Jump to content
Ratio

Po aktualizacji do 10.13 resetuje po włączeniu karty audio

Recommended Posts

Po zrobieniu świeżego systemu sierra 10.13 wszytko jest ok.

Natomiast po aktualizacji z elcapitana do  10.13 po włączeniu iterfejsu audio FireWire resetuje system.

Instalowałem stery jeszcze raz na nowo i dalej to samo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś co działa w EC nie działa w HS. Trzeba tylko zlokalizować co to jest. Jeżeli czysta instalacja HS działa, to znaczy że problemy robi oprogramowanie lub jakieś kexty nie będące składnikami systemu. Zacząłbym od przeglądu kextów zainstalowanych w EC. Najlepiej usunąć wszystko co nie jest składnikiem systemu.

 

Możesz spróbować załadować system z ustawioną opcją -v i wyłączeniem automatycznego resetu w przypadku KP. Jak się system wywali może da się odczytać komunikat KP - tam powinno być napisane co powoduje problemy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś co działa w EC nie działa w HS. Trzeba tylko zlokalizować co to jest. Jeżeli czysta instalacja HS działa, to znaczy że problemy robi oprogramowanie lub jakieś kexty nie będące składnikami systemu. Zacząłbym od przeglądu kextów zainstalowanych w EC. Najlepiej usunąć wszystko co nie jest składnikiem systemu.

 

Możesz spróbować załadować system z ustawioną opcją -v i wyłączeniem automatycznego resetu w przypadku KP. Jak się system wywali może da się odczytać komunikat KP - tam powinno być napisane co powoduje problemy.

A gdzie sie wyłacza automatyczny recet kp ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

No niestety, widać tylko końcówkę komunikatu KP. To co powoduje KP zapisane jest na samym początku.

 

Ale ten komunikat powinien zapisać się w nvram i po restarcie powinien wyświetlić się komunikat, że system się zrestartował bla bla.... Pod komunikatem powinien być przycisk "Raport" a w tym raporcie cały KP.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak wejsc w nvram i odczytac komunikat ?

 

Po takim KP jak uruchomisz ponownie komputer to pokazuje się komunikat że "system zrestartował się z powodu błędu" czy jakoś tak?

 

Jeżeli się nie pokazuje, to znaczy że nvram nie działa poprawnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak całkowicie odinstalować stery od karty, odaleźć kexty i je wykasować?

Edited by 314TeR
Naganna pisownia - poprawiłem, ale i tak nie wiem co autor miał na myśli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.