Jump to content

Natywny zapis do NVRAM - modyfikacje BIOS

314TeR
 Share

Recommended Posts

A jest jakakolwiek wersja BIOSu do Twojej płyty na której działa ten zapis? 

Daj bezpośredni link do BIOSu którego używasz/chcesz używać. Spojrzę w niego, może da radę podmienić cały moduł. 

tutaj jest link to biosu http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA2011/X99-DLX_II/X99-DELUXE-II-ASUS-1701.zip

płyta od początku swojego istnenia nie obsługiwała zapisu do nvram :( 

dzięki za zainteresowanie

Niestety Twój bios wygląda inaczej niż te ASUSa od Z97. W Z97 jest jeden moduł combo SMM/DXE do NVRAM, u Ciebie są dwa osobne. Osobiście nie zaryzykuje takiego przeszczepu bez sprzętowego programatora. 

Natomiast co masz na myśli:

płyta od początku swojego istnenia nie obsługiwała zapisu do nvram :(

Sprawdzałeś też wszystkie dostępne BIOSy dostępne na stronie ASUSa? Np. moja mobo przyszła z biosem nowszym, który nie miał zapisu, ale na stronie najstarszy bios miał działający zapis do nvram. Dzięki temu teraz cieszę się najnowszą wersją 3003 z zapisem. 

• 2 weeks later...
  • 3 months later...

314TeR tak jak pisałem wcześniej zapis nvram na modyfikowanym przez Ciebie biosie działa ale pojawił się inny problem.

Wcześniej jakoś nie zwróciłem na to uwagi ale nie mogę zmusić ramu do pracy w częstotliwości wyższej niż 1600mhz. Nie działaja profile xmp, ręczna zmiana też. Po wgraniu biosu bez modyfikacji jest ok. Czy to możliwe że podmisna sekcji nvram spowodowała te problemy? Czy da się to jakoś naprawić?

Niestety nie działa u mnie.

Niestety u mnie też nie działa, zgłosiłem. Być może poprawki są pod Aptio V a my mamy na Z97 Aptio IV.

Przeglądaj ten wątek:

http://www.insanelymac.com/forum/topic/317802-efi-variable-store-on-aptio-v-haswell-e-and-up/?p=2562991

Zapewne na dniach (godzinach) będą pojawiać się nowe wersje testowe.

Po Twojej modyfikacji biosu zapis działał ale z niewiadomych przyczyn ram nie chciał iść wyżej niż 1600mhz. Według mnie podmiana sekcji odpowiedzialnej za nvram nie powinna mieć na to wpływu a jednak miała.

Po czym wnosisz, że nie działał szybciej? może masz po prostu ram 1600. Sprawdzałeś np w Windows jakimś programem diagnostycznym?

Niech ktoś wyciągnie NvramSmi i wstawi tutaj, chce zobaczyć ta blokadę.

Tu masz oba moduły, działający i z whitelistą:

http://www.insanelymac.com/forum/topic/317802-efi-variable-store-on-aptio-v-haswell-e-and-up/page-6?do=findComment&comment=2535040

@Marecki_ - wgraj BIOS zmodyfikowany przez USB Flash Back, może siedzą Ci jakieś stare śmieci w BIOSie. 

sorry nic tutaj nie zrobisz jeśli to wina podmiany modułu.

W załączniku ASUS Maximus VII Impact (Z97) zmodyfikowany moduł z 412. Wątpię, że będzie działać oczywiście na własne ryzyko się wgrywa. Lepiej przekleić stary moduł.

Edited by 314TeR
Usunąłem uszkodzony moduł, aby nikt nie popsuł sobie kompa.

sorry nic tutaj nie zrobisz jeśli to wina podmiany modułu.

W załączniku ASUS Maximus VII Impact (Z97) zmodyfikowany moduł z 412. Wątpię, że będzie działać oczywiście na własne ryzyko się wgrywa.

Ja miałem podmieniany ten moduł z oficjalnej wersji biosu dla mojej płyty na którym zapis działał http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA1150/Z97-PRO/Z97-PRO-ASUS-1304.zip wydaje mi się to dosyć dziwne że podmiana tego modułu spowodowała brak możliwości oc pamięci ram.