Jump to content
Sign in to follow this  
bogdanh

[MacPro] High Sierra 10.13.5 - nvidia GT 710 2GB - ekrany migoczą

Recommended Posts

GT710, jak czytam na forum, nie jest polecany. Jednak ja mam tę kartę (w wersji z 1GB) na jednym z komputerów i nie spotkałem się z migotaniem obrazu. Działa bezbłędnie zarówno z 10.12.6, jak i 10.13.4. Nic Ci niestety nie poradzę, sygnalizuję jedynie, że to działa bez pudła.

Share this post


Link to post
Share on other sites

GT710, jak czytam na forum, nie jest polecany. Jednak ja mam tę kartę (w wersji z 1GB) na jednym z komputerów i nie spotkałem się z migotaniem obrazu. Działa bezbłędnie zarówno z 10.12.6, jak i 10.13.4. Nic Ci niestety nie poradzę, sygnalizuję jedynie, że to działa bez pudła.

Tak - czytałem dziesiątki wątków i w każdym piszą, że powinna działać bez pudła. Jednak u mnie nie.

Pod 10.12.x pracuje bez web driverów prawidłowo.

Coś mi zaczyna śmierdzieć te 2 GB DDR5...

Kupiłem ją dzisiaj, więc mam jeszcze 14 dni do zwrotu i na czekanie na trady.

Tylko wróci pytanie co kupić (bez boot screen) w podobnej cenie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W podobnej nic chyba nie kupisz. Nieco droższa jest 740. Polecam, działa bez pudła.

Wiesz może jak wygląda działanie dla 740 1GB vs 2GB i DDR3 vs DDR5.

Są dostępne używane w niezłej cenie, ale nie chciałbym zrobić sobie kolejnej wtopy. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem tego. Nie jestem teoretykiem. Moim zdaniem ma to drugorzędne znaczenie, z wyjątkiem oczywiście szybkości pamięci - GDR5 są znacznie szybsze i brałbym te właśnie. Istotą wszystkiego jest, moim zdaniem, BIOS, a więc producent. Najlepsze dla hackintosha są karty firmowane przez EVGA. Z ASUSAMI i MSI bywają problemy. Tak słyszałem, i potwierdza to moja praktyka. Ja używam właśnie kart EVGA. Zarówno 740 jak i 710 są tej właśnie firmy. Może ustępują innym odrobinę w benchmarkach ale za to są bezkonfliktowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem tego. Nie jestem teoretykiem. Moim zdaniem ma to drugorzędne znaczenie, z wyjątkiem oczywiście szybkości pamięci - GDR5 są znacznie szybsze i brałbym te właśnie. Istotą wszystkiego jest, moim zdaniem, BIOS, a więc producent. Najlepsze dla hackintosha są karty firmowane przez EVGA. Z ASUSAMI i MSI bywają problemy. Tak słyszałem, i potwierdza to moja praktyka. Ja używam właśnie kart EVGA. Zarówno 740 jak i 710 są tej właśnie firmy. Może ustępują innym odrobinę w benchmarkach ale za to są bezkonfliktowe.

Dzięki za radę...

P.s.

U mnie to nie Hack, to Mac Pro 5.1 i 3.1, ale w sumie ma to niewielkie znaczenie. Nooo - może poza BIOSem. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaką? 740 czy 710? Napisz coś więcej jak się spisuje.

Pokręciło się... :)

740 Ty mi polecałeś, a ja kupiłem 710 Asusa i...:

- pod Sierra 10.12 pracuje prawidłowo

- pod High Sierra prawie wcale - bez akceleracji i ekran co chwilę się odświeża (tak 2 razy na sekundę) - dlatego pisałem o migotaniu .Pracuje jakby w trybie awaryjnym z marną kartą VGA. Zainstalowanie Web Drivera nic nie dało (najnowszy dla 10.13.4).

Ponieważ wcześniej czytałem, że 710 pracuje bezproblemowo kupiłem właśnie ją. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK. Zrozumiałem, że już wymieniłeś.

 

Przed paroma minutami sprawdziłem swoją GT 710 z 10.13.6 Beta2 (17G39b) - wszystko OK.

No to nie rozumiem o co u mnie chodzi. :(

Po raz n-ty restartuję, instaluję web drivery bez konca i dalej obraz "skacze"...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie poradzę. Nawet nie widziałem takiego migotania, więc trudno mi to sobie wyobrazić. Próbowałbym instalować OS ponownie. Upgread'owałeś z Sierry czy instalowałeś na czysto? Webdrivery nie powinny mieć wpływu. U mnie bez znaczenia czy instaluję webdriver, czy nie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie poradzę. Nawet nie widziałem takiego migotania, więc trudno mi to sobie wyobrazić. Próbowałbym instalować OS ponownie. Upgread'owałeś z Sierry czy instalowałeś na czysto? Webdrivery nie powinny mieć wpływu. U mnie bez znaczenia czy instaluję webdriver, czy nie. 

Ten system pracuje już od wersji 10.13 + aktualizacje.

Po drodze pracowało kilka kart - w tym także AMD. Możliwe, że zaśmiecił się. Zainstaluje na innym dysku od nowa i zobaczymy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak zrób. A jak sytuacja się powtórzy, to pozostanie Ci jedynie wymiana karty.

No i sukces. :) Dzięki za podpowiedzi. :)

Zainstalowałem czysty system 10.13.5. Migrowałem wszystko do nowego dysku i 710 działa normalnie.

Czyli któraś z poprzednich kart narobiła bałaganu w systemie.

Teraz pozostanie przeniesienie na powrót na poprzedni dysk bo jest szybszy i finito.

Mam jeszcze jedną prośbę - czy możesz pokazać kawałek "Informacje o systemie -->Grafika/monitory? Dla karty 710. Chodzi mi o pierwszy blok informacji do miejsca "Monitory". Będę wdzięczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli, jak to zwykle bywa, rozwiązanie okazało się najprostsze. Ja, stosunkowo często reinstaluję system, pomimo sporej ilości danych. Opanowałem ten proces niemal do perfekcji :) i zajmuje mi to bardzo mało czasu. 

 

screenshot:

 

post-10727-0-35091900-1529148709_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli, jak to zwykle bywa, rozwiązanie okazało się najprostsze. Ja, stosunkowo często reinstaluję system, pomimo sporej ilości danych. Opanowałem ten proces niemal do perfekcji :) i zajmuje mi to bardzo mało czasu. 

Dzięki za obrazek. :)

Interesował mnie numer PCIe i oznaczenie metalu...

Nie wiem czy jest to różnica językowa systemu, czy znowu jakiś babol.

U Ciebie numer slotu = 0 (tak jak wiedziałem od zarania dziejów), a u mnie 1...

 

Przy najmniej raz w roku robie czystą instalację systemu, ale przez lata używania OSX nie miałem takiego przypadku żeby system nagle źle interpretował standardową kartę. :)

Nie jestem "zawodowcem", a jedynie bardziej zaawansowanym użytkownikiem i dlatego takie wpadki mnie zaskakują. :)

 

post-110-0-84645900-1529151351_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.