Melocrafty Posted February 27, 2016 Report Share Posted February 27, 2016 Cześć Jestem nowym użytkownikiem forum chociaż hackintoshami bawie sie już jakiś czas niestety cały czas bez sukcesów.Ostatnio chciałem sobie postawić OSX El Capitan'a na wirtualnej maszynie a później zainstalować na dysku, lecz przy uruchamianiu maszyny po załadowaniu loga apple wyskakuje mi taki błąd - a fault has occurred causing a virtual cpu to enter the shutdown state.Wszystko robiłem zgodnie z poradnikiem polskim chyba nawet z tego forum. Jeśli chodzi o możliwość wirtualizacji to mój procek obsługuje tylko ta opcja nie jest włączona i nie da się jej włączyć , gdyż nie mam nigdzie takiej opcji a patrzyłem w całym biosie.Jeśli można prosiłbym o pomoc , wiem że najłatwiej jest kupić maca ale chodzi o samą zabawę i przy okazji można się czegoś nauczyć.Jeśli napisałem za mało info to proszę o zwrócenie uwagi. Przenoszę, zły dział. MKjanek32 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Bez włączonej wirtualizacji niewiele zdziałasz. Instalujesz na komputerze stacjonarnym czy notebooku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melocrafty Posted February 28, 2016 Author Report Share Posted February 28, 2016 Na stacjonarce ale chodzi o to że mój procek obsługuje na pewno wirtualizacje bo sprawdzałem programem speccy i tam jest supported ale disable i nie moge tego włączyć w biosie bo nigdzie nie ma opcji znalazłem ewentualnie takie coś jak SVM chyba bo czytałem gdzies na innym forum że ta wirtualizacja może występować pod taką nazwą i w biosie niby jest że jest włączona a speccy nie wykrywa.Znaczy nie chodzi mi o włączenie wirtualizacji na kompie, to chciałem zrobić tylko po to aby El Capitana ściagnac z App Store'a i pendriva przygotować.W zeszłym tygodniu udało mi sie Yosemita uruchomic na kompie bootflagiem amd -v npci=0x3000 USBBusFix=Yes ,mac sie zainstalował później dałem komendę przez Clovera npci = 0x2000 nv_disable=1 i mac sie niby uruchomił ale: - nie miałem neta - rozdzielczość była nie dopasowana i w ogóle cały soft mulił strasznie Robiłem juz cos z tym ale i tak nic nie dało.Po prostu chce mieć dualboota na kompie MAC'a na SSD 120GB do testów i głownie przeglądania neta a Windowsa na HDD do gier itp.Spróbuje jeszcze z tą wirtualizacją u kolegów na kompach chyba że masz jakiś pomysł jak to u mnie włączyć Sory za rozpisanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Jak cpu obsługuje wirtualizację to znajdź opcje w biosie. Musi być. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melocrafty Posted February 28, 2016 Author Report Share Posted February 28, 2016 Ale serio nie ma jak chcesz podeśle ci screeny. Nazwa biosa to american megatrends Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 To co napisałeś mówi nic... Podaj chociaż dokładny model płyty i CPU. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melocrafty Posted February 28, 2016 Author Report Share Posted February 28, 2016 Płyta: MSI 760gm p21 Procesor: Amd Fx 6100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 28, 2016 Report Share Posted February 28, 2016 Jakbyś od tego zaczął, to byś od razu dostał informację - odpuść sobie. Procesory AMD nie są wspierane z OS X. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melocrafty Posted February 29, 2016 Author Report Share Posted February 29, 2016 Ale z tego co wiem da sie odpalić OSX'a na amd a jeśli nie to jaką najtańsza drogą dało by sie isc myślałem o zmianie procka ale wtedy trza by było i płyte wymienić chyba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Melocrafty Posted February 29, 2016 Author Report Share Posted February 29, 2016 Jeszcze jedno nie wiem czy to jest dziwne ale wtedy jak postawiłem tego maca to mi wykrywało że mam zamiast tego amd intel i3 xeon.To normalne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Temat dotyczy wirtualizacji a nie stawiania na AMD. Wrzucasz dwa niezwiązane ze sobą temat do jednego wora. Zwirtualizowanego OS X na AMD nie postawisz. OS X na AMD jako tako da się odpalić, ale bardzo źle działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts