Jump to content
Sign in to follow this  
bogdanh

[MacPro 3.1 + High Sierra] zwisy chyba grafiki i maszyny

Recommended Posts

Od wczoraj przy intensywniejszej pracy grafiki - np. przy Final Cut Pro X - następuje zwis systemu (karta grafiki: GeForce 8800 GT 512  MB). Myszka pracuje i tyle, a najpierw ekrany szaleją. Program Unigine_Heaven-4.0 - podobno do testu grafiki - zawiesza maszynę po kilku sekundach. Stąd podejrzenie grafiki, choć nie wykluczam RAMu.

1- nie wiem jak to sprawdzić

2- może ktoś w Warszawie pożyczy kartę działającą pod 10.13 dla sprawdzenia o co chodzi (wchodzi w rachubę opcja wykupienia karty).

Na wszelki wypadek :) email: bogdan378[małpa]gmail.com

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba karta grafiki zwaliła się. Pożyczyłem ATI Radeon 5770HD (for mac) i poszło, ale jest problem...

Poszła pod El Capitan - pod High Sierra zalicza zwis na starcie (jakaś pętla).

Zapewne nie pójdzie, ale zapytam:

- czy pójdzie pod Sierra (bez High) :)

- czy jest szansa znaleźć jakiś "popychacz"/kext dla High

Dalej aktywne jest pytanie o pożyczenie w Warszawie karty dla High Sierra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz Mac Pro 3.1, on oficjalnie nie jest kompatybilny z 10.12 i nowszymi. Może coś jest nie tak z metodą "popchnięcia" Mac Pro do wyższej wersji?

Oczywiście High był instalowany za pomocą patcha.

Rozumiem, że Radeon 5770HD (oryginał dla Mac) powinien pracować pod High Sierra?

Pytanie jest w zasadzie retoryczne, bo tą kartę pożyczyłem dla sprawdzenia przyczyn awarii. Ale tak czy siak musze kupić nową kartę - możliwe, że właśnie tą testową...

Share this post


Link to post
Share on other sites

5770 działa na 100% na Mac Pro 5.1 - takie były do niego montowane.

No tak ale czy działa pod High Sierra. :)

Hmmmm - trochę dziwa karta. Ma DVI i 2 mini display, a w specyfikacjach piszą o DVI, display i HDMI.

To jednak chyba nie ma znaczenia w tym przypadku.

----

Teraz pracuje na prowizorycznym ElCapitan, bo z cholerę nie mogę zainstalować Sierra (10.2) - instalacyjny z nowo tworzonych pendrive za pomocą patchera dochodzi do połowy i stoi. Tyle razy to robiłem i nie było kłopotu. Nie wiem co się popierdzieliło. Może wersja patcha jest do d...y - używam 4.2.7 dla Sierra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj sobie spokój z HS na patchu, też to miałem na MBP i co aktualizacja to coś przestawało działać, zainstaluj ostatni wspierany system i będziesz miał spokój. Po za tym patch jest tylko do HS, czytać ze zrozumieniem  8-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No więc ruszyła HS. Nie miałem przy poprzednim patchowaniu zaznaczonej opcji dla kart ATI.

Jest jednak problem - nie ma zupełnie wsparcia dla karty. Grafika jest zupełnie bez "popychaczy", czyli przewija się jak w ZX81 :) kolory itd...

Jest sposób?

 

P.s.

Patch jest także dla Sierry - on był pierwszy. Za bardzo nie mogę odejść od HS, bo kupiłem kilka programów nie pracujących w starszych systemach (dałem kilka tysi w sumie). )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamiast wywalać kilka tysi na programy, trzeba było zainwestować w sprzęt (hamac) wpierający natywnie HS, gwarantuję Ci, że będziesz miał ciągłe problemy

Tak dla wyjaśnienia. Te tysiaki i tak bym wydał, bo te programy muszę mieć. :)

Hamac'ów miałem kilka (vide moje posty z kilku lat), ale żaden nie spełnił moich wymagań - jestem zwykłym użytkownikiem i pomimo osłuchania i oczytania mam za małą wiedzę żeby borykać się z problemami technicznymi. Oryginalnych Mac'ów też miałem już kilka (pierwszy to był chyba jeszcze Classic przed wieeelu laty) i co jakiś czas wracam do różnych modeli zniechęcony PC i Windows :) Poza tym stosowania OSX często wymaga moja praca. Wybór obecnego MacPro 3.1 był świadomy (przyczyna prosta - idealny stosunek ceny do możliwości i moich potrzeb). Tyle gwoli wyjaśnień. 

=====

Sierra 10.12.x ruszyła - po prostu najnowszy patch instalacyjny jest skopany (prawdopodobnie). Cofnąłem się o kilka edycji i instalacja poszła.

Grafika teraz pracuje prawidłowo, czyli HS straciła wsparcie dla 5770, albo mam coś skopanego w HS.

Ta karta 5770 jest pożyczona tylko dla przetestowania co mi nawaliło. Ponieważ padła tylko karta grafiki, więc wróci temat jaką kartę kupić w rozsądnej cenie.

P.s.

Karta może być bez flash'a pod mac'a, bo nie potrzebuję podglądu przy starcie, ale dla High Sierra. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, halo. 5770 to standardowa VGA montowana w MacPro5.1. Ten sprzęt jest wciąż wspierany przez wszystkie macOS.

Pisałeś wcześniej o MP5.1 więc szukałem w googlach i z wielu tematów wyszło mi, że do 10.12.x wszystko było z kartą ok, a od High Sierra już kupa. Ludzie piszą że maja probem, ale nie znalazłem rozwiązania. Karta niby działa, ale jako zwykłe VGA bez akceleracji. Czyli przewijanie wolne, zafałszowane kolory. itd...

Teraz mam 10.12 i pracuje prawidłowo (chyba, bo test zapodam jutro). :)

---

JEDI_V - w kextach tak w 10.12 jak i 10.13 nie ma nic po hasłem ATI5xxx. Jedynie jest seria 2000...

---

Ponieważ tak czy siak muszę kupić jakąś kartę (ta jest pożyczona do początków marca), to mogła by zostać ale pod warunkiem pełnego działania w systemach 10.13 +++ wyżej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, bo zaraz mnie coś trafi. Oddzielnie problemy hackintoshy z 5770 od tego co jest w maczkach. 5770 były w nich firmowo i wersje macowe w macach musza działać.

Błagam - niech Cię nie trafia. Co byśmy bez Ciebie robili? :)

Zainstalowałem od nowa 10.13 oczywiście z najnowszym patchem od http://dosdude1.com/highsierra/ 

Jeżeli w instalatorze nie zaznaczę patch'owania ATI, system przy starcie w czasie generowania pulpitu wpada w pętlę i tyle.

Po zaznaczeniu i patch'owaniu dla ATI/AMD, system ładuje się ale bez akceleracji (tak jak pisałem). 

Spróbuję skopiować kexty ATI..... z 10.12 do 10.13 i zobaczę co będzie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej, bo zaraz mnie coś trafi. Oddzielnie problemy hackintoshy z 5770 od tego co jest w maczkach. 5770 były w nich firmowo i wersje macowe w macach musza działać.

 

i działają ale tylko w takich, w których nikt nie grzebał :-)

to co kolega odstawia to już niestety kombinatorka i będą ciągłe problemy, bo nie wiadomo nawet jakim sposobem

popycha instalkę 10.13 na tym niewspieranym sprzęcie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie na początku patchowany HS śmigał idealnie, każda aktualizacja coś uśmiercała i działanie MBP bylo irytujące.

 

i działają ale tylko w takich, w których nikt nie grzebał :-)

to co kolega odstawia to już niestety kombinatorka i będą ciągłe problemy, bo nie wiadomo nawet jakim sposobem

popycha instalkę 10.13 na tym niewspieranym sprzęcie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyjaśniony temat we wszystkich zakresach. :)

Działa w pełni 10.13.3 po intalacji od zera, ale:

- wersja systemu ściągnięta "na czysto" - poprzednia instalacyjna z moich zasobow była wczesna niedopasowana do patcha

- najnowszy patch

- działa grafika z akceleracją

----

Zamiast zrobić w/w na początku straciłem 3 dni, ale dużo dzęki temu poczytałem. :)

- niektóre wersje patcha dosdude nie działają w pełni na niektrych modelach maczkow - szczególnie dotyczy to macbook'ów różnego typu i iMac'ów. Pomimo tego, że ogólnie pozwalaja zainstalować 10.12 i 10.13

- poszczególne wersje dosdude są dostosowane do odpowiednich wersji systemów, czyli złe dopasowanie stwarza problemy podobne do moich

----

Temat jakby zamknięty - dziękuję i sorry za zawarcanie tyłka. :)
p.s.
Już jakby z rozpędu

1. Jakiś prosty program - free - do przetestowania karty grafiki???

2. Tak czy inaczej muszę kupić grafikę nim obecną oddam właścielowi - tak więc proszę o sugestie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Miałeś kiedyś ode mnie 7770, nie działała Ci, ale może to była wlasnie parcha a nie samej vga?

 

Kurcze - całkiem możliwe, ale zawsze jest ale... :) Teraz działa, ale po przeniesieniu danych ze "starej" instalacji (nie chce jej ruszać na razie i wszystko robię na osobnym dysku) przestało działać wybudzenie po uśpieniu. Czyli komputer się wybudza, ale karta nie inicjuje obrazu na monitorach. Tak czy inaczej temat karty powrócił.

Przy okazji - czy GeForce 8800 GT dla PC zadziała - oczywiście bez boot screen?

Ta poprzednia była flashowana 8800 (??)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za rogiem czeka już 10.13.4 , więc za niedługo spotykamy się w tym temacie  \:D/

No dobra - niech Ci będzie. :D

Poważniej - to wtedy będę myślał co zrobić, a jak znam Apple to rewolucji nie będzie tylko poprawią swoje błędy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Być może znów jakiś patch.

Możliwe, ale znudziłem się kombinowaniem i ciągłym instalowaniem. :)

Ta karta, to wersja ratunkowa na 2/3 tygodnie. Teraz zostałem na zapasowym dysku i v. 10.12 do czasu kupienia karty działającej pod 10.13/14 :)

Pośrednio chcę zastosować (obecną mam zwrócić na początku marca) 8800GT od PC (bez bootscreen), bo można kupić już za 80zł, do momentu uszparowania kasy na coś lepszego. Biednemu wiatr wieje zawsze w oczy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.