Jump to content
Sign in to follow this  
Najrad

Po przywróceniu systemu z TM - Clover nie widzi Recovery

Recommended Posts

Taka bolączka mnie dotknęła. Po pełnym przywróceniu systemu 10.13.3  z Time Machine, Clover nie wyświetla partycji Recovery podczas botowania. Partycja jest widoczna w diskutil, ale się nie wyświetla przy botowaniu. Jestem do niej przywiązany - z niej przywracam system. Wiem że mogę użyć usb instalacyjnego do przywracania z TM, ale irytuje mnie jak coś jest nie tak jak powinno. Jest jakiś sposób, aby przywrócić widoczność Recovery w Cloverze? Wersja Clovera 4392

post-743-0-91161000-1517472745_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie tylko czy partycja recovery jest pusta, czy też nie jest faktycznie wyświetlana.
Jeśli partycja recovery jest uszkodzona/pusta to można spróbować sposobów opisywanych tutaj:
 

https://davidjb.com/blog/2016/12/creating-a-macos-recovery-partition-without-reinstalling-osx-or-re-running-your-installer/

W programie Carbon Copy Cloner jest również możliwość utworzenia partycji recovery.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Carbon nie przywróci recovery na dysku APFS - sprawdzałem.

Prebot sprawdzę za godzinkę, bo komp mocno zajęty, w tle  pobieram też instalkę 10.13.3 z MAS i spróbuję naprawić system z USB instalacyjnego. Instaler, którym w tej chwili dysponuję na kluczu usb to 10.13.2.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam. Sam zaobserwowałem identyczne zjawisko. Nie często korzystam z opcji recovery. Time Machine używam jako klasyczny backup a odzyskiwane pliki wgrywam "ręcznie" na system zainstalowany na czysto. Jednak kilka dni temu potrzebowałem odzyskać cały dysk szybko i bezproblemowo. Operacja powiodła się, a partycja recovery znikła z Clovera. A więc "jednorazówka"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra... załatwiłem sprawę instalując raz jeszcze 10.13.3, bez wymazywania dysku. Po instalacji wszystko jest jak trzeba, programy zostały, jedynie "pro video formats 2.0.6" musiał sobie dociągnąć z AS. Recovery przywrócone. Przy okazji zrobiłem sobie usb z instalką 13.3. W związku z tym co pisze lan, więcej już recovery nie będę przywracał. W razie czego kopię TM przywrócę z usb instalacyjnego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.