uzi_88 Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 WitamZakupiłem macbooka 2009, który miał problem z uruchomieniem. Zrobiłęm hard reset, po czym macbook się uruchomił. Nie otrzymałem hasła od poprzedniego właściciela, natomiast chciałbym wyczyścić dysk i zainstalować na nowo system na którym pracował czyli os x 10.9.5. Przeczytałem kilkanaście wątków na ten temat, i niestety kombinacja klawiszy command + R nie uruchamia odzyskiwania systemu. Co w tym przypadku mogę zrobić, żeby legalnie zainstalować system os x 10.9.5 ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quattro4ever Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 command +R działa na komputerach od 2010 roku czyli u Ciebie zostało skombinować instalkę na DVD albo PenDrive Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Jeśli nie masz u kogoś dostępu do mączka to trochę będzie trudno. Ostatnim systemem Apple wydanym na płycie był Snow Leopard 10.6.x. Jak poszukasz dobrze to znajdziesz ISO. Po jego zainstalowaniu i zarejestrowaniu appleId powinieneś dać radę pobrać i zainstalować nowszy system. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 ok. ciągne z podobno sprawdzonego źródła mavericksa,(leci jak krew z nosa, ale idzie), spróbuje z pena bootowalnego zapodać Napisałem jeszcze wiadomość do poprzedniego właściciela z prośbą o hasło, mam nadzieje, że go serce nie ściśnie jak się dowie, że udało się uruchomić mączka :)Pytam już na zaś, jak otrzymam hasło, to czy da radę z poziomu systemu odświeżyć OS'a ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gen.jusz Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Próbowałeś Command+S ? To powinno odpalić OS X'a w Single User Mode z którego też powinieneś móc zmienić hasło. Nie wiem jednak, czy da się na Twojej wersji systemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 Tak próbowałem command + s, po wpisaniu rm /var/db/.applesetupdone, otrzymuje komunikat, że ten plik jest tylko do odczytu i nie usuwa mi profilu czy też hasła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 A uruchom maczka trzymając wciśnięty ALT - co wyświetli? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 Tylko dysk startowy Macintosh Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 Dysk jest pewnie zaszyfrowany FileVault 2, dlatego nie odpala partycja recovery i nie widać jej przy starcie z ALT. Jeśli faktycznie masz FileVault 2 to bez zewnętrznego nośnika instalacyjnego raczej nic nie zdziałasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 25, 2017 Author Report Share Posted September 25, 2017 Siedzę w sumie od rana nad tym, i udało mi się usunąć konto poprzedniego wpisująć dodatkowo w trybie command + s " /sbin/mount -uw / " Utworzyłem swoje konto, posiadam już appleid. Sprawdziłem dokładnie z poziomu systemu jest to macbook mid 2010. Jak utworzyc teraz partycję recovery, aby w przyszłości kolejny właściciel nie miał problemów z postawieniem OS X'a na nowo ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 25, 2017 Report Share Posted September 25, 2017 To możesz się już jakkolwiek zalogować do systemu czy nie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 26, 2017 Author Report Share Posted September 26, 2017 Jop, udało mi się usunąć konto poprzez komendy. Stworzyłem swoje nowe konto administratora. Zalogowałem się na mac'u, pokazało mi się uaktualnienie do high sierra. Pomyśle zaaktualizowało mi do os x high sierra i teraz mam opcje odzyskiwania systemu w trakcie uruchamiania z przyciskiem alt (option). Także mój problem został, całkowicie rozwiązany. Pozdrawiam i dziękuje za pomoc i odpowiedzi. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 No tak nie do końca rozwiązany... w systemie mogło zostać wiele śmieci. Polecam Ci zrobić czystą reinstalację. W tym celu pobierz jeszcze raz High Sierrę z Mac App Store - ale nie instaluj. Następnie przerób instalator komendą "createinstallmedia", na klucz USB (potrzebujesz klucz minimum 8GB) i z takiego klucza zainstaluj na czysto system, z kasowaniem wszystkich danych i wymazaniem dysku. Polecam też wykasować NVRAM jak tego jeszcze nie zrobiłeś, na wyłączonym kompie przytrzymaj CMD + ALT + P + R i ciągle trzymając włącz maczka, niech zrobi z conajmniej dwa razy "bang". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
uzi_88 Posted September 26, 2017 Author Report Share Posted September 26, 2017 oki faktycznie, mimo iż mam swój apple ID, w apple store pojawia się czasem apple ID poprzedniego właściciela. Zrobię jak napisałeś, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JEDI_V Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Jesli komputer nie zostal wylogowany z uslugi Znajdz Moj Mac, to bedzie sie tak dzialo z appleid poprzedniego wlasciciela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted September 26, 2017 Report Share Posted September 26, 2017 Tu raczej chodzi o zainstalowane aplikacje z App Store. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosarro@wp.pl Posted December 29, 2020 Report Share Posted December 29, 2020 dzien dobry, posiadam Macbook A1342 z polowy 2010, niestety bez dysku, stary dysk ulegl uszkodzeniu. Wlozylem dysk ssd goodram cx400 120gb z systemem windows10 i macbook sie odpalil prawidlowo z windowsem - tak zeby sprawdzic czy w ogole dziala - eureka wszystko dziala, wykrywa wifi. sformatowalem ten dysk i nie majac innej opcji postanowilem skorzystac z internet recovery, niestety opcja ta nie dziala, kombinowalem: command + alt + R, command + R ale bez zadnego rezultatu nic sie nie pojawia na ekranie. Napomne ze macbook nie ma baterii i chodzi tylko na zasilaczu. Wedlug specyfikcji macbook ten powinein miec opcje internet recovery. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted January 20, 2021 Report Share Posted January 20, 2021 Możliwe, że ktoś nie zaktualizował firmware EFI maca. W takim wypadku niestety będzie potrzebna instalacja macOS np na płycie lub pendrive. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kosarro@wp.pl Posted March 31, 2021 Report Share Posted March 31, 2021 i tak wlasnie zrobilem, bootowalny pendrive z system High Sierra i wszystko ladnie poszlo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
JEDI_V Posted April 1, 2021 Report Share Posted April 1, 2021 W dniu 31.03.2021 o 10:00, kosarro@wp.pl napisał: i tak wlasnie zrobilem, bootowalny pendrive z system High Sierra i wszystko ladnie poszlo. A to chyba na patchu, bo oficjalnie ten model nie wspiera HS, maks. EL Capitan. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts