Jump to content

Sieć NAT64 na maszynie wirtualnej

Recommended Posts

Jest to mój pierwszy post na tym forum, zatem witam wszystkich :)

Przygotowuję aplikację iOS na maszynie wirtualnej OSX 10.11 działającej pod VMware. Zgodnie z najnowszymi wytycznymi Apple aplikacje publikowane w AppStore muszą być kompatybilne z sieciami IPv6 only, w przeciwnym wypadku nie zostaną one opublikowane. Aby móc sprawdzić dostosowanie aplikacji do wspomnianych sieci należy przygotować testową sieć z poziomu OSX, co zostało opisane przez Apple: https://developer.apple.com/library/content/documentation/NetworkingInternetWeb/Conceptual/NetworkingOverview/UnderstandingandPreparingfortheIPv6Transition/UnderstandingandPreparingfortheIPv6Transition.html#//apple_ref/doc/uid/TP40010220-CH213-SW1

Niestety, mimo postępowania według opublikowanej instrukcji nie jestem w stanie utworzyć tej sieci. Pamiętam o tym, by trzymać wciśnięty klawisz command, kiedy przechodzę do opcji współdzielenia, lecz mimo tego nie pojawia się opcja Create NAT64 Network. Do maszyny wirtualnej mam podpięty adapter WiFi TP-Link TL-WN725N v2 i podejrzewam, że to właśnie on jest winowajcą, który nie jest w pełni wspierany przez OSX.

Jeżeli moje przypuszczenia są trafne, to jaki inny adapter polecacie? Czy w ogóle możliwe jest utworzenie wspomnianej sieci z poziomu maszyny wirtualnej OSX?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

A nie lepiej jak masz już wirtualną maszynę, to przygotować instalator i zainstalować fizycznie system? 

Z informacji z netu i forum, to i tak symulator iOS nie działa do końca poprawnie, ponieważ wymaga akceleracji sprzętowej VGA, której w vmware nie ma i raczej nie będzie w wersjach dla win, linux.