Jump to content
Sign in to follow this  
kot

config.plist - w którym miejscu ustawić opcje na stałe?

Recommended Posts

Jakiś czas temu w sklepie była opcja POBIERZ NA DYSK po wyszukaniu najnowszej wersji OS. Teraz widzę tylko UDOSTĘPNIJ LINK, UAKTUALNIJ lub POLEĆ ZNAJOMEMU.

Obecnie siedze na jakimś "szicie" z torrentów i chcę pobrać czyty 10.13.1 lub 10.13.2 i kurdę nie wiem jak. Chodzi mi o czysty obraz by na jego bazie postawic raz jeszcze system ale już czyściutki.

Zrobiłem UAKTUALNIJ, cos tam pobrało ale mega szybko (2 minuty) i system z automatu zaczął sam sie uaktualniać czyli nastąpiła typowa instalacja od ZERA lecz zapamiętała wcześniejsze ustawienia (konto, hasło, nazwa usera itp.). Co się zmeiniło po aktualizacji? Nie wiem. Miałem 10.13.2 i mam 10.13.2 :-)  a sama aktualizacja mieliła się dobre 40min.

 

Tylko błagam, nie mówcie mi że by pobrac czystą instalke to musze zaisntalowac np. 10.12.1 i na nim "ssać" ze sklepu 10.13.2...  a nie próbować na 10.13.2 chwytać 10.13.2 ...

Dobrze ja myślę? Tu pies pogrzebany?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie po aktualizacji pojawia się dodatkowy napęd na pulpicie i w nim są rozpakowane pliki czystego systemu.

Mam cos takiego:

2714269900_1518417509.jpg

 

 

Nie mam obrazu spakowanego którego przerzucę na PENA TransMackiem czy WinImage ... Jest jakies dziwne APP i rozpakowane pliki. W sklepie nie mam opcji POBIERZ OBRAZ tylko UAKTUALNIJ SYSTEM.

Innych opcji nie ma. Pamiętam na 10.12.1 pobierałem czysty system i pobrał się obraz w całości (spakowany). Tym razem jest inaczej i nie wiem dlaczego.

Chyba musze pobrać z torrentów 10.11.X albo 10.12.X i dopiero wtedy brać czysty obraz 10.13.1 lub 10.13.2 bo coś mi się zdaje że jeśli sklep widzi że masz zainstalowany najnoszą wersję to pobiera tylko pliki potrzebne do aktualizacji części systemu a nie całego systemu. Ten folder który widac na foto SYSTEm sam sobie zrobił z tego co miał na PENDRIVI'e gdy stawiałem system. Skopiował z niego wszystko a ze sklepu zassał tylko 400MB.

 

PS. pobieram właśnie 10.12.5 i 10.12.6 i będę kombinował bo wydaje mi się że jest jak mówię. Postawię po południu raz jeszcze system ale tym razem 10.12.X zamiast 10.13.X i zobaczymy.

Zostawił bym to co mam bo działa ale system z Torrentów zwłaszcza dla kogoś kto w tym krótko siedzi jest raczej nie na miejscu. Nigdy nie wiadomo czym naszpikowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobrałem już kilka obrazów z torrentów i ani jeden nie rusza to znaczy jeden rusza ale mówi że system nie jest obsługiwany w tym systemie. Jest on w RAW i jako jedyny rusza.

Reszta jaką mam (wersje 12.X.X) są w DMG i za chiny nic tego nie rusza. Po starcie CLOVERA nie widać pendrive'a. Jedynie te w formacie RAW idą.

Wersje 10.13.X własnie w RAW miałem i z nimi problemów nie ma.

Transmac takie DMG wgrywa na pena ponad 1,5h! Winimage radzi sobie w 2 minuty no ale... nic to nie daje.

Znacie jakiś serwer z którego mozna pobrać Sierrę 10.12. w RAW?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do jakiego katalogu zapisywany jest obraz pobrany ze sklepu?

System/Installations/Packages ??

i jest to Essentials.pkg??

 

Udało mi się zainstalować 10.12.1 i dzieki niemu pobrać 10.13.3 ale na pulpicie jest tylko INSTALUJ ... i nie wiem gdzie jest zapisany obraz by wrzucic go

na pena...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak pobrał Ci się cały instalator to masz go w aplikacjach . Do stworzenia bootowalnego pena użyj DiskmakerX

 

1. Przerabianie instalatora macOS pod OS X, zamiast klepać komendę w terminalu, można użyć programu DiskMaker X - wersja 6 obsługuje Sierrę.

 

Trzeba czytać forum

Share this post


Link to post
Share on other sites

Określenie: "czysty obraz" opnosi się do pobrania instalatora macOS z Mac App Store. Na screenie z pierwszego postu jest to pierwsza pozycja od góry: "Instalacja macOS High Sierra.app" (końcówka .app informuje, że to aplikacja - aktualizacja). Nie ma innej formy pobierania - tak samo wcześniej nie mogłeś pobrać wersji spakowanej, bo takiej Apple nie dostarcza, jest to od czasu 10.7 zawsze *.app i zawsze ląduje w /Applications.

 

Jak masz pobrany taki obraz, to go przerabiasz używając wbudowanej comendy createinstallmedia, lub jakiegoś programu alternatywnego, np DiskMakerX, ale tych programów jest jeszcze z jeden lub dwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co Ty kombinujesz?

 

Wpierw robisz jakąś aktualizację systemu na jakimś dysku "bez nazwy" a potem uruchamiasz w cloverze zupełnie inny system, a nie kontynuujesz instalację.

 

Przygotuj sobie 2 klucze USB:

1. Na Clovera - minimum 1GB.

2. Na instalacyjny z macOS - minimum 8GB.

 

Na klucz #1 wrzucasz UniBootX - konfigurujesz, etc.

Na klucz #2 odtwarzasz pobrany instalator metodą "createinstallmedia" lub programem DiskMakerX lub podobnym.

 

Podpinasz oba klucze, ustawiasz start w BIOS na "UEFI: Nazwa Klucza #1" i potem działasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

DiskMakerX nie działa. Nagminny komunikat NIE MOGĘ ODMONTOWAĆ NAPĘDU (dotyczy pena na który chcę wgrać system który DiskMaker znalazł w //aplications/)

 

Jakimś cudem udało mi się stworzyć działającego instalatora ale jest na jednym penie. Pierwsze 200MB EFI z Cloverem a dalej 8GB z obrazem.

System zachowuje się normalnie podczas instalacji czyli pierwsza instalacja 3-4min a kolejna 18-20min.

Niestety nie udaje sie uruchomić systemu. Startuje normalnie i nagle masa linii z tekstem w bardzo przyspieszonym tempie i reset kompa.

Nawet nie dam rady zobaczyć na czym się wysypuje.

Wydaje mi się że grafika bo:

2872774900_1518527230.jpg

 

 

Dalej nie jestem wstanie nic złapać bo leci za szybko i reset a aprat nie wyrabia

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w configu /CLOVER/config.plist jest taki wpis:
 

<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x3E7</string>
<key>MLB</key>
<string>C02032109R5DC771H</string>
<key>ROM</key>
<string>UseMacAddr0</string>
</dict>

a w /CLOVER/OEM/mojapłyta/config.plist już taki:
 

<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x67</string>
<key>ROM</key>
<string>17A3BDCA57C2</string>
</dict>

a kolega w pierwszym poście nakazał dopisać:
 

<key>RtVariables</key>
<dict>
<key>BooterConfig</key>
<string>0x28</string>
<key>CsrActiveConfig</key>
<string>0x3</string>
</dict>

Zamieniać to?
I który dokładnie? Ten w OEM czy ten GŁÓWNY?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W końcu znalazłem przyczynę niemożności instalacji Sierry na moim sprzęcie.Trzy dni walczyłem a wystarczyło "zahaczyć" kilka opcji w Cloverze i odbyło by sie wszystko bez problemów.
Dzisiaj odkryłem iż w ustawieniach Clovera po wybootowaniu muszę załączyć takie funkcje:
 
- USB ownership
- USB injection    (X)
- Inject Clock ID
- Inject EFI Strings
 
oraz
 
- Kernel Support CPU
- Kernel Lapic patch
- Kernel Haswell-E Patch
- Kernel PM patch
- Apple Intel CPUPM Patch   (X)
- Apple RTC Patch               (X)
- Dell SM Bios Patch
 
(X) postawiłem przy opcjach które są już załączone przy starcie. Reszta niestety nie.

Wyłączenie choć by jednej z w/w opcji powoduje że systemu nie zainstaluję lub nie uruchomię już zainstalowanego!!!

Nawet Dell SM bios Patch musi być włączony bo bez niego system uruchamia się, staje w miejscu i robią sie krzaki na ekranie!

Załączam te opcje i już jest ok.

 
 
Nie wiem za bardzo w którym config.plist grzebać.
Są dwa:
 
//EFI/Clover/config.plist
//EFI/Clover/OEM/moja_płyta/config.plist
 
Kolejna sprawa - dorwałem się do miejsca w którym niby znalazłem to czego szukam:
 

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Fixes</key>
			<dict>
				<key>AddDTGP_0001</key>
				<true/>
				<key>FixHPET_0010</key>
				<true/>
				<key>FixShutdown_0004</key>
				<true/>
			</dict>
			<key>Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>Rename HDAS to HDEF</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					SERBUw==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					SERFRg==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change EHC1 to EH01</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					RUhDMQ==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					RUgwMQ==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change EHC2 to EH02</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					RUhDMg==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					RUgwMg==
					</data>
				</dict>
			</array>
		</dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>CpuPm</string>
			</dict>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>SSDT</string>
				<key>TableId</key>
				<string>Cpu0Ist</string>
			</dict>
		</array>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>CStates</key>
				<false/>
				<key>PStates</key>
				<false/>
			</dict>
			<key>MinMultiplier</key>
			<integer>7</integer>
			<key>PluginType</key>
			<integer>1</integer>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-v</string>
		<key>Log</key>
		<false/>
		<key>NoEarlyProgress</key>
		<true/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>5</integer>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<string>7</string>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>OsxAptioFixDrv</string>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>PartitionDxe</string>
		<string>OsxLowMemFixDrv</string>
		<string>DataHubDxe</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>Hide</key>
		<array>
			<string>Preboot</string>
		</array>
		<key>CustomIcons</key>
		<false/>
		<key>Language</key>
		<string>pl:30788</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>Enabled</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<true/>
			<key>Linux</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>Theme</key>
		<string>bootcamp</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<true/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<true/>
		</dict>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
	    <key>FakeCPUID</key>
		<string>0x0306A0</string>
		<key>AppleIntelCPUPM</key>
		<false/>
		<key>AppleRTC</key>
		<true/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>ForceKextsToLoad</key>
		<array>
			<string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
		</array>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelPm</key>
		<false/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIM</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVBQTEUgU1NEAA==
				</data>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAAAAAAAAAA==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g72M/v//EA==
				</data>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.11.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g72M/v//Gw==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g710////EA==
				</data>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.12.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g710////Gw==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g32MEA==
				</data>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.13.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g32MGw==
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>BooterConfig</key>
		<string>0x28</string>
		<key>CsrActiveConfig</key>
		<string>0x67</string>
		<key>ROM</key>
		<string>17A3BDCA57C2</string>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>08/08/2017</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM183.88Z.0151.B00.1708080034</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-BE088AF8C5EB4FA2</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardSerialNumber</key>
		<string>C027211024NF64VA8</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>iMac18,3</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0x09</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>FirmwareFeatures</key>
		<string>0xFC0FE136</string>
		<key>FirmwareFeaturesMask</key>
		<string>0xFF1FFF3F</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>Mobile</key>
		<false/>
		<key>PlatformFeature</key>
		<string>0x00</string>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac18,3</string>
		<key>SerialNumber</key>
		<string>C02T11F0J1GJ</string>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
		<key>NvidiaWeb</key>
		<true/>
	</dict>
</dict>
</plist>

ale zmiana wartości nic nie daje.

Mam wrażenie że komputer startuje z innego OEMowego config.plist.

 

Swój OEM robiłem na bazie Kabylake Z270 i nazwałem folder tak jak Clover to rozpoznaje czyli B250M-D3H-CF

Plik ._B250M-D3H-CF zrobiony na bazie zmiany nazwy z ._Kabylake Z270

 

Zrobiłem test i zmieniłem nazwę folderu OEM na OEMEK i wystartowałem tak kompa a potem Sierrę. System oraz Clover nie zareagowały na zmiane nazwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udało się w końcu dojść do pewnego etapu. Etap ten to zainstalowana Sierra 10.12.X i dzięki niej pobrana czysta Sierra High 10.13.3.02.

Udało sie też Diskmakerem zrobić pendrivea.

Obecnie mam na nim to:

 

4339754500_1518620169.png

 

czyli wygląda na prawidłowy obraz systemu.

By nie było jednak że MacOS już mnie lubi... wróciliśmy do początku.

Clover z którego zainstalowałem 10.12.6 nie chce odpalić 10.13.3.  Gdyby mój PC był człowiekiem to bym mu dosłownie pi....noł!   :D

Zatrzymuje się na opcji HID:legacy Shim 2, stoi 20sek a potem krzaki na ekranie. 

Stawiam system na zwykłym HDD SATA2. Dysk przygotowałem pod Sierrą 10.12.X. Z kompa wyjęte wszystko co wadziło (nVME; nVidia).

Clover z forum nie widzi tego pendrivea którego stworzył DiskMakerX a wnętrze Clovera którego mam jest całkiem inne:

 

9885887700_1518620938.png

 

Sprawdziłem wszystkie obrazy które wcześniej pobrałem. Rusza wszystko od A do Z prócz 10.13.X

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz klucz jest widoczny ale instalator staje w miejscu na HID: legacy Shim 2

i teraz nie wiem o co mu kurdę chodzi!  Właśnie googluję za tym ...  może coś znajdę a widzę że sam nie jestem

 

ooo, własnie doczytałem że problem pojawia się gdy przeniesiemy clovera z pena na partycje EFI, zaraz sprawdzę ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem jak to skonfigurować. Dosłownie zdebilniec przy tym idzie.

 

1. instaluję 10.12 z pendrivea, jest ok, system się zainstalował, uruchamia się, jest wszystko cacy.

2. pobieram 10.13, wrzucam na pena Diskmakerem, niby jest ok ale odpalić tego nie idzie = Hid Legacy Shim 2

3. odpalam instalację 10.13 na włączonym 10.12, wybieram inny dysk (przygotowany), instalacja startuje, trwa 8-9min i jest info że będzie reset. Po resecie system nie wstaje = HID legacy Shim 2

 

Czy pod 10.13.X ma być inny Clover?

Czym to sie różni?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.