Jump to content
Sign in to follow this  
kwiatus124

Clover nie widzi partycji instalatora MacOS'a

Recommended Posts

Witam. Czy mógłbym prosić o pomoc?

 

Mam najnowszą wersję Clovera (z tej stronki) na pendrive 1. i którąś wersję El Capitana na drugim. Clover nie widzi instalatora MacOS'a. Chciałbym zapytać, czym to może być spowodowane?

 

(Ściągnąłem dodatkowo jakąś "zmodyfikowaną" wersję MacOS'a i tę Clover widział; żadnej innej nie chciał zobaczyć).

 

Pozdrawiam i przepraszam za kłopot.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam to samo. Tyle, że nie instaluje z pena tylko z systemu El Capitan 10.11.6. Instalator kończy pracę robię restart i nie widzi partycji z instalatorem. Wrzuciłem kexty do Other ale to nic nie daje jak nie widać partycji tak nie widać. Oczywiście Clover zaktualizowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posiadam 2 obrazy OS X El Capitana i jeden obraz Sierry. Żaden z nich nie jest widoczny przy użyciu Clovera. Czy mógłbym prosić o pomoc?

 

Pozdrawiam :)

 

Opisz dokładnie w swoim wątku, jaki masz sprzęt, wrzuć preboot.log.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. PC stacjonarny:

Płyta główna: Gigabyte GA-H81M-S2PV
Chipset: Intel H81M
Procesor: Intel Core i5-4460
Pamięć RAM: 2x 4GB GOODRAM PLAY CL9 (DDR3)
Dyski: SSD 120GB + HDD 250 GB SATA II
Karta graficzna: nVidia GeForce GT 710
Karta dźwiękowa: Realtek ALC887
** Monitor: LG 1280x1024 **
Karta sieciowa: wbudowana Realtek PCIe GBE Family Controller+ dodatkowa TP LINK TL-WN881ND

2. Laptop:

Płyta główna: ASUSTeK COMPUTER X556UAK 1.0
Chipset: Intel Kaby Lake Rev. 02
Procesor: Intel Core i5-7200U
RAM: 8GB DDR4, 2133 MHz
Dysk: SSD 256GB SATA III
** Ekran: FullHD **
Grafika: Intel HD Graphics 620
EDIT: karta dźwiękowa: Realtek HD Audio

 

Skąd wziąć ten plik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla Gigabyte GA-H81M-S2PV - UniBootX Clover + config dla Z87 i musi wszystko działać. Jak UniBootX nie zobaczy pendrive z macOS to albo masz coś źle jeszcze ustawione w BIOS (nie sądzę), albo źle przygotowany obraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co widzi jedynie "podróbkę":

 

5316677400_1326980696.jpg

 

Pendrive'a odtworzonego z obrazu "OS X El Capitan 10.11.1 (15B42) InstallESD.dmg" (ani z wielu innych obrazów zrobionych w Transmac'u 12.0) niestety nie widzi :/

 

Możliwe, że kiedyś kupię oryginalną płytkę z tym systemem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komputer nie wykrył obrazu Sierry zapisanego na pendrive (tym właśnie programem), a - po rozpakowaniu dwóch pozostałych obrazów El Capitana (do *.hfs) - "podróbki" i WebForPC - "the file is too big". Poddaję się :)

 

Kiedyś chyba zainwestuję w legalną płytkę, szkoda czasu się bawić z tymi obrazami :)

 


Mam pytanie. Czy obrazy typu InstallESD to są te właściwe do instalacji na PC/Mac? (Znalazłem obraz Sierry z dopiskiem InstallESD; spróbuję zrobić bootowalny dysk, ale z pomocą maszyny wirtualnej macOS).

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

I krótko dostępny Lion na USB.

 

Transmac i obrazy z neta tylko proszą się o problemy. Najbezpieczniej zrobić partycję Recovery przez Boot Disk Utility i zainstalować z tego poziomu (instalator pobierze się z neta przed instalacją)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie obraźcie się, ale nawet medoda "kopiuj-wklej" w MacOS daje ten sam efekt :/ a w obu przypadkach polecenie skopiowałem (a też przepisywałem) żywcem. Wszystko się zgadza, literka w literkę, tylko z poleceniem coś jest nie tak :) :
 <spoiler>
5316677400_1326980696.jpg




5316677400_1326980696.jpg

</spoiler>

Share this post


Link to post
Share on other sites

W/w komunikat:

command not found

świadczy o tym, że nie ma programu

createinstallmedia

pod wskazaną przez Ciebie ścieżką:

/Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources

To jest przykład ode mnie. Instalator Mac OS X pobrany z App Store - jak widzisz createinstallmedia się uruchomił i podał co należy mu wpisać aby wszystko zadziałało.

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia
Usage: createinstallmedia --volume <path to volume to convert> --applicationpath <path to Install OS X El Capitan.app> [--force]
Arguments--volume, A path to a volume that can be unmounted and erased to create the install media.
--applicationpath, A path to copy of the OS installer application to create the bootable media from.
--nointeraction, Erase the disk pointed to by volume without prompting for confirmation.
Example: createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath "/Applications/Install OS X El Capitan.app"

Sprawdź co masz, czy to co masz jest prawidłowe i czy pełny instalator El Capitana jest faktycznie w Aplikacjach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli tak jak na początku podejrzewałem, nie był tam instalator gdzie powinien.

 

Uruchamiaj w trybie verbose i patrz na czym staje - masz GT710 a to rdzeń fermi który nie bardzo chce działać w macOS. Spróbuj uruchomić np też z nv_disable=1, i/lub dodać nvidia inject na true. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co pojawił się srebrny ekran (po włączeniu Inject nVidia; przed włączeniem był czarny) i wiecznie kręcące się kółeczko ;) (po kliknięciu lewym przyciskiem myszy kółeczko znika).

 

Jak się włącza tryb Verbose na PC? Sory że tak truję głowę, w MacOS jestem początkujący :/

Share this post


Link to post
Share on other sites

710-ka działa bez problemu.

Jest tylko problem z instalacją. Nigdy nie udało mi się zainstalować OSa (hack2), ale... zainstalowany na innym komputerze (hack1) i przeniesiony na ten z 710-ką (hack2) - działa bezbłędnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

710-ka działa bez problemu.

Jest tylko problem z instalacją. Nigdy nie udało mi się zainstalować OSa (hack2), ale... zainstalowany na innym komputerze (hack1) i przeniesiony na ten z 710-ką (hack2) - działa bezbłędnie.

 

To teoretycznie z flagą nv_disable=1 powinna wstać instalacja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.