Jump to content
oswaldini

Uruchomienie HD530 pod 10.12.5

Recommended Posts

Dla potomnych informacja - od 10.12.4 sporo pozmieniano pod kątem obsługi HD530, w 10.12.5 przestała ona odpalać - mamy black screen przy bootowaniu!

Aby uruchomić HD530 w 10.12.5 należy zastosować Lilu v1.1.1 (lub nowsze) oraz IntelGraphicsFixup v1.1.2 (lub nowsze).

 

http://hamac.pl/topic/14134-pluginy-dla-lilukext/?hl=lilu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za info, to pomogło.

 

Teraz mam:

IntelGraphicsFixup.kext 1.2.7

Lilu.kext 1.2.4

10.12.6 albo 10.13.6

 

Działa dobrze jeden monitor pod HDMI.

Drugi pod DP nie działa, jest jakaś szansa uruchomienia drugiego?

Na wcześniejszych wersjach mogłem odpalić DP, czy coś się zmieniło?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czu ktokolwiek wie jak uruchomić Intela 530 na Catalina?

<key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>AAASGQ==</data>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>AQAAAA==</data>
                <key>framebuffer-stolenmem</key>
                <data>AAAwAQ==</data>

To nie działa. 

Edited by AlPaczino

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pacjent laptop LENOVO Ideapad Y700-17ISK. Podobnie jak u kolegi @AlPaczinoproblem z kartą Intel HD 530 przy instalacji Cataliny 10.15.3. Instalator nie wchodzi w tryb graficzny. Wyświetla się charakterystyczne przekreślone kółko. Wcześniej na tym laptopie miałem High Sierrę na jednym dysku z Windowsem. Ostatnio wymieniłem dysk na SSD SATA na którym jest windows i dołożyłem drugi SSD M.2 na którym chcę zainstalować Catalinę. Jak zainstalowana była High Sierra karta miała platform-id 191B0000, teraz na tym samym configu nie można zainstalować Cataliny. Próbowałem różnych configów i instalatorów za każdym razem to samo. Proszę kolegów o pomoc bo mi już skończyły się pomysły.

Edited by EscobarPL

Share this post


Link to post
Share on other sites

@danielosx86 SSDT-EC dodane, w trybie verbose pokazuje się kółko i litery robią się niewyraźne. Ostatnie linijka, którą ledwo mogę odczytać to chyba "still waiting for ...". Później przeskakuje tylko co chwilę kursor do kolejnych linijek.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 9.02.2020 o 11:16, EscobarPL napisał:

Pacjent laptop LENOVO Ideapad Y700-17ISK. Podobnie jak u kolegi @AlPaczinoproblem z kartą Intel HD 530 przy instalacji Cataliny 10.15.3. Instalator nie wchodzi w tryb graficzny. Wyświetla się charakterystyczne przekreślone kółko. Wcześniej na tym laptopie miałem High Sierrę na jednym dysku z Windowsem. Ostatnio wymieniłem dysk na SSD SATA na którym jest windows i dołożyłem drugi SSD M.2 na którym chcę zainstalować Catalinę. Jak zainstalowana była High Sierra karta miała platform-id 191B0000, teraz na tym samym configu nie można zainstalować Cataliny. Próbowałem różnych configów i instalatorów za każdym razem to samo. Proszę kolegów o pomoc bo mi już skończyły się pomysły.

Ja nie szukałem rozwiązania, dołożyłem kartę ATI.

Tu może byś rozwiązanie twojego problemu:

https://www.tonymacx86.com/threads/guide-general-framebuffer-patching-guide-hdmi-black-screen-problem.269149/

W przypadku i9 9900k, zadziałało.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.