Jump to content
Sign in to follow this  
man_of_the_oak

Kernel Panic po instalacji Security Update 2018-001

Recommended Posts

Na wstępie kilka szczegółów odnośnie konfiguracji:

Problem dotyczy sprzętu ze stopki, opartego o płytę ASUS Z97-Pro Gamer. Korzystam z zestawu pod ową przygotowanego przez 314TeR-a.

 

Kexty:

 

AppleALC (1.0.18)

CPUSensors (6.23.1417)

FakeSMC (6.23.1417)

GPUSensors (6.23.1417)

HDMIAudio (1.1)

IntelMausiEthernet (2.1.0)

LPCSensors (6.23.1417)

SATA_Legacy (1.1)

USBInjectAll (0.5.14)

Z97LPC (1.0)

 

Clover: 4289

 

OS: macOS Sierra 10.12.6

 

---

 

Nie spodziewając się problemów, puściłem dzisiaj aktualizację Security Update 2018-001. Ku mojemu zdziwieniu, po restarcie przywitał mnie następujący KP:

mJdFBp4.jpg

 

Widzę tutaj odniesienie do Lilu, nie przypominam sobie jednak, abym kiedykolwiek z niego korzystał...

Będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, dzięki bardzo za sugestię, przygotowałem świeżego pena z UniBootX, podmieniłem AppleALC w folderze dla mojej płyty głównej i z niego ruszyło. Wykonanie jednak tej samej operacji na docelowej partycji EFI nie daje efektu - tak jakby wczytywana była siedząca w cache wersja. Tutaj pojawia się pytanie - czy gdzieś to może siedzieć i jeśli tak - jak wymusić przebudowę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A spróbuj przekopiować cały UniBootX z pena do partycji EFI jeśli tego jeszcze nie zrobiłeś. Kexty możesz przebudować programem np. Kext Wizard, choć powinno działać bez tego. Mam tą samą płytę i ten sam system. U mnie nie było takich cyrków, ale wpierw zrobiłem aktualizację pendrive, potem aktualizację systemu a na końcu podmieniłem całą zawartość EFI.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kext Wizard przebudowuje cache, ale w przypadku modyfikacji S/L/E. 

Zagwozdka wyjaśniona - z bliżej nieokreślonego powodu, pomimo posiadania pierwotnie wersji AppleALC, która była zintegrowana z Lilu, miałem także Lilu w wersji wydzielonej o.O Wystarczyło podmienić oba pliki na najnowsze i system ruszył : )

Problem uznaję za rozwiązany, mam nadzieję, że pomoże innym uniknąć tego typu komplikacji. Dziękuję wszystkim zaangażowanym w pomoc ^^

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam taki sam problem ale nie mam pojęcia jak dostać się do partycji EFI z systemem. Na penie podmieniłem kexty na aktualne. Mam ustawioną wm z sierrą ale niemam dostepu do dysków fizycznych. Zainstalovałem Clover konfiguratora ale to nic nie daje bez dostępu do dysków fizycznych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.