Jump to content
Sign in to follow this  
Greg

Wariujący kursor myszy

Recommended Posts

Cześć,

 

Wiecie może jak jest przyczyna wariującego kursora myszy w HS?

 

Przez wariowania mam na myśli ikonę kursora, która zmienia się po najechaniu na poszczególne elementy np Findera czy innej aplikacji gdzie kursor ze strzałki zmienia się na coś innego jak na przykład przy zmianie szerokości kolumny itd.

 

Problem polega na tym, że ikona kursora się „mrozi” i nie powraca do standrowej strzałki.

Co za tym idzie trafienie w jakąś ikonkę czy guzik staje się trochę jak strzelanie z łuku po pijaku - jak ktoś próbował to wie o czym mówię ;)

 

Nie wiem czy to jest kwestia strowników NVidia czy może jednak czegoś innego

 

Ktoś coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem jaki opisujesz nie powinien występować na sprzęcie ze stopki.

 

W takich wypadkach tylko instalacja np na osobnej partycji systemu na czysto może dać informację, czy to kwestia system, czy sprzętu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm, renstalacja też przyszła mi do głowy, ale w sumie to nie windows ;-) żeby to było jedyne lekarstwo.

 

problem jest jednak w tym, że tak jest od samego początku, od kiedy postawiłem system na tym sprzęcie. Żyłem z tym do tej pory bo myślałem, że to kwestia drive'ów Nvidia i mojej rodzielczości 5k. Tak też wypowiadali się użytkownicy na zagranicznych forach z podobnym setup'em.

 

w każdym razie i będę robił kolejne podejście do dysku M.2, tym razem w adapterze do szyny x4 więc pewnie pokuszę się o re-instalację i zobaczę czy to cokolwiek pomoże w dobie HS, choć nadal, jak pokazuje 10.3.3 nadal kulawych driverów Nvidi. 

 

 

Dzięki 314TeR!

Share this post


Link to post
Share on other sites

a no widzisz, tak myślałem że nie jestem odosobnionym przypadkiem ;-) dzięki że się odezwałeś.

 

nie wiem czy u mnie jest ta sama przyczyna, choć ram kupowałem nowy w morele, ale na chwilę obecną sytuację trochę poprawiło dorzucenie NvidiaGraphicsFixup do kextow. 

 

Mówię częściowo bo raz na jakiś czas wariowanie wraca, szczególnie jak wyłącze monitor podczas pracy i włączę go po jakimś czasie. 

 

Niemniej jednak i tak jest to niebo a ziemia w porównaniu z poprzednim stanem. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co piszesz "nie trzyma się kupy". Sprzęt jaki masz, po prawidłowym postawieniu nie ma opisywanych objawów. Jeśli jednak występują, to masz albo skopany system/konfigurację, albo sprzęt.

 

Bez postawienia systemu od zera nie wyeliminujesz systemu i configu, dalsze rozważanie zwyczajnie są strzępieniem językiem. Gdybać możesz jeszcze latami... zamiast gdybania działaj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzięki ;-) 

 

ale jak przeczytasz mój pierwszy post w temacie, to zauważysz że tak jest od samego początku, czyli od momentu czystej instalacji. Więc to nie jest tak, że działało i przestało, albo działało dołożyłem sprzęt i przestało.

 

Instalacja bazuje na tutejszym UnitbootX'ie pod płytę ze stopki plus GTX, wg poradników z tego forum i paru użytkownikom tego forum łącznie z 314 pomagającym w locie w odpaleniu 5k

Oprócz NvidiaGraphicsFixup, nvda_drv=1 i nv_spanmodepolicy=1 w sekcji boot oraz zaznaczeniu NVidiaWeb w sekcji System parameters clovera nie zmieniałem nic w configu dostarczonym z Unibootx'em pod Z97

 

 

Więc będę stawiał system od nowa mimo wszystko. Pytanie więc: czy coś pominełem, zrobiłem źle do tej pory? Co pozwoli stwierdzić że system/konfig jest okay a system jest postawiony "prawidłowo" ? 

 

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz Asus Z97 Pro Gamer; - wgraj właściwy BIOS który obsługuje NVRAM i nie będziesz musiał dodawać: nvda_drv=1 NVidiaWeb. Nie widzę powodu aby dodawać też: NvidiaGraphicsFixup.

 

Tego parametru też nie kojarzę: nv_spanmodepolicy=1

 

No ale masz monitor 5k - a czy przypadkiem oficjalnie GTX 980 chyba NIE wspiera 5k.

Share this post


Link to post
Share on other sites

https://www.tonymacx86.com/threads/mouse-pointer-mouse-cursor-issues-in-sierra.204215/

 

Possible temporary workaround for cursor misalignment on my Dell UP2414Q:

 

I discovered that if I went to System Preferences, Displays, selected the Dell Monitor, on the Color tab, specified the color calibrated settings that I want, upon returning to the desktop apps, the cursor was behaving normal. However, if the system was in sleep mode, there is no assurance that the cursor behavior is normal and I may have to repeat this process. But this is a temporary fix and I have my DisplayPort 1.2 enabled and the display is in 3840 x 2160 60Hz.

 

Aktualnie nie ma rozwiązania tego problemu. :/ Zobacz to co wyżej napisałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.