meeron Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 No to lecim z tematem! Jak nie my to kto? Ktoś już testuje beta Mojave 10.14.X na hacku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted June 7, 2018 Report Share Posted June 7, 2018 Oczywiście. Ale nie polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted June 8, 2018 Report Share Posted June 8, 2018 Nowa wersja systemu macOS 10.14 Mojave zmienia wymagania dość znacznie w stosunku do High Sierra. Jeśli posiadacie komputer z procesorem wcześniejszym niż 3 generacja Intel Core i3/i5/i7 (oznaczone numerami 3XXX) wasz komputer nie obsłuży nowego systemu a do tego wymagane jest posiadanie karty graficznej która wspiera API Metal (Intel HD4000+, AMD bazujące na GCN+ oraz Nvidia Kepler+). Metal działa na kartach graficznych: Nvidia – GeForce gtx 4xx I nowszeIntel – HD4000 and newer (ivy bridge I nowsze)AMD – HD7000 i nowsze Nowa wersja macOS 10.14 Mojave wspiera urządzenia Apple: ►MacBook (od 2015 roku) ►MacBook Air (mid 2012 i nowsze) ►MacBook Pro (mid 2012 i nowsze) ►Mac Mini (late 2012 i nowsze) ►iMac (Late 2012 i nowsze) ►iMac Pro (2017) ►Mac Pro (late 2013, mid 2010, mid 2012 z kartami graficznymi obsługującymi silnik Metal) Nie obsługiwane modele: var nonSupportedModels = ['MacBookPro4,1','MacPro2,1','Macmini5,2','Macmini5,1','MacBookPro5,1','MacBookPro1,1','MacPro4,1','MacBookPro5,2','iMac8,1','MacBookPro5,4','MacBookAir4,2','Macmini2,1','iMac5,2','iMac11,3','MacBookPro8,2','MacBookPro3,1','Macmini5,3','MacPro5,1','Macmini4,1','iMac9,1','iMac6,1','Macmini3,1','Macmini1,1','MacBookPro6,1','MacBookPro2,2','MacBookPro2,1','iMac12,2','MacBook3,1','MacPro3,1','MacBook5,1','MacBook5,2','iMac11,1','iMac10,1','MacBookPro7,1','MacBook2,1','MacBookAir4,1','MacBookPro5,3','MacBookPro6,2','iMac12,1','MacBook1,1','MacBookPro5,5','iMac11,2','MacBookPro1,2','iMac4,2','Xserve2,1','MacBookAir3,1','MacBookAir3,2','MacBookAir1,1','Xserve3,1','iMac4,1','MacBookAir2,1','Xserve1,1','iMac5,1','MacBookPro8,1','MacBook7,1','MacBookPro8,3','iMac7,1','MacBook6,1','MacBook4,1','MacPro1,1',]; Wymagany jest clover najnowszy, do pobrania np. tu https://github.com/Dids/clover-builder/releases , pobranie -> Clover 4522 Aktualizujcie do najnowszych wydań kexty, apfs.efi, config.plist dla SMBIOS i ewentualne patche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted June 8, 2018 Report Share Posted June 8, 2018 Jeszcze jedna ważna sprawa - wszystkie karty WiFi Atherosa zostały wycięte, więc m.in. niezawodny i ogólnodostępny TP-Link TL-WDN4800 idzie na emeryturę, przynajmniej oficjalną, bo pewnie można kombinować z kextami z High Sierra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted June 9, 2018 Report Share Posted June 9, 2018 Jeszcze jedna ważna sprawa - wszystkie karty WiFi Atherosa zostały wycięte, więc m.in. niezawodny i ogólnodostępny TP-Link TL-WDN4800 idzie na emeryturę, przynajmniej oficjalną, bo pewnie można kombinować z kextami z High Sierra. I tu mnie zmartwiłeś Trzeba będzie przerzucić się na Broadcoma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
BrT Posted June 10, 2018 Report Share Posted June 10, 2018 Wygląda, że w końcu można zbudować Fusion Drive na systemie plików APFS. U mnie zmieniło samo, zauważyłem dopiero dzisiaj. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
music Posted June 10, 2018 Report Share Posted June 10, 2018 Wygląda, że w końcu można zbudować Fusion Drive na systemie plików APFS. U mnie zmieniło samo, zauważyłem dopiero dzisiaj. Ciekawi mnie czy można same dyski HDD na których nie ma systemu używać dla APFS. Bo ja np. trzymam na takim dysku różne dane tylko, że na partycji w HFS+. Z tego co piszesz to powinno się teraz dać, skoro Fusion Drive = SSD + HDD. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted June 10, 2018 Report Share Posted June 10, 2018 Nie ma znaczenia czy SSD+HDD, czy HDD+HDD, czy też SSD+SSD. Wszystkie te kombinacje są możliwe. Z systemem lub bez. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jupi49 Posted June 10, 2018 Report Share Posted June 10, 2018 Czy to nadal wersja beta? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzesiek13 Posted June 10, 2018 Report Share Posted June 10, 2018 Tak, beta, GM w październiku. Zmiany na plus ale trochę ich mało. Microsoft wciąż ze swoim cyklem produkcyjnym wygrywa. Wdparcie dla CFL jesienią. Idzie nowe ale powoli a z nim MacBookPro14,3 na sześciu rdzeniach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrVanosh Posted June 20, 2018 Report Share Posted June 20, 2018 U mnie na laptopie prawie wszystko działało od razu po aktualizacji. Musiałem tylko wgrać nowszą wersję Lilu i AppleALC by dźwięk powrócił. Na kompie niestety Nvidia i spatchowane Web Drivery nie dają akceleracji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrVanosh Posted June 20, 2018 Report Share Posted June 20, 2018 A Metal nie działa tylko na Keplerach i nowszych? Mi kiedyś na GTX 550 Ti (Fermi) nie śmiagała High Sierra. Nowa wersja systemu macOS 10.14 Mojave zmienia wymagania dość znacznie w stosunku do High Sierra. Jeśli posiadacie komputer z procesorem wcześniejszym niż 3 generacja Intel Core i3/i5/i7 (oznaczone numerami 3XXX) wasz komputer nie obsłuży nowego systemu a do tego wymagane jest posiadanie karty graficznej która wspiera API Metal (Intel HD4000+, AMD bazujące na GCN+ oraz Nvidia Kepler+). Metal działa na kartach graficznych: Nvidia – GeForce gtx 4xx I nowszeIntel – HD4000 and newer (ivy bridge I nowsze)AMD – HD7000 i nowsze Nowa wersja macOS 10.14 Mojave wspiera urządzenia Apple: Nie obsługiwane modele: Wymagany jest clover najnowszy, do pobrania np. tu https://github.com/Dids/clover-builder/releases , pobranie -> Clover 4522 Aktualizujcie do najnowszych wydań kexty, apfs.efi, config.plist dla SMBIOS i ewentualne patche Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelb Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 Mogę się pochwalić, że testuję od tygodnia (aktualinie beta 8) i działa bardzo stabilnie - w porównaniu do high sierry w której karta graficzna łapała zwiechy jest rewelacyjnie =D> Konfiguracja sprzętowa: Xeon x5660 Asus P6T SE Grafika: GeForce GT 640 (GK208 na rdzeniu kepler) Jedyna rzecz która nie działa to filevault - apple zrobiło ograniczenie i na Mac Pro 5.1 (mid 2010) nie można włączyć szyfrowania dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 To napisz jeszcze, czy Finder i Preview otwiera jpg. Mogę się pochwalić, że testuję od tygodnia (aktualinie beta 8) i działa bardzo stabilnie - w porównaniu do high sierry w której karta graficzna łapała zwiechy jest rewelacyjnie =D> Konfiguracja sprzętowa: Xeon x5660 Asus P6T SE Grafika: GeForce GT 640 (GK208 na rdzeniu kepler) Jedyna rzecz która nie działa to filevault - apple zrobiło ograniczenie i na Mac Pro 5.1 (mid 2010) nie można włączyć szyfrowania dysku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 U mnie otwiera bez problemu - czy to na rMBP15 (mid2015/mid2017/mid2018), czy to na haMacach (T3600, T7910 + kilka maszyn na Z370). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 2, 2018 Report Share Posted September 2, 2018 (edited) U mnie otwiera bez problemu - czy to na rMBP15 (mid2015/mid2017/mid2018), czy to na haMacach (T3600, T7910 + kilka maszyn na Z370). No widzisz. A u mnie - nie. I zachodzę w głowę, o co tu chodzi... Pojęcia nie mam. Spróbuję zmniejszyć wartość SMBIOS na niższą. Standardowo mam 17.1 Zmiana wartości SMBIOS nie pomaga, a gdzieś czytałem, że tak. Ciekawe, nie otwiera tylko jpg-ów, wszystkie inne pliki (gif, png, bmp, itd., a nawet stary typ JPG) czyta bez problemu. JPG otwierają się w aplikacji Photos, a także w ColorSync. Edited September 2, 2018 by Ian Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
diabelb Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 To napisz jeszcze, czy Finder i Preview otwiera jpg. Otwiera . Nigdy nie miałem z tym problemu. Może problem z kartą graficzną? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 Pewnie, że kartą graficzną. Tylko chodzi o to, że RX560 działa bezbłędnie z HighSierrą i Sierrą bez driverów, jak np. NVidia, a z Mojave już są problemy, choć tylko z jpg i w dodatku nie wszystkimi typami. Ale może to przejściowe, Grafika w tej becie jeszcze nie jest dopracowana. Jak zwykle z resztą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted September 3, 2018 Report Share Posted September 3, 2018 To nie pomaga ? https://www.insanelymac.com/forum/topic/334881-how-to-fix-quick-look-and-preview-issues-in-mojave-beta/ Ian 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 4, 2018 Report Share Posted September 4, 2018 To nie pomaga ? https://www.insanelymac.com/forum/topic/334881-how-to-fix-quick-look-and-preview-issues-in-mojave-beta/ Pomogło. Wprawdzie nieco inaczej, bo mój BIOS to ASUS, ale wystarczyło tylko w BIOS wyłączyć Auto przy PCIE i włączyć iGPU Multi-Monitor. To wszystko. Dzięki @reyder, za zwrócenie mi uwagi na ten post w InsanleyMac. On mnie naprowadził. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrVanosh Posted September 7, 2018 Report Share Posted September 7, 2018 O też miałem z tym problem na najnowszej becie. Na płycie Asus Maximus VII Hero z RX'em 480 pomogło zmienienie z auto na PEG. Edit: Sprawdziłem z .png zamiast .jpg. Zmiana w biosie z Auto na PCI-E lub PEG nic nie daje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
oswaldini Posted September 8, 2018 Report Share Posted September 8, 2018 Panowie opisywałem jak powinny być odpalone grafiki na macOS: http://hamac.pl/topic/14928-prawid%C5%82owa-konfiguracja-pod-imac-i-inne-smbiosy-z-igpudgpu/?hl=dgpu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrVanosh Posted September 9, 2018 Report Share Posted September 9, 2018 Ja akurat w procesorze nie mam integry więc to bardziej dla @lan.Ah wcześniej się walnąłem i sprawdziłem .png, .jpg dalej nie działa. Ustawiałem w biosie na PEG i PCI-E ale bez zmian. Używam WhateverGreen do tego RX'a 580 od Sapphire Nitro+Edit: Ustawiłem smbios iMacPro1,1 i działa, PM też śmiga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ian Posted September 9, 2018 Report Share Posted September 9, 2018 Ja akurat w procesorze nie mam integry więc to bardziej dla @lan. Nie używam integry. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dorma3d Posted September 11, 2018 Report Share Posted September 11, 2018 Ja akurat w procesorze nie mam integry więc to bardziej dla @lan. Ah wcześniej się walnąłem i sprawdziłem .png, .jpg dalej nie działa. Ustawiałem w biosie na PEG i PCI-E ale bez zmian. Używam WhateverGreen do tego RX'a 580 od Sapphire Nitro+ Edit: Ustawiłem smbios iMacPro1,1 i działa, PM też śmiga. Miałem i3 potem i7, a następnie xeon bez integry. Zastanawiałem się na przejście na ósmą generację z uwagi na blokadę starszych konfiguracji i obserwuję od dłuższego czasu 10.14, ale za szybko się nie przerzucę, w ostatnich latach traciłem mnóstwo czasu za zbyt szybkie wchodzenie w nowsze systemy. Co mnie zaciekawiło, że działa ci na iMacPro1,1. A testowałeś identyfikację MacPro 6,1, powinno też działać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts