły błąd w sterownikach a nie celowe ubicie w myśl powiedzenia "It's Not a Bug, It's The Future".

Pozwolę sobie zaaktualizowac temat - zakupilem uzywanego GTX960 od Gigabyte (G1 Game, taka dluga na 30 cm wersja z trzema wiatrakami) bardziej przez przypadek niz z racjonalnej decyzji, no i powiem szczerze ze chodzi jak zloto po zainstalowaniu driverow. 4K zeskalowane do 1080p daje fenomenalną gładkosc czcionek znana z 13 i 15 calowych Retina MacBook Pro, co pewnie wszyscy tutaj wiedza :)

Co prawda przy instalacji najadlem sie troche strachu, poniewaz moja wiekowa juz P8Z68 Deluxe nie ma PCI-E 3.0 i nie chciala wstac na biosie 3304 od oswaldiniego, ale aktualizacja do najnowszej wersji pomogla rozwiazac temat. Co ciekawe, nie musialem specjalnie grzebac w konfiguracji Clovera - identyfikacja pozostala ta sama (iMac12,2), dodalem tylko flage nvda_drv=1 po instalacji sterownikow nvidia. 

Ceny uzywanych GTX760 w ostatnich czasach podchodzily na Allegro pod 650 zl - za ta sama cene udalo mi sie dorwac GTX960 z cichym chlodzeniem, wiec mysle ze pogodze sie z ewentualnymi niedogodnosciami i gorsza wydajnoscia. Szczerze mowiac nie wiem czy przeplacilem czy nie, bo od czasu gdy Allegro wylaczylo mozliwosc wyszukiwania zakonczonych aukcji uzywanego sprzetu, ciezko zlapac jakis punkt odniesienia cenowego. No i na razie mam tylko jednego Della HiDPI, wiec niestety nie jestem w stanie przeprowadzic testow w konfiguracji wielomonitorowej. Tak czy inaczej było warto.

PS. Gdyby moj post byl zbyt mocnym offtopiciem to prosze moderatorow o wykasowanie ;) Jakos tak w chwili euforii z 4K sie rozpisalem.

Pozdrawiam i dziekuje za pomoc, uwagi! Krzysiek

• 4 weeks later...

A ja pozwolę sobie i tutaj napisać o moich problemach z GTX 960 i TV 4k (który używam jako monitor - jedyny), podłączany przez HDMI2.0. Pięknie działa w Windowsie w 60Hz.

Po zainstalowaniu webdriverów do 10.11.1 - przy przechodzeniu w tryb graficzny output na HDMI 'milknie', nie ma sygnału, a system wstaje normalnie (sądząc po aktywności dysku twardego potem logując się na ślepo).

I teraz pytanie - czy to jest kwestia jakichś ustawień czy nie mam co liczyć na HDMI? Czy przejściówka DP1.2 -> HDMI2.0 załatwiłaby sprawę?

EDIT:

Udało mi się rozwiązać to: po prostu zainstalowałem Yosemite. El Capitan nie chciał ze mną współpracować.

Mam 4k, a także HiDPI. Jednakże w 30Hz.

Jak teraz uzyskać 60Hz?

Poałem link do moich wyników benchmarków na GTX970 i GTX960 - jakbyś był zainteresowany.

Co do GTX9xx i GTX7xx czyli wszystkie Maxwelle - nie działa Ray tracking w Adobe After Effect, z resztą jest OK.

Co do akcji z identyfikacją już widziałem takowe przypadki, niestety nie potwierdzę na 100%. Ew powinno dać się pchnąć przez zrobienie legacy kexta i zmodowanie plist pod identyfikcję iMac14,x (kopia sekcji z identyfikacji macmini6,2).

Oswaldini, z całym szacunkiem bo wiem, że mądra głowa z Ciebie... Coś się tak uparł na tego After Effecta (w iluśtam już postach)? Ja mam takiego maxwella ze sterami NVidii (GTX980) pod 10.11 i zarówno na moim starym "boxowym" CS5.5 jak i na "cloudowym" CC2015 wszystko działa super pomimo ostrzeżeń w CC2015, że karta jest "untested" i "unsupported" i generalnie wszelkie CUDA na własną odpowiedzialność.. :). Jednak działa stabilnie i w 2D i w 3D...

Udało mi się (niestety tylko "telefonicznie" z kolegą) porównać na tych samych plikach  - z mac pro 6,1 średniakiem (6/12t w E5, firepro d500) i wychodzi, że jest dość podobnie, mimo że ja mam tylko 4/8t w 4790, więc widocznie maxwellowa nvidia daje w AE większego kopa.

Jeszcze jedno - warto rozpropagować - byłem pewny, że najnowsza wersja wyciągnie ze sprzętu 100%. Więc sobie zaistalowałem testowo... Du.pa prawda - AE CS5.5 ten sam materiał renderuje 1,5x szybciej niż CC2015... sprawdzone na 7-miu projektach.

• 2 weeks later...
  • 1 year later...
  • 4 months later...

Witam,

To mój pierwszy post na forum. Do tej pory tylko czytałem i robiłem notatki, ale chciałem się w 1 rzeczy upewnić.

Zależy mi żeby karta graficzna działa out of box bez webdrivers itp na High Sierra. Rozumiem, że to wtedy musi być jedna z kart wymienionych tutaj, tak? :

https://support.apple.com/en-us/HT202239

Czy są jeszcze może jakieś inne karty? Bo jak wykluczymy laptopowe z listy to trochę mało zostaje

Bartek

• 6 months later...

Jaki monitor 27' 4K jest obecnie najlepszym połączeniem jakości i ceny?

Na chwilę obecną biorę pod uwagę jedynie NEC EA275UHD jako, że dotychczas użytkuję NEC EA274WMI i jestem bardzo zadowolony.

Rekomendacja pochodzi z forum mva.pl jako najtańszy z sensownie świecących.

Czy istnieją jakieś tańsze sensowne opcje?

W tym wątku przetacza się temat DELL P2715Q, ale to już stary model. Czy kolejne Delle z tej rodziny są również godne polecenia? Widzę, że ceny o 1k niższe niż ten Nec.

No i sprawa druga.

Czy na mojej R9 280X nie będę miał problemu ze spokojną pracą w tej rozdzielczości? Mowa o jednym monitorze.

Wprawdzie używam obecnie RX 560, ale miałem (i nadal mam) GT 740 + monitor LG 31MU97. Uzyskuję wszystkie rozdzielczości do 7680x4050 przy 60Hz. Oczywiście wszystko w Mojave bez jakichkolwiek driverów. Nie znam cen w Polsce, ale ten monitor udało mi się kupić w dobrej cenie.