patry6123 Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Cześć, Moja mama ma iPhona 4s z ios 5.1.1 (Proszę bez komentarzy). Wszystko było fajnie i działało. Nagle ni z tego ni z owego iPhone przestał widzieć WiFi (nie pokazuje żadnej sieci, mimo że mam 2 routery w domu i inne telefony je widzą. Ten telefon widział te sieci). Konsola wywali mi : Jan 16 20:23:59 iPhone-Plus kernel[0] <Debug>: en0: setting diversity to: -1 Jan 16 20:23:59 iPhone-Plus kernel[0] <Debug>: en0: Error configuring antenna diversity (index = -1). Jan 16 20:23:59 iPhone-Plus kernel[0] <Debug>: en0: setting tx antenna: -1 Jan 16 20:23:59 iPhone-Plus kernel[0] <Debug>: en0: Error configuring transmit antenna (index = -1). Spotkaliście się z czymś takim? Większy fragment logów: http://wklej.to/HzaKM Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Może hard reset by pomógł? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Mówisz home+power? Robiłem nic nie dało Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Hard reset, a nie soft reset taki, co wymazuje wszystkie dane z telefonu i instaluje od nowa system. A nie zastanawiałeś się również nad aktualizacją chociażby do iOS 6/7? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 A masz może link do strony gdzie można pobrać oficjalną wersję systemu? Bo jeśli będę chciał zrobić coś to i tak potrzebuję obraz systemu by zainstalować 5.1.1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 jak nie masz shsh to 5.1.1 nie zainstalujesz. tylko 9.2 :< No chyba że masz shsh na jakąś inną wersję systemu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Przecież jest możliwość instalacji iOS-a z pliku. Robiłem już takie akcje i nigdy nie miałem problemu. Nie pamiętam tylko jaki klawisz musiałem wcisnąć by wybrać plik. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyssp Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 A to nie jest tak że aby zainstalować dany system to musi być on podpisywany przez Apple, a to wygasa (w sensie teraz można z pliku tylko 9.2)? I do 9.2 jej lepiej nie aktualizuj, bo na 4S już raczej będzie słabo działał (na czymkolwiek słabo działa, przynajmniej w becie tak było a się boje swój aktualizować przez komentarze na MyApple ) PS znalazłem coś takiego https://discussions.apple.com/thread/5759863?tstart=0ale rozwiązanie brzmi jak żart o.O Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 A to nie jest tak że aby zainstalować dany system to musi być on podpisywany przez Apple, a to wygasa (w sensie teraz można z pliku tylko 9.2)? I do 9.2 jej lepiej nie aktualizuj, bo na 4S już raczej będzie słabo działał (na czymkolwiek słabo działa, przynajmniej w becie tak było a się boje swój aktualizować przez komentarze na MyApple ) PS znalazłem coś takiego https://discussions.apple.com/thread/5759863?tstart=0ale rozwiązanie brzmi jak żart o.O Oczywiście że tak jest, mój post o tym mówił. Jeśli autor ma pliki shsh to może zainstalować już niepodpisywaną wersje systemu. I nie nie da się ich już zdobyć dla starszych systemów - może jest możliwość instalacji starego systemu poprzez jb na uwięzi, na ip4 coś takiego było ale nie wiem jak z ip4s Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Mam normalnie działający system bez jb. Nie wiem czy da się na tym zrobić shsh, ale jeśli nie da rady to sobie odpuszczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 No nie da się. SHSH to kopia pliku zezwalającego itunes na wgranie systemu do ip. Jeśli kiedyś robiłeś jb to może się zapisały shsh, jak nie, to przegrana sprawa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
krzyssp Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 A widziałeś to co podlinkowałem podczas edycji, https://discussions.apple.com/thread/5759863?tstart=0? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 Zainstalować można jedynie bieżący najnowszy system dostępny dla danej słuchawki. Można spróbować wymazania wszystkich danych - tzw reset do ustawień fabrycznych - jest taka opcja w menu... wykasuje ona wszystkie dane i przywróci system do stanu jakby był właśnie zainstalowany. Niestety osobiście przeczuwam, że to niestety nie pomoże... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Zamrażarka nie jest głupim pomysłem bo z tego co wyczytałem jest to jakiś problem z anteną. Zimno może spowodować, że coś się tam odegnie albo dognie i zacznie działać. Generalnie moja mam da radę bez wifi, ale wiecie. Telefon bez wifi w dzisiejszych czasach to trochę kiepsko. Uprzedzając pytanie nie ma pakietu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted January 16, 2016 Report Share Posted January 16, 2016 To może by w serwisie wymienili tą antenę czy coś? Popytaj ich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 16, 2016 Author Report Share Posted January 16, 2016 Jeszcze muszę spróbować zrobić reset ustawień sieciowych. Jak to nic nie da to generalnie spróbuję się udać do serwisu BTW czy tylko ja uważam, że polityka apple cd. instalacji iOS jest chora? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
arnon Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 BTW czy tylko ja uważam, że polityka apple cd. instalacji iOS jest chora? Też tak uważam ;d jak dla mnie ostatni płynnie działający iOS na ip4s, to iOS 7 i powinna być możliwość instalacji każdego z nich, bo może nie każdy chce pakować najnowszego iOSa, żeby potem mieć zamulający telefon. Mój kolega ma ip4s i żałuje, że zrobił aktualizacje do iOS 9, bo wcześniej był na 7 i mówi, że było o wiele lepiej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 it's not a bug it's a feature - inaczej byś używał starego iPhone'a przez lata, a tak matrix (apple) daje Ci do zrozumienia że czas na nowy telefon. Zresztą nie ma co drzeć szat... po prostu iPhone działa płynnie na Max iOS +1 - na +2 jest jeszcze OK, ale już można zauważyć pierwsze symptomy "haczenia", na +3 najczęściej już widać mulenie. Na +4 - najczęściej już nie da się używać. arnon and PolishApple 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patry6123 Posted January 17, 2016 Author Report Share Posted January 17, 2016 A z Mac-ami nie ma tego problemu. Ludzie dalej używają kompów sprzed kilku lat na starych systemach i nikt im nie broni instalacji starego Mac OS X. Nie rozumiem tego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted January 17, 2016 Report Share Posted January 17, 2016 Bo komputer to trochę inna maszyna. A co do postawy apple to można zobaczyć że robi w sumie to samo bo a MAS nie ma starych systemów, jest tylko aktualny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 @up, jeżeli wcześniej pobrałeś z MAS poprzednią wersję systemu, która w chwili pobierania była aktualną, masz ją przypisaną do konta i możesz w każdej chwili pobrać. Ja w ten sposób mam swobodny dostęp do 10.9.5, 10.10.5, 10.11.2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
PolishApple Posted January 18, 2016 Report Share Posted January 18, 2016 Ja też tak mam, ale jest to pewien ogranicznik, bo apple ma na serwerze te systemy, ale nie są dostepne dla wszystkich Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czyzo Posted January 19, 2016 Report Share Posted January 19, 2016 Czasami wystarczy wyjąć płytę, podgrzać układ od wifi który znajduje się w górnej części tuż przy złączach od LCD i problem zostaje naprawiony. Dodatkowo zdarza się, że blaszka zakrywająca złącza czyli tzw antena poluzuje się lub najdłuższa śrubka umieszczona na samej górze nie jest dobrze wkręcona. Jeżeli nie masz zdolności manualnych i nie otwierałeś nigdy iPhone to zanieś go lepiej do jakiegoś serwisu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts