Wiskas Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Ogólnie gdy odpalam nic nie zmieniając mam kręcące się kółeczko...zostawilem nawet na 30 minut ale bez zmian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Wstaw screen z verbose inaczej nawet święty mikołaj Ci nie pomoże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wiskas Posted April 10, 2017 Report Share Posted April 10, 2017 Tak stoi to jakiś czas zanim odpali instalator z "spinning wheel" - jest to ostatni obraz przed instalatorem...dlugo sie to wszystko ładuje.... Sorki za dropboxa ale z telefonu w robocie to robię https://www.dropbox.com/s/0bl2prwkdcgnx1f/IMG_20170409_184056.jpg?dl=0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
khamian Posted April 25, 2017 Report Share Posted April 25, 2017 Pobrałem ,,macOS sierra bootable USB" oraz ,,macOS sierra bootable for INTEL PC's" - nagrywałem TransMac'iem, jak i Win32DiskImager i nic. Clover wstaje kiedy dałem folder ze swoją płytą ale instalki sierry nie ma Sprawdzałem pendrive - wgrałem na niego Clover i Clover chodzi, także muszę robić coś nie tak z obrazem. Pomożecie? Nie mam stacji dyskow zeby nagrac na plytke. ps. Aby odpalił Clover muszę mieć w BIOS włączącą opcje ,,USB Legacy", aczkolwiek pod Windowsem raczej nie przygotuje obrazu, chyba, że macie jakiś inny sposób albo magiczny plik. Mam ten sam problem. Clover dziala ale nie widzi bootowalnego usb z sierra. Ktoś wie coś? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LooKinG Posted April 27, 2017 Report Share Posted April 27, 2017 a USB z sierra nagrany na UEFI? ja wczoraj się zabralem za to aby postawic sierre i zajelo mi to 1h 30min z innego poradnika, jak chcesz pisz na PW to Cie pokieruje. Hi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted June 15, 2017 Report Share Posted June 15, 2017 Moje 3 grosze. 1. Przerabianie instalatora macOS pod OS X, zamiast klepać komendę w terminalu, można użyć programu DiskMaker X - wersja 6 obsługuje Sierrę. 2. Klucz pod clovera i macOS musi być zawsze w schemacie MBR, nawet jak robisz to na jednym kluczu, to klucz formatuje się na MBR, dzieli na dwie partycję, np 8GB klucz dzieli się na dwie partycje, pierwsza 1GB format Fat32 pod Clovera, druga (reszta klucza tu 7GB) w HFS+. Na pierwszą partycję instalujemy Clovera instalatorem, na drugą odtwarzamy np Sierrę z MAS przez DiskMakerX. Dlaczego twierdzisz że schemat partycji musi być MBR ? Ja od zawsze mam GPT, clovera instaluje na partycji EFI a instalkę na zwykłej partycji i wszystko śmiga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted June 16, 2017 Report Share Posted June 16, 2017 A potem aby cokolwiek zmienić w configu clovera musisz montować partycje efi. Przy mbr na kluczu usb masz cały folder efi zawsze pod ręka, czy to w macOS czy Windows itd. Po prostu jest to wygodniejsze. music 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted June 16, 2017 Report Share Posted June 16, 2017 A potem aby cokolwiek zmienić w configu clovera musisz montować partycje efi. Przy mbr na kluczu usb masz cały folder efi zawsze pod ręka, czy to w macOS czy Windows itd. Po prostu jest to wygodniejsze.W sumie masz rację nie pomyślałem o tym.A pod windowsem da się jakoś uzyskać dostęp do takiej partycji efi , jakoś ją zamontować żeby edytować config clovera ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marecki_ Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 Czy u Was też Sierra uruchamia się zdecydowanie dłużej od Yosemite i El Capitan? U mnie występują dwa problemy: pierwszy związany jest z nowymi cloverami powyżej 3021 bodajże, od momentu wybrania partycji z systemem mija jakieś 3-4 sekundy zanim pojawi się pasek ładowania systemu, występuje zarówno przy uruchamianiu Yosemite i Sierra, po zmianie clovera na starszą wersję Yosemite uruchamia się błyskawicznie ale niestety Sierry on nie obsługuje. drugi problem objawia się tym że Sierra uruchamia się dosyć długo, najpierw idzie jeden pasek postępu bootowania następnie na moment czarny ekran i pojawia się drugi raz i znowu coś tam wczytuje. Tak jakby logowanie trwało dużo dłużej niż w poprzednich systemach. Mam włączone logowanie automatyczne bez podawania hasła jeśli ma to jakieś znaczenie. Próbowałem uruchamiać w trybie verbose w nadziei że zobaczę z czym jest problem niestety drugi etap uruchamiania (logowania) jest w trybie graficznym więc nic się nie wyjaśniło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dormario Posted June 21, 2017 Report Share Posted June 21, 2017 Kto mi podpowie? W sierra nie działą mi regulacja janości ekranu. Cały czas jest podświetlenie na full mimo że suwak jest na minimu. W czy mproblem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted June 24, 2017 Report Share Posted June 24, 2017 Masz nałożone poprawki do DSDT, aby działała regulacja jasności? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piodes Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Witajcie, zrobiłem wszystko jak w poradniku z tym że chce zainstalować High Sierra i skutek marny. Otóż po kolei co zrobiłęm: 1. przygotowałem pena z CLoverem i odpowiednio ustawiłem z kextami pod mój sprzęt 2. przygotowałem pena z instalką high sierra 3, odpaliłem kompa z pena z Cloverem i wybrałem instalację z pena z High Sierra 4 po uruchomieniu instalatora przygotowałem dysk na którym chcę zainstalować system formatując go wg poradnika 5, Uruchomiłem instalacje - tu zdziwienie instalator napisał że czas instalacji to około 7 minut - po skończeniu komputer zresetował się i znów uruchomiłem go z pena z cloverem i tu problem bo wg poradnika pisze byśmy znów wybrali pena z instalką ale to nic nie daje bo ponownie tak samo instaluje High sierre i tak można by w kółko lecz gdy uruchomie z Clovera ten dysk który wskazałem przy instalacji pojawia się nowy etap instalacji 6. Uruchamiam CLovera wybieram po drugim instalowaniu dysk na którym powinien być zainstalowany system i tu lipa - uruchamia się znów instalator i wyskakuje komunikat bodaj w drugim oknie że nie ma dostępu do pliku \system ....... Gdzie robię błąd proszę nakierujcie mnie... Pozdrawiam, Piotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Spróbuj z UniBootX z dziś - wersja 2017-11-11. Ma aktualnego clovera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piodes Posted November 11, 2017 Report Share Posted November 11, 2017 Spróbuj z UniBootX z dziś - wersja 2017-11-11. Ma aktualnego clovera. Jest udalo sie Dziala 3 pytanka: 1. Co zrobić by podczas uruchamiania komputera Clover wyświetlał tylko te dyski które che by były? 2. Co zrobić by podczas logowania zamiast krzaczków było logo jabłka z paskiem postępu? 3. Na starym OSX system widział mi cztery monitory teraz tylko dwa - grafikę wykrywa poprawnie gdzie szukać przyczyny? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted November 12, 2017 Report Share Posted November 12, 2017 1. Co zrobić by podczas uruchamiania komputera Clover wyświetlał tylko te dyski które che by były? config.plist Clovera -> sekcja GUI -> hide i poukrywać sobie niechciane partycje. 2. Co zrobić by podczas logowania zamiast krzaczków było logo jabłka z paskiem postępu? Przestać bootować z verbose to znaczy, usunąć flagę -v z boot-args - config.plist -> sekcja boot -> arguments Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piodes Posted November 12, 2017 Report Share Posted November 12, 2017 Estrax - i Ty jesteś kochany - zaraz się biorę za to może mi się uda ale w miarę rozumiem co napisałeś. Zadałem to pytanie na grupie https://www.facebook.com/groups/hackintoshpolska/a dostałem taką terminologie że nic nie zrozumiałem poza tym info że jak nie ogarniam to mam zapłacić - może nie ogarniam ale chce się czegoś nauczyć! I tak sukxes bo postawiłem sam OSX'a ale z Waszą pomocą poradnika. Logowanie bez krzaczków ogarnąłem. Tylko pozostało wybrać te partycje które mają być przy logowaniu - ja używam Clover Configurator - możesz podpowiedzieć gdzie w nim poustawiać by nie wyświetlały się niepotrzebne wolumeny? Dziękuję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piodes Posted November 12, 2017 Report Share Posted November 12, 2017 Ponad to czy muszę wygenerować sobie osobny numer seryjny dla maca? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dadimontv Posted November 15, 2017 Report Share Posted November 15, 2017 Bardzo dziękuję za poradnik. Przydał się. High Sierra 10.13.1 śmiga OK. Mam jedynie mały problem. Może ktoś spotkał się z tym i wie jak zaradzić. Sprzęt jak w stopce. Kiedy chcę wyłączyć komputer wybieram Shut Down.. System zamyka się poprawnie. Monitor wyłącza. Jednak komp pracuje nadal. Nie wiem czy mielą się jakieś procesy, ale wiatraki nadal działają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
roman965 Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 Gratuluje wszystkim, którym się udało zainstalować Sierrę lub HighSierrę. To nie jest poradnik dla początkujących. Jestem fachowcem w korzystaniu z trudnych aplikacji, ale tego języka i żargonu, szczególnie w tworzeniu Clovera KOMPLETNIE nie rozumiem. To absurdalne, aby nie było gotowych USB Cloverów pod konkretną płytę, w końcu ich pod Hackintosh nie jest tak wiele, a ja używam bardzo popularnej Asus P7P55D-E... lecz nijak nie potrafię update'ować mojego Snow Leoparda (10.6.8) do OSX Sierra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted January 18, 2018 Report Share Posted January 18, 2018 Chcesz gotowca kup sobie kompa Apple, wybacz ale komputer komputerowi nie równy, nie da się zrobić idealnych gotowców. Nie czytaj tego jako złośliwość, to są fakty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted January 20, 2018 Report Share Posted January 20, 2018 Sam poradnik nie jest trudny, wystarczy przeczytać kilka razy ze zrozumieniem i potrafić odfiltrować zbędne informacje, które w niektórych krokach są nam niepotrzebne w zależności od platformy lub metody. Jedynym absurdem jaki w nim widzę to tylko nieszczęśliwe tłumaczenie pendrive'a jako "klucz USB". Wynaturzenie językowe rzadkie jak kisiel na morzu. Była już chyba nawet o tym dyskusja, ale nigdy wcześniej nie słyszałem tego zwrotu. Moim zdaniem zamiast udowadniać poprawność tłumaczenia z "USB key" wystarczyłoby napisać to językiem zrozumiałym dla każdego. W końcu pochodzimy z różnych regionów kraju i nie w każdym zakątku przyjmuje się ten sam żargon. Twórca wymyślił to chyba na solidnym kacu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Darkfutur Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Nie wiem co jest grane. Przygotowalem 2 USB jeden z cloverem a drugi z systemem. po odpaleniu Clovera i wybraniu "Boot OSX Install ....." z mojego drugiego USB pojawia sie czarny obraz i jabłuszko i nie wiem co dalej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted January 22, 2018 Report Share Posted January 22, 2018 Uruchom w trybie verbose mode i pokaż w którym momencie instalacja się wysypuje. To będzie wyglądać mniej-więcej tak: https://eladnava.com/content/images/2015/11/verbose.jpg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waziutki Posted February 6, 2018 Report Share Posted February 6, 2018 Witam, utworzyłem pena z UniBootX clover w wersji 2017-12-08, po odpaleniu kompa z pena ładuje sie pulpit z moimi 4 dyskami z logo windows. Niestety nie widzi pena z którego o dziwo komputer został wystartowany....wie ktoś jak to naprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted February 6, 2018 Report Share Posted February 6, 2018 Clover nie pokazuje sam siebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts