knara Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 Jak myslicie ,czy przyczyna moze bys procesor? Procek to xeon (Sandy-Bridge) a chipset plyty Z77 ,ktory raczej jest przeznaczony do Ivy-Bridge ale obsluguje tez Sandy-Bridge.Wiem ze to zle polaczenie platformy 2-giej i 3-ciej generacji, ale PM dziala(iMac 13.2). Tylko czy to moze miec wplyw na ALC892? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 14, 2016 Report Share Posted November 14, 2016 CPU raczej nie powinien mieć wpływu. Raczej... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JedrzeJ1337 Posted November 16, 2016 Report Share Posted November 16, 2016 Ja przy dzwieku 892 musiałem dawać flagę -alcbeta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
knara Posted November 17, 2016 Report Share Posted November 17, 2016 Ja przy dzwieku 892 musiałem dawać flagę -alcbeta -alcbeta zalatwilo sprwe i mam dzwiek dzieki za pomoc Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted November 18, 2016 Report Share Posted November 18, 2016 Jeśli używa się AppleALC.kext to flaga boot: -alcbeta nie jest obowiązkowa, i tu moje pytanie co ta dodatkowa flaga daje? Poszukałem i -alcbeta - to enable AppleALC on unsupported systems (usually unreleased or old ones) https://github.com/vit9696/AppleALC/wiki/Installation-and-usage Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
czacha79 Posted December 5, 2016 Report Share Posted December 5, 2016 Kto ma czas i checi poprowadzic za raczke nooba i pomoc mu z dzwiekiem z ALC1150 pod Sierra? Za cholere nie kumam tego o czym piszecie w tym watku a niby grafike udalo sie ogarnac z pomoca kolegi... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 5, 2016 Report Share Posted December 5, 2016 A co tu prowadzić... Dziewicze /S/L/E - wszelkie wcześniejsze patche do dźwieku etc wywalone. Samo AppleALC w najnowszej wersji w kext/10.12 i włączony inject audio na 1 lub 3 lub 5 itp itd sprawdź jaki układ jest odpowiedni dla Twojego ALC1150. Działa sprawdzałem na Maximusie Inpact, Z97-Pro Gamer. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted December 9, 2016 Report Share Posted December 9, 2016 U mnie na Sierra z układem ALC888 z najnowszym AppleALC.kext czasami działa dźwięk a innym razem nie (po ponownym uruchomieniu komputera). Taka loteria czy będzie dźwięk po uruchomieniu macOS. W ustawieniach systemowych i dźwięk, gdy jest ok to pokazuje "głośnik wewnętrzny" a ja jak nie ma dźwięku to "słuchawki". Z AppleALC na El Capitan nie było problemu takiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Jest już 1.0.18 1.0.18.RELEASE.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted December 17, 2016 Report Share Posted December 17, 2016 Mam pytanko, bo może coś robię źle... Mam płytę Asusa Z97-C, na BIOSie 2403, sprawdzałem również na 27xx. Zainstalowany OS X 10.11.6 z SU 2016-003, AppleHDA niemodyfikowany oczywiście. Testowane na AppleALC w wersjach 1.0.13, 1.0.17 i 1.0.18. ID: 1, 2, 4 - gra ok, do momentu uśpienia i wybudzenia, wtedy zamiast dźwięku z głośników wydobywa się "pierdzenie" ID: 3, 5, 7 - "pierdzi" od początku, usypianie, rebooty nic nie dają Depop w BIOSie włączony. Gdy wyłączę, słychać zniekształcenia, metaliczne trzaski podczas odtwarzania dźwięku. Kabelek od głośników wpięty w zielone wyjście na tylnym panelu. EDIT: Dorzucenie CodecCommander wydaje się, że pomogło. Już trzecie wybudzenie, a dźwięk zawsze poprawny. Czyli na zniekształcony dźwięk też pomaga. Szkoda tylko, że Z97-C wymaga popchania CC, a miała tego nie potrzebować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zimas88 Posted April 5, 2017 Report Share Posted April 5, 2017 dziala Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 17, 2017 Report Share Posted April 17, 2017 Gigabyte GA-EP-45-UD3 i ALC889A działa jak należy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasknw Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 mam płyte z alc 883 i mam dzwięk ,lecz niemam go na "słuchawkach" niewidać słuchawek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted April 30, 2017 Report Share Posted April 30, 2017 mam płyte z alc 883 i mam dzwięk ,lecz niemam go na "słuchawkach" niewidać słuchawek... Otwórz preferencje systemu/dźwięk i podepnij słuchawki. Wybierz sluchawki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasknw Posted April 30, 2017 Report Share Posted April 30, 2017 robiłem tak, nie da rady nie pokażuję się tam opcją "słuchawki" mam tylko tak https://zapodaj.net/401643e5c65c2.png.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 3, 2017 Author Report Share Posted May 3, 2017 Panie w zakładce audio w preferencjach systemowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasknw Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Panie nie ma....wiem ,że w preferencjach tam tylko są głosniki wbudowane...nie ma słuchawek...chciałęm pokazać ,że cos moze tu nie tak czy co.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter-polak Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 Panie nie ma....wiem ,że w preferencjach tam tylko są głosniki wbudowane...nie ma słuchawek...chciałęm pokazać ,że cos moze tu nie tak czy co.. Otwórz panel/dźwięk i popatrz co się dzieje podczas wpinania słuchawek. Po wpięciu słuchawek, głośniki wbudowane powinne się zmienić na słuchawki. Wepnij słuchawki i wybierz je w panelu, bo pewnie Ci się przełącza na drugie wyjście liniowe i musisz ręcznie wybrać wyjście słuchawek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 4, 2017 Author Report Share Posted May 4, 2017 A sprawdzałeś inne DevID pod ALC883 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasknw Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 no własnie nie bo wszedzie piszę 7 ,ale to zaraz posprawdzam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted May 4, 2017 Author Report Share Posted May 4, 2017 Właśnie widzę, że AppleALC ma tylko jedno rozwiązanie na DevID 7 dla ALC883 Zostaje Ci szukanie innego kexta, ew poproszenie potem autora AppleALC o naniesienie poprawek/dodanie plików. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lukasknw Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 to chyba raczej poszukam czegoś innego, na mavericku i 10.10 działało applehda tu tez działa ale tez bez słuchawek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbaw Posted May 12, 2017 Report Share Posted May 12, 2017 Proszę o radę. Mój problem to haczący się dźwięk. Na yosemite było ok. Obecnie mam 10.12.4, płyta Z87M pro4, kodek ALC892, karta to sound blaster play 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MADRAFi Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Mic gdzie wtykany? z przodu czy z tyłu i czy panel sprawny. Na AppleALC powinno działać, co najwyżej mogą być zdupione poziomy i mikrofon może być zwyczajnie "za chichy". Mam ustawiony mic na max i jest ciut za cichy. Czy jest jakis sposob by te poziomy wyregulowac? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 2, 2017 Report Share Posted June 2, 2017 Mam ustawiony mic na max i jest ciut za cichy. Czy jest jakis sposob by te poziomy wyregulowac? Jaki masz kodek na płycie? Jak ALC1150 to ustaw Inject Audio na 11. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts