brx Posted December 31, 2017 Report Share Posted December 31, 2017 Cześć, Na wstępie chciałbym podziękować wszystkim osobom za czas poświęcony w przygotowanie tego forum i narzędzia (UniBootX). Po rozsypaniu dysku SSD z El Captain udało mi się postawić HS 10.13.2 i wygląda na to, że działa wszystko co powinno. Poniżej moja konfiguracja sprzętową wraz z opisem modyfikacji jakie wprowadziłem. Sprzęt: Procesor: i5-4690K (Haswell), Grafika (zintegrowana): Intel HD4600 Płyta: MSI Z97 Gaming 3 (MS-7918) Dźwięk (zintegrowana): Realtek ALC1150 Karta sieciowa (zintegrowana): Killer E2200 Gbit Ethernet RAM: 2x Crucial Ballistix 1600 DDR3 8GB Dyski: Samsung SSD 850 EVO 250GB (macOS) Samsung SSD 840 EVO 250GB (backup) Crucial SSD M4 128GB (WIN 10) Soft: 1. Pendrive 8GB z instalką High Sierra pobraną z App Store (10.13.2): Odpalamy Terminal i wpisujemy: diskutil list lub ls /Volumes/ by wyszukać nazwę nazwę pen'a pod jaką został zamontowany w naszym systemie. Następnie tworzymy bootowalne USB z instalką systemu, wpisując w terminalu: /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/nazwa_dysku --applicationpath /Applications/Install\ macOS\ High\ Sierra.app --nointeraction gdzie 'nazwa_dysku' to nazwa pendrive (sprawdzona wcześniej). Czekamy kilka/kilkanaście minut i gotowe. 2. Pendrive 16GB przygotowany zgodnie z poradnikiem http://hamac.pl/topic/11716-unibootx-clover-oficjalny-uniwersalny-bootloader-hamacpl/ z drobnymi zmianami: Pkt 4.1. Nazwa płyty ustawiona na MS-7918 (zmieniona nazwa katalogu Haswell Z97). Pkt 4.4. Nr wygenerowane przez Clover configurator (SMBIOS dla iMac14,2). Pkt 4.5. pomimo proca Haswell nie generowałem tabeli SSDT ani skryptem pike'a ani w żaden inny sposób. Pkt 4.6. W domyślnej konfiguracji dźwięk działa tylko do uśpienia. Po wybudzenia macOS z uśpienia, dźwięk jest na bardzo niskim, prawie niesłyszalnym poziomie. Jak sobie z tym poradzić opiszę poniżej. INSTALACJA SYSTEMU Właściwie wszystko poszło bezproblemowo. System zainstalowany, uruchomiony, działa iMessage, App Store i wszystko inne. W celu przygotowania systemu do uruchomienia z dysku a nie pendrive, zainstalowałem Clover EFI r4359 na partycji EFI dysku, na którym jest zainstalowany system i skopiowałem zawartość katalogu EFI z pendrive z UniBootX. MODYFIKACJE Ponieważ domyślny konfig zawiera trochę więcej kext'ów niż jest wymagane przez moją konfigurację, usunąłem z katalogu: /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/OEM/MS-7918/kexts następujące pliki: HDMIAudio IntelMausiEhternet RealtekRTL8111 SATA_Legacy WhateverGreen Z97LPC CPUSensors LPCSensors GPUSensors USBInjectAll ewentualnie można zmienić config: /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/OEM/MS-7918/config.plist wpisując: <key>DisableDrivers</key> <array> <string>VBoxHfs</string> <string>OsxAptioFixDrv</string> <string>OsxLowMemFixDrv</string> <string>DumpUefiCalls</string> <string>EmuVariableUefi</string> <string>FSInject</string> <string>DataHubDxe</string> <string>CsmVideoDxe</string> <string>PartitionDxe</string> <string>CPUSensors</string> <string>GPUSensors</string> <string>LPCSensors</string> <string>HDMIAudio</string> <string>IntelMausiEthernet</string> <string>RealtekRTL8111</string> <string>SATA_Legacy</string> <string>USBInjectAll</string> <string>WhateverGreen</string> <string>Z97LPC</string> </array> Kilka zaktualizowałem: AppleALC do wersji 1.2.2 FakeSMC I trzeba było kilka dodać: FakeSMC_ACPISensors FakeSMC_CPUSensors FakeSMC_GPUSensors FakeSMC_LPCSensors CodecCommander Słowo komentarza odnośnie ostatniego kexta a mianowicie CodecCommander. Ten sterownik miał rozwiązywać problem z dźwiękiem po wyjściu z uśpienia systemu. Niestety domyślna konfiguracja nic nie zmieniła i dopiero po modyfikacji zawartości pliku: /Volumes/EFI/EFI/CLOVER/OEM/MS-7918/kexts/Other/CodecCommander.kext/Contents/Info.plist uzyskałem właściwy efekt. Wprowadzone zmiany dla klucza Realtek ALC1150 poniżej: <key>Realtek ALC1150</key> <dict> [...] <key>Sleep Nodes</key> <true/> <key>Update Nodes</key> <true/> </dict> Na chwilę obecną nie zauważyłem żadnych problemów. Dla osób, które mają podobną konfigurację, zamieszczam swój katalog EFI ze wszystkimi zmianami opisanymi powyżej. Usunąłem tylko nr seryjne płyty - można je sobie ponownie wygenerować. Jeżeli macie jakieś pytania, to śmiało. Może uda mi się pomóc. EFI.zip Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
hottt Posted January 2, 2018 Report Share Posted January 2, 2018 Brawo za imessage... mi nie było to dane Odnośnie codeccommander. Mi stwarzał problemy natomiast eapdfix jest bezproblemowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brx Posted January 5, 2018 Author Report Share Posted January 5, 2018 Brawo za imessage... mi nie było to dane Odnośnie codeccommander. Mi stwarzał problemy natomiast eapdfix jest bezproblemowy. U mnie z dźwiękiem na razie jest ok, ale sprawdzę eapdfix. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SimonHDMA Posted April 20, 2019 Report Share Posted April 20, 2019 Czy taka konfiguracja zagra przy i7-5775c, GA-Z97-D3H, Asus Strix GTX970? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted April 21, 2019 Report Share Posted April 21, 2019 Gigabyte na Z97 są problematyczne, do zrobienia ale będzie dosyć ciężko, zwłaszcza dla kogoś niezaznajomionego w temacie. Broadwell czyli rodzina twojego CPU nie była stosowana w iMakach ale ma wsparcie w systemie. Idąc dalej, GPU ruszy tylko w max high sierra i to jest maksymalny system do uzyskania na tej konfiguracji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 21, 2019 Report Share Posted April 21, 2019 Broadwell 5250U, 5575R był w iMacach 21,5" Late 2015, identyfikacja iMac16,1 i iMac16,2. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts