Jump to content
Sign in to follow this  
DawidXT

(10.13.4) GTX 650 TI Boost 2GB

Recommended Posts

Cześć,

Wiem, że tematów z tą serią kart było już kilka, nawet na zagranicznych forach. Nikt jednak nie rozwiązuje tego problemu całkowicie, jest więcej pytań niż odpowiedzi. A czasowe "rozwiązania/obejścia" problemu zdają się nie działać. Dlatego proszę nie gniewajcie się, że tworzę podobny temat po raz kolejny. Postaram się opisać moją przypadłość jak najdokładniej. Od razu zaznaczam, że nie testowałem tej karty na starszym systemie niż obecny, podobno w Sierra karty tego pokroju nie sprawiały problemów (nie wiem, nie testowałem). 

 

Wczoraj włożyłem zakupionego staruszka do swojej jednostki z 10.13.4 na pokładzie. 

Karta niby działa OOB, tj, wykrywa ją system bez zaznaczania czegokolwiek w cloverze. Jednak pojawiają się glitche na ekranie, czasami jest ich mnóstwo. Najczęściej występują w grach, chociaż są wyjątki, nawet systemowy interface jest bombardowany. 

Najgorsze jest to, że chcąc wyrenderować film w Final Cut Pro -- również widzę hieroglify (testowałem nawet utworzony filmik na drugim komputerze z windows). 

 

Screen jak to wygląda:

9NgtWG0.jpg

 

Co już sprawdziłem:

- Odpalałem komputer bez zaznaczania dodatkowych elementów w grafice

- Próbowałem również z inject nvidia / nvidia generic

I tu również pojawił się kłopot w postaci sporadycznych KP (restart kompa) (w załączniku log "KP info.rtf").

 

Od KP zacząłem zabawę z driverami od nvidii "WebDriver-387.10.10.10.30.103.pkg". 

KP zniknął, restartów póki co nie ma, jednak artefakty jak widać wyżej, nadal są... 

 

Dotychczas korzystałem z OS'a na Intel HD 4600. 

Nie korzystam z DSDT, jedynie SSDT. 

 

Opis jednostki w sygnaturce.

Bardzo bym prosił o jakieś wskazówki, co jeszcze mogę sprobować zrobić.

 

KP info.rtf

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

dziękuję, nie wiem, czy wszystko wykonałem poprawnie. Nie jestem geekiem od hackintoshowania, po prostu dzięki pomocy tej strony i cennym wskazówkom, zainstalowałem i z powodzeniem pracuję na hacku już parę lat. Ale jeżeli pojawia się nowy problem, to oczywiście jestem daleko za resztą -- nie śledzę tego na bieżąco... To co wykonałem to - wgrałem kexty:

 

6ke5bsR.png

Natomiast zmodyfikowany config wygląda następująco (załącznik):

Nie wiem natomiast, czy w tym przypadku muszę koniecznie mieć inject intel zaznaczony oraz NvidiaWeb. 

Obecnie są zaznaczone, inject intel z ID: 0x0D220003 (na tym ID zawsze pracowałem na swoim intel hd 4600).

Gdyby ktoś nie chciał pobierać configa, zrobiłem screeny poszczególnych zakładek w celu weryfikacji: https://imgur.com/a/KcaDo

 

efekt końcowy, glitchy nie mam póki co na ekranie, ale w Final Cut dalej występują. :/

edit: wydaje mi się również, że troche wydajność w grach spadła. Ale póki co podczas grania brak glitchy. Pozostaje ten final cut nieszczęsny.

config.plist.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podałem w temacie jakich ID użyć dla danej integry - ma być zaznaczony injecta dla Intela, dla nVidia ma być wyłączony, drivery miga być applowe bo gtx6xx są wspierane natywnie. Integra po takim odpaleniu nie powinna być widoczna w profilu systemowym ale powinna być dostępna opcja Air Play.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pisałem Ci coś o odpowiednim ID !! Zmień na: 0x04120004

DualLink do kosza, shikigva=12 możesz wywalić przy najnowszym shikki, przy najnowszym IntelGraphicFixup możesz też usunąć fixy "GFX0 to IGPU" oraz "change PEGP to GFX0"

Share this post


Link to post
Share on other sites

ID zmieniłem zanim wysłałem screen, co do tych pozostałych rzeczy, właśnie się tym zajmuję i dam znać.

(po prostu nie zaktualizowałem configa z pierwszego postu)

 

edit: więc tak, preferencje wyglądają następująco: 

cE8nuLR.pngNatomiast zła wiadomość, pojawiły się glitche w ui systemu:
Glitche również są podczas 3D np. Valley Benchmark. Tam jest tragedia.

Przestawiłem nvidie drivera aby korzystało z web driverów zamiast applowskich, no i tu jest ciut lepiej, benchmark raz jest ok, zmienie w nim rozdzielczość, już są glitche.

Pojawił się dodatkowo efekt, którego wcześniej nie było, podczas odpalenia launchpada złapał system zmułę, był strasznie wolny, po czym kompletnie się zwiesił. Trzeba było mu zrobić hard restarta. Final Cut, na czym mi najbardziej zależy nadal renderuje kafelki :/

 

sPUkw5W.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panowie... za przeproszeniem, jak nie urok to sraczka. Zainstalowałem 10.12.0 - tam, okazało się, że pierwsza wersja nie posiada współpracy dla mojego monitora ultra-wide (2560x1080 po HDMI). Ale w preferencji monitora była fajna opcja "overscan", która rozciągała cokolwiek ustawiłem na pełny ekran monitora. Być może zrobiłem błąd, ale wyłączyłem ten overscan. I zainstalowałem update 10.12.1 - bo jak doczytałem ma współpracę dla tej proporcji. No i faktycznie, rozdzielczość jest, ale mam paski dookoła ekranu (lewo, prawo, góra, dół). Za chiny ludowe nie mogę tego zmienić. Próbowałem przestawiać inne rozdzielczości, mieszkać proporcje, ale każda zachowuje się identycznie. Jakby system blokował przed pełnym wypełnieniem ekranu, więc każda rozdzielczość ma identyczne paski. 

 

Czytałem po zagranicznych forach, nie ma konkretnego rozwiązania. Niby coś tam robią przy użyciu płatnego SwitchResX. Ale nie rajcuje mnie komercyjne rozwiązanie i praca monitora w 50hz, aby uzyskać żądany efekt.

 

Obecnie jestem na etapie instalacji już 4 update'a... Może w końcu coś się zmieni. 

 

edit: Przeinstalowałem na nowo system, startując od 10.12.0 - tu w preferencjach monitora tym razem włączyłem ten nieszczęsny "overscan". Później od razu zainstalowałem combo update do wersji 10.12.6 - teraz nawet bez opcji "overscan" nic nie blokuje mi ekranu. Wszystko działa jak należy. Jak dotąd brak artefaktów, ale jeszcze podchodzę do tego ostrożnie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.