Jump to content
314TeR

Idealny hackintosh o specyfikacji iMac Pro na ASUS WS X299 Pro

Recommended Posts

Jeśli komp działa bez TSCAdjustReset - to jest on zbędny.

 

Musisz jeszcze sprawdzić czy komp idzie w sleep i wstaje poprawnie bez KP. Jak masz rozjazd na TSC to po wybudzeniu często dostajesz po twarzy KP związanym z nim.

 

Jeśli SATA_Legacy.kext nie działa w 10.14, to widać trzeba go poprawić i/lub zrobić na podstawie właściwego kexa z 10.14. Ja niestety przez wojenkę nvidia - apple nie mam 10.14 nigdzie zainstalowanego.

<key>CPU</key>
<dict>
  <key>Type</key>
  <string>0x0601</string>
</dict>

Ten wpis jest właściwy do udawania iMac Pro - osobiście testowałem na 8C, 10C i 12C. Na 8C i 10C poprawia wpis, ale na 12C już nie. Może to jest jakoś powiązane z tym, że Apple nie używa w iMac Pro ani 6C ani 12C. Tak czy siak to TYLKO kosmetyka.

 

 

Ważniejsze jest czemu NIE działa poprawnie USB na nowszych BIOSach, oraz czy 0702 będzie działał stabilnie i poprawnie bez TSCAdjustReset oraz z wyłączonym CFG Lock. Jak tak to bym się jakoś specjalnie nie martwił nowszymi wersjami BIOS, ważne aby 0702 działała stabilnie.

 

 

Ma jeszcze jedną prośbę, jak miałbyś czas, i jak masz jakąkolwiek kartę PCI-E to byś sprawdził czy sloty PCI-E #4 i #5 (dwa najniższe) działają w macOS. Pod 10.13.6 i na biosach 0502 i 0602 niestety karty wetknięte w te porty NIE działały poprawnie, mimo że się zgłaszały np w lspci.

 

 

Krótkie raporty z najnowszych doświadczeń.

Bios 0702 z MSR OFF

Clover oparty na paczce KGP, link wrzucałem wyżej - na ten moment tam jest minimum ustawień/wszystkie poprawki do SSDT i patche są wyłączone (oprócz USB)

Kexty: FakeSMC, USBInjectAll

Reszta działa OOTB

 

- Komp działa bez TSCAdjustReset i nie zauważyłem na razie żadnych anomalii. (Z tym kextem CPU pracuje non-stop na 100%) 

 

- Sleep - komputer usypia ładnie, ale natychmiast się budzi, żadnego KP, ale pluje portami USB tak jak pisał 314TeR

 

- PCIe - sprawdziłem porty 3,4,5 z kartą WiFi; w porcie 3 - karta działa, ale nie jest pokazywana w Informacje o Systemie/PCI, jest w zakładce WiFi; w porcie 4 - karta nie działa, nie ma jej w PCI i w WiFi; w porcie 5 - karta działa, jest w PCI i w WiFi; także tu też coś ruszyło, bo w sumie 4 porty działają. Co ciekawe w IOExplorerze widać widać jakby były faktycznie tylko 4 gniazda PCIe

post-1479-0-52498200-1549974765_thumb.png

post-1479-0-10704900-1549974776_thumb.png

post-1479-0-01290400-1549974790_thumb.png

post-1479-0-95765100-1549974823_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

A dziś coś takiego wyłapałem przypadkiem czytając opis AptioMemoryFix: https://github.com/acidanthera/AptioFixPkg

Above 4G Decoding or similar enabled in BIOS if present.
WARNING: On some motherboards (notably ASUS WS-X299-PRO) this option causes adverse effects, and must be disabled. While no other motherboards with the same issue are known, consider this option to be first to check if you have erratic boot failures. 

Faktycznie jest o tym mowa w poradniku KGP (żeby wyłączyć tą opcję w biosie, ale bez uzasadnienia)

Trafiłem też na wątek, gdzie jakiś użytkownik skarżył się na problemy związane z niedziałaniem NVRAM. Musiał też wracać do osxaptiofix.

Rozwiązaniem okazało się właśnie wyłączenie tej funkcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo nowego i w sumie bardzo pozytywnego info.

 

Co do wybudzania z sleep, w zarządzaniu energia odznacz Power nap i budzenie z sieci.

 

Z niedziałaniem portów PCI-E warto by przyjrzeć się DSDT. Może jest coś oczywistego.

 

W sumie niewiele pozostało do ogarnięcia na tip-top tej platformy. Właściwie jakby ogarnąć USB to byłoby wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sleep faktycznie działa prawidłowo po wyłączeniu WOL. Power Nap może być włączone i komp się nie budzi.

Czyli kolejna rzecz działa. :)

 

Zauważyłem, że u kolegi @AdamiPL w wątku o Vega http://hamac.pl/topic/15602-rx-vega-64-msi-vs-gigabyte-vs-asus/?do=findComment&comment=139013

Wykrywa dekodowanie HEVC w programie VideoProc. U mnie bez zmian.

Tak samo widzę, że teledyski w Apple Music włączają się, ale czarny ekran i czas stoi. Czy muszę jednak użyć Lilu, Shiki, Whatevergreen?

 

A co do DSDT i SSDT. Co powinienem zrobić, żeby dopracować konfigurację na tip top?

Widzę, że @314TeR masz w swoim configu sporo poprawek SSDT, oraz SSDT.aml w /patched. 

 

Kurna nie mam czasu, żeby nad tym kompem posiedzieć porządnie.

W przyszłym tygodniu będę miał więcej czasu na dogłębne testowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
shikigva=4 i -rad4200

Nie są one potrzebne, pyzatym rad4200 nie istnieje już dawno. To był fallback na starszy sterownik, którego już nie ma w systemie.

 

 

heh.. jak się nie śledzi tematu to potem tak wychodzi.. :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężko jednoznacznie zdyskredytować lub uwiarygodnić.

 

Mogę Ci podać linki do wyników zrobionych przeze mnie na WS X299 Pro, np ten:

http://browser.geekbench.com/v4/cpu/9040547

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja konfiguracja:

asus Prime Deluxe II x299 

10980Xe

radeon 970

64 GB ddr4 3200


Panowie... próbuje i nie wiem... zgłupiałem...

Probuje posługiwać się poradnikiem: https://www.insanelymac.com/forum/topic/334343-imac-pro-x299-live-the-future-new-with-macos-1014-mojave-successful-buildsuccessful-guide/

Jesteście w stanie ki pomoc?

jesli nie ten dział - przenieście proszę..

image.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo dziękuje za poradę. Niestety nie rozwiązało to problemu. Doszedłem o krok dalej usuwając Acpisensors.kext i aktywując patch do msr (zapomniałem o nim, jednak jedynie on nie spowodował nic nowego). Teraz ekran staje dalej (nie wiem czy dobrze rozumiem ale czyżby miał problem z Acpisensors? :) pewnie nie ma kexta :D)

Tworząc konfiguracje posługiwałem się tutorialem, który ktoś tu podrzucił: https://www.insanelymac.com/forum/topic/334343-imac-pro-x299-live-the-future-new-with-macos-1014-mojave-successful-buildsuccessful-guide/

Albo gdzieś się mylę albo u mnie to nie działa...

D7293EB5-04A7-4D7B-A84B-C3676DA52FEE.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usuń wszystkie pluginy do FakeSMC (oraz SMCHelper.efi), a najlepiej to w ogóle zastąp go VirtualSMC na początek bez żadnych pluginów. Błędy, które widać są związane z zarządzaniem prędkościami wentylatorów, ale to żadne krytyczne errory. Serio zostaw te gotowce sprzed ponad 2 lat i zrób to porządnie na OpenCore, kompleksowy manual do X299 jest tu: https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/config-HEDT/skylake-x.html#starting-point

Jeśli zaczynasz przygodę z hackintoshem, to zaczynanie od Clovera jest stratą czasu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie - Open Core ma tak fenomenalną dokumentację, że mi bez problemów udało się odpalić HS na 11letnim sprzęcie, w którym działa zaskakująco :) wszystko - w dodatku znakomicie. Jest trochę czytania, ale jak robisz Hacka dla Siebie to nie pożałujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu znalazłem chwilę i poszedłem za waszą radą. Open Core.

Przepracowałem dokładnie wątek z konfiguracją, którą polecił danielosx86 (dziękuję!).

Niby wszystko mam jak należy a jednak stoję. Przesyłam log. Zerkniecie?

Próbowałem RebuldAppleMemoryMap=False ale bez rezultatu.

Wrzucam także moje Efi. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

opencore-2021-02-14-110837.txt EFI.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

A wina nie leży po stronie procesora?

Big Sur working on Gigabyte X299 Gaming 7 with Open Core. Everything is working and custom USB Map. Only thing that will need to be changed is the TSCAdjustReset to work with the number of cores in your processor.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć! 
Jeszcze raz przeanalizowałem wszystkie kroki i można powiedzieć: pełen sukces. :)

Nie działa druga karta sieciowa, Bluetooth (działa ale nie wykrywa urządzeń) i wifi. 
Jedyna rada combo, prawda?

gdyby ktoś potrzebował dowiedzieć się czegoś o moich kłopotach i porównać ze swoimi - polecam się. :)

dzieki za rady!

pozdrowienia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.