BrT 27 Report post Posted February 19, 2019 U mnie też działa wszystko poprawnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
EscobarPL 0 Report post Posted October 1, 2020 (edited) Co zmienić w biosie żebym mógł zabootować z pendrive-a z FreeDOS. Nagrałem pendrive w Rufusie, wybieram F8 i bootowanie z pendrive-a i odrazu wchodzi mi do biosa. Edited October 1, 2020 by EscobarPL Quote Share this post Link to post Share on other sites
hottt 2 Report post Posted February 22 Mam dosyć złożony problem z modyfikacją biosu. Posiadam z97-c i robiłem wedle opisu (zamieniłem sekcję odpowiadającą za nvram kopiując ze starego biosu 2402 do najnowszego). Zapisałem, wgrałem przez pendrive i niby ok. Ruszyła instalacja BS, wszystko się zainstalowało, ale po pewnym czasie nie jest możliwe wejście do biosu. Trzeba powtarzać myk z programowaniem od nowa. Pomimo, że wgrywałem oryginalny, najnowszy bios z poziomu biosu to tak się dzieje nadal. Co należy zrobić aby nie było takich problemów? Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted 6 hours ago Przy płytach które nie mają USB Flash Back, najlepiej wyjąć kość BIOSu z płyty, zgrać programatorem, przeprowadzić modyfikację a następnie wgrać programatorem. Tylko wtedy względnie nic się nie rozjeżdża. Niestety w BIOSie oprócz samego kodu BIOSu masz indywidualne dane dla każdej płyty, jak np ME region z kluczam, nr seryjne, czy MAC karty sieciowej. PS Najtańsze programatory SPI kosztują dosłownie kilka/kilkanaście PLN. Quote Share this post Link to post Share on other sites