reyder 88 Report post Posted July 27, 2017 (edited) Wygląda ciekawie, zaraz będę testował. Ktoś już potwierdził, że działa. https://github.com/vit9696/WhateverGreen Features Fixes boot to black screen Fixes sleep wake to black screen Fixes boot logo distortion in certain cases (-radlogo) Fixes transmitter/encoder in autodetected connectors for multimonitor support Fixes certain HD 7xxx initialisation (radpg=15) Allows enforcing 24-bit mode on unsupported displays (-rad24) Allows booting without video acceleration (-radvesa) Allows automatically setting GPU model name or providing it manually for RadeonFramebuffer Allows specifying custom connectors via device properties for RadeonFramebuffer Allows tuning autodetected connector priority via device properties (HD 7xxx or newer) Sleep działa poprawnie na karcie AMD RX 280X z wyłączoną zintegrowaną kartą grafiki. Edit 314TeR: Linki do pobrania: Lilu : https://github.com/v...6/Lilu/releases WhateverGreen: https://github.com/v...rGreen/releases Edited July 28, 2017 by 314TeR Dodałem linki do pobrania binarnych wersji 2 music and javazlaz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
javazlaz 104 Report post Posted July 27, 2017 Ooo, ciekawe Chętnie zobaczę wyniki testów Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 27, 2017 No pięknie... od czasu 10.9.5 czekaliśmy na rozwiązanie problemów z czarnym ekranem na kartach AMD. Ciekawie się robi wokół rozwiązań naokoło pluginu Lilu. Niedawno AppleALC załatwił temat dźwięku, inne mniejsze inne drobne uciążliwe bolączki, teraz bolączki z VGA AMD miejmy nadzieję odchodzą do lamusa. Teraz tylko znaleźć przyczynę problemów z zapisem na NVRAM i znów haMaci zrobią się bezproblemowe. 1 music reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Najrad 20 Report post Posted July 28, 2017 Chętnie bym sprawdził na 10.12.6 i R9 270X, ale jak to ugryźć? Jakaś porada dla "znających angielski inaczej" ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 28, 2017 Pobierasz Lilu stąd: https://github.com/vit9696/Lilu/releases Tu masz skompilowany WhateverGreen: https://github.com/vit9696/WhateverGreen/releases Oba kexty wrzucasz do clovera do kext/10.x i sprawdzasz czy działa bez włączonego iGPU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lulek2007 8 Report post Posted July 28, 2017 Działa w 10.12.6 po DisplayPort z 2 monitorami. W biosie CMS wyłączony, Grafika na PCI-e. w cloverze sekcja graphics dla MSI RX 580 <key>Graphics</key> <dict> <key>FBName</key> <string>Dayman</string> <key>Inject</key> <dict> <key>ATI</key> <false/> <key>Intel</key> <true/> <key>NVidia</key> <false/> </dict> <key>LoadVBios</key> <false/> <key>NvidiaSingle</key> <false/> <key>VideoPorts</key> <integer>5</integer> </dict> FCPX 10.3.4 działa aż miło. Jedyny problem to sleep podejrzewam o to moje monitory iiama 27" bo to samo miałem z natywnie działającym GTX 770 tzn. po DVI sleep działa, po Display Port komp usypia ale przy próbie startu bootuje płytę odcina zasilanie próbuje drugi raz i się resetuje, pomaga wyłączenie monitorów w sleepie i wtedy komputer prawidłowo się budzi i można włączyć monitory. Jakby ktoś miał pomysł jak to rozwiązać to proszę o info ..... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Najrad 20 Report post Posted July 28, 2017 Boże w niebiesiech.... wybudzanie powróciło Działa z 270X. mogę już spoko aktualizować drugiego kompa z 10.10 do 10.12. Tyle, że teraz wykrywana karta grafiki to R9 370X zamiast faktycznie zamontowanej 270X. Można/trzeba, ewentualnie jak to jakoś naprawiać ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzesiek13 94 Report post Posted July 29, 2017 Czyli można sobie wsadzić najnowszego polarisa i mieć wszystko gdzieś? Zaraz się popłacze! Jeszcze żeby padł kurs bitcoina i można kupować Quote Share this post Link to post Share on other sites
gen.jusz 4 Report post Posted July 29, 2017 Czyli można sobie wsadzić najnowszego polarisa i mieć wszystko gdzieś? Zaraz się popłacze! Jeszcze żeby padł kurs bitcoina i można kupować Akurat koparki teraz kopią Ethereum, bitcoina już dawno się nie opłaca, bo koszty prądu są większe jak zyski z kopania Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzesiek13 94 Report post Posted July 29, 2017 Whatever, kryptowaluta kruptawolutą, ceny winduje każda Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 31, 2017 Jest już wersja 1.0.1. Przetestowałem na identyfikacji iMac14.2 + Radeon 7770 Gigabyte i działa wybudzanie po sleep. Karta ta wcześniej wymagała patchwania AMDRadeonX4000.kext lub wrzucenia verde.kext. Zamiast tego trzeba dodać flagę w bootargsach: radpg=15 Uwaga - wpisuję się ją BEZ minusa ( - ) poprzedzającego. Wszystko się odpala a sleep i wybudzanie działa. 1 javazlaz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Estrax 121 Report post Posted July 31, 2017 RX 580 + lilu + whatevergreen i wszystko działa, w tym sleep. Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 31, 2017 A ogóle z rx580 wszystko OK? Filmy na YT, iTunes może sprawdzałeś? Działa poprawnie w FCPX? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Estrax 121 Report post Posted July 31, 2017 YT działa sprawnie, iTunes też. W FCPX działa bez problemów, w tym celu dwie sztuki RX580 kupiłem W stosunku do nawet GTX1080Ti, kosmiczna różnica w FCPX. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lulek2007 8 Report post Posted July 31, 2017 To ja się jeszcze dopytam o podłączenie do monitorów, bo mam problem po Display Port. Po DVI i HDMI działa ok natomiast przy podpięciu DP do DP komp zaczyna usypiać monitory usypiają gdy komp zakończy usypianie (wiatraki i dyski stają) monitory się wybudzają a potem gasną z komunikatem no signal. Następnie gdy budzę komputer zaczynają wiatraki chodzić, po czym komputer przerywa zasilanie próbuje jeszcze raz i potem się resetuje. Co ciekawe bios nie widzi partycji EFI ma dysku (tylko Mac os X). Pomaga wyjęcie wtyczek DP z kart wtedy komputer robi beep startowy po czym chyba 4 beepy i mogę włożyć wtyczki do dp komputer startuje normalnie. Czy ktoś testował sleep po DP ? MK Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 31, 2017 Jak sam wspominałeś nie raz, podejrzewasz monitory. Usuń jeszcze z configu frambuffer i videoports. W FAQ WhateverGreen odradzają ustawiania ręcznego. Może być też tak, że np connectors masz inne niż faktycznie są na karcie i stąd masz takie jaja... ale z drugiej strony skoro problem był taki sam na NVIDII to chyba nie tu szukasz problemu. A te monitory np pod windows działają OK? Szukałeś czy nie aktualizacji firmware do monitora? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lulek2007 8 Report post Posted July 31, 2017 Jak sam wspominałeś nie raz, podejrzewasz monitory. Usuń jeszcze z configu frambuffer i videoports. W FAQ WhateverGreen odradzają ustawiania ręcznego. Może być też tak, że np connectors masz inne niż faktycznie są na karcie i stąd masz takie jaja... ale z drugiej strony skoro problem był taki sam na NVIDII to chyba nie tu szukasz problemu. A te monitory np pod windows działają OK? Szukałeś czy nie aktualizacji firmware do monitora? Jutro przetestuje z brakiem ustawień. Wingrozy nie używam w ogóle ... to możliwe natomiast pewnie będę musiał przetestować z innymi monitorami UHD lub 4k po DP, firmware też poszukam, lub napiszę do iiamy że mi się np. Mac Pro nie wybudza z RX 580 i czy mają nowy firmware. Chciałem tylko potwierdzi czy komuś udało się po DP-DP uzyskać sleep Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted July 31, 2017 Najpierw wyeliminuj oczywistą oczywistość, czyli sprzęt i czy działa prawidłowo np w Windows. Postawienie Windows to 1h roboty, iso ściągasz bezpośrednio z stron MS, wystarczy pogooglować co dalej z takim iso zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Estrax 121 Report post Posted July 31, 2017 Moje P2715Q są podpięte do RX 580 po DP i sleep działa. Śmiało pisz do iiyamy o nowy firmware. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Grzesiek13 94 Report post Posted August 1, 2017 Nie wiem czy potrzebny jest komentarz, GT640 może odejść w spokoju DP też działa, sleep na nim również Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcinsa 0 Report post Posted August 1, 2017 Stary Radeon HD 6850 działa perfect Quote Share this post Link to post Share on other sites
HIDEE 2 Report post Posted August 8, 2017 A czy na RX4xx i 5xx jest już boot screen, czy dalej trzeba z iGPU ruszać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
oswaldini 354 Report post Posted August 8, 2017 Pierwszy punkt pierwsza strona - fix na wszystko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
314TeR 722 Report post Posted August 10, 2017 Jest już wersja 1.0.3. Kompilacje tego pluginu są dostępne tu: https://github.com/vit9696/WhateverGreen/releases Quote Share this post Link to post Share on other sites
Najrad 20 Report post Posted August 28, 2017 Jest już wersja 1.0.4. Quote Share this post Link to post Share on other sites