Jump to content
konrad11901

Problem z instalacją Mac OS X 10.11 El Capitan

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z instalacją Mac OS X 10.11 El Capitan. Bazowałem się na tym poradniku, a Recovery HD wziąłem z linku z tego poradnika. Oto kroki, które poczyniłem:

  1. Wykonałem dump w UniBootX, utworzyłem folder bazując się na "haswell Z87";
  2. Dograłem kexta do karty sieciowej stąd.
  3. Uruchomiłem instalator, sformatowałem dysk, po kliknięciu "Zainstaluj ponownie" pojawił się błąd "Nie można było znaleźć informacji o konfiguracji (...)".
  4. Skopiowałem numerki z tego posta (model, BoardSerialNumber, SerialNumber, System-ID, Board-ID, ROM).
  5. Uruchomiłem instalator ponownie, błąd znikł.
  6. Zalogowałem się, używając Apple ID.

I tutaj pojawił się błąd "Ta rzecz jest czasowo niedostępna" (konto założyłem bazując się na tym poradniku). Użyłem innego konta (które założyłem dawno temu), wtedy wyskoczył nieznany błąd. Nie wiem, jak ten problem rozwiązać.

Informuję, iż nie ma szans, abym uzyskał dostęp do jakiegoś Maca. Jestem początkujący, praktycznie nie mam doświadczenia (wcześniejsze zabawy z Dellem raczej nie były jakimś dużym doświadczeniem).

 

Konfiguracja:

  1. MSI B85-G43 Gaming
  2. i5-4460, tak
  3. Nie mogę znaleźć informacji o mostku południowym.
  4. -
  5. MSI Radeon R9 270
  6. Realtek ALC1150
  7. Killer E2205
  8. -
  9. przez SATA, układ GPT, tylko partycja na Maca
  10. USB

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz odpalić OS X w maszynie wirtualnej i wtedy utworzyć dysk instalacyjny w taki sposób, że pobierasz system z App Store i potem go wgrywasz na pendrive poleceniem 

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/NAZWA_PENDRIVE --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

I potem dogrywasz Clover na tego pendrive lub na inny (jak wolisz).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możesz odpalić OS X w maszynie wirtualnej i wtedy utworzyć dysk instalacyjny w taki sposób, że pobierasz system z App Store i potem go wgrywasz na pendrive poleceniem 

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/NAZWA_PENDRIVE --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction

I potem dogrywasz Clover na tego pendrive lub na inny (jak wolisz).

Tyle że przy instalacji Maca na maszynie wirtualnej nie wyskoczy przypadkiem ten sam błąd? Możliwość przetestowania będę miał za parę godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To znaczy tak, na maszynie wirtualnej OS X się odpala w inny sposób... inna sprawa to to jak to się robi - można o tym rozmawiać na forum ale bez linków bo z legalnością tego jest różnie - ale na YT są filmiki jak to zrobić ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra, udało się zgrać instalator na pendrive'a i zainstalowałem Maca :) . Mam aktualnie 2 problemy:

  • Grafika strasznie laguje i działa w rozdzielczości 1600x1200 (monitor ma rozdzielczość 2560x1440).
  • Zainstalowałem universal HDA z tej strony i działa wyjście słuchawkowe z przodu, ale nie działa wyjście główne (to zielone) z tyłu.

App Store działa. Jeszcze wygeneruję SSDT, ale to później.

Będę wdzięczny za pomoc w rozwiązaniu powyższych problemów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nastepny :roll:  rece opadaja, instalowac mozesz system, w tym wypadku OSX(nie OS) a nie Maca.

Sorka, błędy się zdarzają :/

 

Odświeżając: rozwiązałem problem z kartą graficzną, niestety nadal nie działa tylne złącze dźwiękowe w OS X. Próbowałem wygenerować SSDT, ale nie wiem, jak obsługiwać ten skrypt pike'a.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolejny refresh: z prawie wszystkimi problemami się uporałem. Został ten z generowaniem SSDT. Po uruchomieniu dostaję coś takiego:

ssdtPRGen.sh v0.9 Copyright (c) 2011-2012 by † RevoGirl
             v6.6 Copyright (c) 2013 by † Jeroen
             v16.4 Copyright (c) 2013-2015 by Pike R. Alpha
-----------------------------------------------------------
Bugs > https://github.com/Piker-Alpha/ssdtPRGen.sh/issues <

System information: Mac OS X 10.11.2 (15C50)
Brandstring 'Intel(R) Core(TM) i5-4460 CPU @ 3.20GHz'

gModelDataVersion: 160
Scope (_PR_) {1644 bytes} with ACPI Processor declarations found in the DSDT (ACPI 1.0 compliant)
Generating ssdt.dsl for a 'iMac11,3' with board-id [Mac-F2238BAE]
Haswell Core i5-4460 processor [0x306C3] setup [0x0605]
Processor matched!
With a maximum TDP of 84 Watt, as specified by Intel
Number logical CPU's: 4 (Core Frequency: 3200 MHz)
Number of Turbo States: 2 (3300-3400 MHz)
Number of P-States: 27 (800-3400 MHz)
Injected C-States for CPU0 (C1,C3,C6,C7)
Injected C-States for CPU1 (C1,C2,C3)
Warning: File Mac-F2238BAE.plist Not Found! <-----
Warning: 'system-type' may be set improperly (1 instead of 2) <-----

Intel ACPI Component Architecture
ASL Optimizing Compiler version 20140926-64 [Nov  6 2014]
Copyright (c) 2000 - 2014 Intel Corporation

ASL Input:     /Users/Konrad/Library/ssdtPRGen/ssdt.dsl - 270 lines, 8408 bytes, 47 keywords
AML Output:    /Users/Konrad/Library/ssdtPRGen/ssdt.aml - 1726 bytes, 16 named objects, 31 executable opcodes

Compilation complete. 0 Errors, 0 Warnings, 0 Remarks, 0 Optimizations

Pytanie, czy te dwa ostrzeżenia są istotne, czy mogę je po prostu zignorować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Refresh.

Od pewnego czasu walczę z iMessage i FaceTime. Próbowałem postępować według dwóch poradników: na Reddicie i na TonyMac. Przy logowaniu do iMessage wyskakuje mi błąd:

ie16rSd.png

Po sprawdzeniu logów w konsoli znalazłem kod błędu - 31:

JsvKtpw.png

Nawiązując do poradnika na TonyMac, oznacza to, że mam złe wartości ROM/BoardSerialNumber (MLB). Nie wiem, dlaczego, postąpiłem zgodnie z poradnikami, tutaj przykład:

  • Serial Number: C02L5E3QF8JC (wygenerowany w Clover Configurator)

  • SmUUID: 47718F31-01DD-456A-9323-169AFCEE1A7B (polecenie "uuidgen")

więc:

  • ROM: 169afcee1a7b (wpisanie adresu MAC również nie zadziałało)

  • Board Serial Number: C02L5E3QF8JC HJ6TY (bez spacji)

Tymczasowo używam BoardSerialNumber i ROM z tego postu. Założyłem wątek na Reddicie (link), tam mówią, abym zadzwonił do Apple. Jednakże w miarę możliwości chciałbym tego uniknąć, chyba że nie ma innego wyjścia. Piszę tutaj, bo chciałbym mieć pewność, czy jest inne rozwiązanie.

Proszę o pomoc, walczę z tym od tygodnia i już jestem zmęczony tym tematem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj nadać całemu komputerowi nową tożsamość: odłącz go od WSZYSTKICH usług Apple, a najlepiej rozłącz z internetem i daj mu nowy:
Serial number

Rom

MLB

UUID 

Pamiętaj zeby w Clover Configurator tworząc Serial Number kilka razy shake'nąć datą produkcji bo inaczej będzie duża szansa że ktoś ma taki sam numer. Poza tym sprawdź na stronie Apple czy Twój numer seryjny nie pochodzi z czyjegoś Maca. Poza tym znów podlinkuję pewien wątek który warto moim zdaniem obczaić: http://www.insanelymac.com/forum/topic/303073-pattern-of-mlb-main-logic-board/

Jeśli możesz to wgraj też system na czysto, nie wiem czy pomoże ale raczej nie zaszkodzi ;) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spróbuj nadać całemu komputerowi nową tożsamość: odłącz go od WSZYSTKICH usług Apple, a najlepiej rozłącz z internetem i daj mu nowy:

Serial number

Rom

MLB

UUID

Pamiętaj zeby w Clover Configurator tworząc Serial Number kilka razy shake'nąć datą produkcji bo inaczej będzie duża szansa że ktoś ma taki sam numer. Poza tym sprawdź na stronie Apple czy Twój numer seryjny nie pochodzi z czyjegoś Maca. Poza tym znów podlinkuję pewien wątek który warto moim zdaniem obczaić: http://www.insanelymac.com/forum/topic/303073-pattern-of-mlb-main-logic-board/

Jeśli możesz to wgraj też system na czysto, nie wiem czy pomoże ale raczej nie zaszkodzi ;)

Już ponownie generowałem te numerki, ale nie odciąłem komputera od Internetu, może to coś da.

Mam to zrobić używając któregoś z tych poradników (Reddit/TonyMac) czy w inny sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W jakim sensie problemy - nie mogłeś podać swojego, wygenerowanego? Jego brak w bazie uznaliby raczej za błąd.

Mówili, że nie ma numeru w bazie. Możliwe, że trafiłem na dziwnego gościa. Może spróbuję za parę dni, wtedy prawdopodobnie trafię na kogoś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ech, pojawił się kolejny problem, którego wcześniej nie zauważyłem (co do iMessage, zadzwoniłem tydzień temu i odblokowali :) ). Wybudzanie komputera nie działa. Czytałem, że ponieważ mam kartę AMD, nie działa jej wybudzanie, ale reszta powinna działać. Tyle że u mnie po chwili od naciśnięcia przycisku Power (w celu wybudzenia) komputer uruchamia się ponownie. W trybie verbose widziałem wzmiankę o kernel panic.
Próbowałem wielu opcji. Najpierw przywróciłem domyślne kexty i config z folderu "haswell z87", potem wygenerowałem PM, następnie dodałem fakeid karty graficznej, na koniec kexty do USB, dźwięku i karty sieciowej. Po każdej zmianie czegokolwiek próbowałem uśpić i wybudzić - nie zadziałało.

Zauważyłem, że zakładka "Oszczędzanie energii" zmieniła się przed dodaniem PM i po.
Przed wygląda tak:
s3xcKhQ.png

A po:
2fbKFxQ.png

Jak widać, po wygenerowaniu PM nie mam możliwości zmiany, po jakim czasie komputer ma się uśpić automatycznie.

Niżej zawartość pliku config.plist, jeśli komuś się przyda:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
		</array>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>CStates</key>
				<false/>
				<key>PStates</key>
				<false/>
			</dict>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>kext-dev-mode=1 -v</string>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>OS X</string>
		<key>Fast</key>
		<false/>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>Log</key>
		<false/>
		<key>NeverHibernate</key>
		<true/>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>10</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>10</string>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>AddClockID</key>
			<false/>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>FakeID</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<string>0x68101002</string>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>DataHubDxe</string>
		<string>EmuVariableUefi</string>
		<string>FSInject</string>
		<string>OsxAptioFixDrv</string>
		<string>OsxLowMemFixDrv</string>
		<string>PartitionDxe</string>
		<string>#VBoxHfs</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Custom</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Hidden</key>
					<string>Always</string>
					<key>Path</key>
					<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
					<key>VolumeType</key>
					<array>
						<string>External</string>
						<string>Internal</string>
					</array>
				</dict>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>FullTitle</key>
					<string>CD/DVD</string>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>Path</key>
					<string>\EFI\BOOT\BOOTX64.efi</string>
					<key>Title</key>
					<string>CD/DVD</string>
					<key>VolumeType</key>
					<string>Optical</string>
				</dict>
				<dict>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>FullTitle</key>
					<string>Windows</string>
					<key>Hidden</key>
					<false/>
					<key>Path</key>
					<string>\EFI\Microsoft\Boot\bootmgfw.efi</string>
					<key>Title</key>
					<string>Windows</string>
				</dict>
			</array>
		</dict>
		<key>CustomIcons</key>
		<true/>
		<key>Language</key>
		<string>pl:30788</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Speed</key>
			<integer>2</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>TextOnly</key>
		<false/>
		<key>Theme</key>
		<string>bootcamp</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<true/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>PatchVBios</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleRTC</key>
		<false/>
		<key>AsusAICPUPM</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>ForceKextsToLoad</key>
		<array>
			<string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
		</array>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KextPatchesAllowed</key>
		<true/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIMM Enabler</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVBQTEUgU1NEAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAAAAAAAAAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>ALC1150 patch</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				ixnUEQ==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAnsEA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>El Capitan AppleHDA</string>
				<key>Find</key>
				<data>
				gxnUEQ==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>AppleHDA</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAA==
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>ROM</key>
		<string>xxxxxxxxxx</string>
		<key>BooterConfig</key>
		<string>0x28</string>
		<key>CsrActiveConfig</key>
		<string>0x3</string>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>09/03/2013</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM142.88Z.0118.B00.1309031249</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-27ADBB7B4CEE8E61</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>xxxxxxxxxx</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>13</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac14,2</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>xxxxxxxx</string>
		<key>SmUUID</key>
		<string>xxxxxxxxxxxxx</string>
		<key>Trust</key>
		<false/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist> 

Lista kextów z folderu EFI/CLOVER/OEM/<płyta>/kexts/10.11:

  • AtherosE2200Ethernet.kext (do karty sieciowej)
  • CPUSensors.kext
  • FakeSMC.kext
  • GPUSensors.kext
  • HDMIAudio.kext
  • IntelMausiEthernet.kext
  • LPCSensors.kext
  • SATA_Legacy.kext
  • FakePCIID_XHCIMux.kext (do USB)
  • FakePCCID.kext (do USB)

Do S/L/E wrzuciłem jedynie kext do karty dźwiękowej z tego forum.
Będę wdzięczny za pomoc.

PS: System jest świeżo po przeinstalowaniu.

PPS: Właśnie wyjąłem Radeona i podpiąłem monitor do kart zintegrowanej - nadal to samo. usypia, ale po próbie wybudzenia restart.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze jedno, co może się przydać. Niżej szczegóły kernel panic:

Anonymous UUID:       D0821279-B5A4-BAF7-FF2B-9CA85D97F08B

Sat Jan 16 18:29:06 2016

*** Panic Report ***
panic(cpu 2 caller 0xffffff801b99caf4): launchd exited (signal 8, exit status 0 )

uuid info:
 0x7fff6c402000	uuid = <1a7f8274-fc32-3b86-9979-66b8f2b7b5e2>
 0x10cced000	uuid = <f9041ce4-2cdc-350f-8a46-6a8d32a51a2b>

Thread 4 crashed

RAX: 0xffffffffc620677a, RBX: 0x0000700000199a40, RCX: 0x000000003b9aca00, RDX: 0x00000000ffffffff
RSP: 0x00007000001999a0, RBP: 0x00007000001999a0, RSI: 0x00007fffffe00050, RDI: 0x0000700000199a40
R8:  0x00000000569a7d77, R9:  0x00000000ffffffff, R10: 0x00007f81c3c03d70, R11: 0x0000000000899b88
R12: 0x0000700000199a40, R13: 0x00007fffffe00050, R14: 0x000000000000040e, R15: 0x000000010cd22dfd
RFL: 0x0000000000010a07, RIP: 0x00007fff869a4553, CS:  0x000000000000002b, SS:  0x0000000000000023

Thread 0: 0xffffff803360f000
	0x00007fff8a2cad01
	0x0000000000000000

Thread 1: 0xffffff8033610b60
	0x00007fff8a2d97b6
	0x0000000000000000

Thread 2: 0xffffff803365a490
	0x000000010cd037f1
	0x00007fff8a2c533f
	0x00007fff8a2c9f6f
	0x00007fff8a2d063b
	0x00007fff8a2c533f
	0x00007fff8a2c91cf
	0x00007fff8a2c8a34
	0x00007fff82d5e68f
	0x00007fff82d5c365
	0x0000000000000000

Thread 3: 0xffffff803545d920
	0x00007fff82d5c365
	0x0000000000000000

Thread 4: 0xffffff80371ed490
	0x0000000000000000
	0x0000000000000000

Thread 5: 0xffffff8037ea8240
	0x000000010cd174d5
	0x00007fff8a2dd324
	0x00007fff8a2c533f
	0x00007fff8a2c9f6f
	0x00007fff8a2d063b
	0x00007fff8a2c8c87
	0x00007fff8a2c8a34
	0x00007fff82d5e68f
	0x00007fff82d5c365
	0x0000000000000000

Thread 6: 0xffffff8037b64b60
	0x00007fff82d5c365
	0x0000000000000000

Thread 7: 0xffffff8037b856d0
	0x00007fff82d5c365
	0x0000000000000000

Mac OS version: 15C50
Kernel version: Darwin Kernel Version 15.2.0: Fri Nov 13 19:56:56 PST 2015; root:xnu-3248.20.55~2/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: 17EA3101-D2E4-31BF-BDA9-931F51049F93
System model name: iMac14,2 (Mac-27ADBB7B4CEE8E61)

I drobny błąd z mojej strony:

 

 

Najpierw przywróciłem domyślne kexty i config z folderu "haswell z87", potem wygenerowałem PM, następnie dodałem fakeid karty graficznej, na koniec kexty do USB, dźwięku i karty sieciowej. Po każdej zmianie czegokolwiek próbowałem uśpić i wybudzić - nie zadziałało.

Przed wygenerowaniem PM działa jedynie sleep monitora. Dopiero później sleep działa, ale jest ten problem z wybudzaniem.

 

<edit>

Po wpisaniu komendy:

pmset -g log | grep -i failure

otrzymuję wynik:

(...)
2016-01-17 13:03:47 +0100 Failure             	Drivers Failure panic during wake due to PEG0(),EHC2(EHC2),EHC1(EHC1),SAT0(AppleIntelPchSeriesAHCI):

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.