Jump to content

Synchronizacja local -> ftp

Recommended Posts

Witam,

Czy możecie polecić jakiś soft do automatycznej synchornizacji folderu lokalnego ze wskazanym folderem na ftp? Chodzi mi o to, aby po SAVE lokalnie móc jednocześnie oglądać zmiany w przeglądarce.

Idealnie działa choć na innej zasadzie możliwość edycji plików na ftp poprzez aptana3, ale nie jestem w stanie zdzierżyć jej wyglądu, dla mnie kod jest nieczytelny, a możliwości edycji praktycznie zero. Visual Code czy atom mają wtyczki do synchornizacji z możliwością auto zapisu, ale raz na kilkanaście powstają problemy z połączeniem i wysyła pusty plik.

Pozdr.

Przetestujemy. Co do wyglądu, nie chodzi tutaj o kolor tła, ale tragiczne formatowanie fontów + brak możliwości edycji odstępów pomiędzy liniami przez co bloki są dla mnie nieczytelne, nawet na forach parę osób o to pytało i wyszło na to, że na razie nie przewidujemy...

OK, to próbuj, testuj. W razie czego jest jeszcze mój ulubiony PHP Storm, ale to już narzędzie płatne. Ja akurat podglądam developowane projekty live po localhost, ale wiem że wysyłka na FTP po SAVE też jest obsługiwana. Jest nawet do tego stosowny dział w dokumentacji. Fonty, wcięcia, ilość spacji, wszystko możesz sobie dowolnie skonfigurować.

Już wstępnie mogę powiedzieć, że jestem zadowolony z NetBeans, ale parę dni na pewno zajmie mi dokładne poznanie jego funkcjonalności, w zasadzie jest podobny do Aptany tylko bardziej rozbudowany, synchronizacja local-ftp zamiast wyłącznie remote, oprócz listy metod z klasy NetBeans najwyraźniej przeskanowywuje zawartość wszystkich plików i można przejść do metod w innych klasach/plikach poprze przytrzymanie ctrl i integracja m in z task runnerami, dobry kombajn :)

Jedyne co to nie znalazłem jak zwiększyć odstępy pomiędzy liniami, bo jeśli coś się pojawia to do wersji windows, ewentualnie ubuntu.

https://www.thutat.com/web/en/programming-and-tech-stuff/web-programming/how-to-increase-line-height-line-spacing-in-netbeans-8/

No tak, ale przykład który podałeś w linku działa. Sam przetestowałem przed chwilą, więc do dzieła ;-)

Otwórz Findera i trzymając klawisz Alt, wybierz z Menu ukrytą zakładkę Idź -> Biblioteka -> Application Support -> Netbeans i dalej tak jak piszą w artykule. Przyznaj, nie sprawdzałeś nawet [-X

No tak, ale przykład który podałeś w linku działa. Sam przetestowałem przed chwilą, więc do dzieła ;-)

Otwórz Findera i trzymając klawisz Alt, wybierz z Menu ukrytą zakładkę Idź -> Biblioteka -> Application Support -> Netbeans i dalej tak jak piszą w artykule. Przyznaj, nie sprawdzałeś nawet [-X

Szukałem, ale nie w tym miejscu co potrzeba ;)

• 2 weeks later...

Próbowaliście innego podejścia? Ja używam do edycji zdalnej plików konfiguracyjnych połączenia edytora, np Text Wrangler + program do łączenia z serwerem i tu sprawdza mi się najlepiej Cyber Duck. Po połączeniu Cyber Duck mam obsługuję zdalne pliki jakby były lokalnie, edytuję, zapisuję i od razu po zapisie pliki są wysyłane na serwer.

Faktycznie, zapomniałem o Cyber Kaczuszce, choć nigdy nie używałem. W codziennej pracy PHP Storm lub ewentualnie NetBeans radzą sobie wyśmienicie, więc nie szukałem specjalnie alternatyw. Tylko że ja akurat piszę aplikacje i swtrony www, więc potrzebuję całego IDE. Do prostych zadań Text Wrangler + Cyber Duck też sprawdzi się bardzo dobrze :)