Jump to content
z85

Instalacja High Sierra na Asus H 110M-A + Intel i3 6100 + Nvidia GTX 1050

Recommended Posts

1. Tworzymy pendriva z Mac OS ( ja użyłem 10.13.3).

2. Tworzymy pendriva z cloverem a mianowicie UniBootX Clover

3. Wyciagamy nazwę płyty głównej z /EFI/CLOVER/misc/preboot.log ( wciskamy przycisk f2 po załadowaniu clovera).

4. W cloverze w katalogu  /EFI/CLOVER/OEM/ zmieniamy nazwę katalogu Skylake Z170 na Asus „H110M-A” .

5. Otwieramy config.plist przy pomocy clover configurator I ustawiamu smbios na imac17,1. Dlatego że mam płytę asusa w clover configurator w sekcji Acpi zaznaczam FixShutdown oraz w sekcji Boot ustawiam darkwake=1. 

6. Zapisuje config.plist

7. Podczas instalacji użyłem flagi nv_disable=1 dlatego że  proces instalacji nie mógł dobiec końca.

8. Potem zainstalowałem uaktualnienie do 10.13.6 też z flagą nv_disable=1 

9. Na koniec zainstalowałe webdrivery pod nvidię, jeśli jest problem w clover configurator w sekcji system parameters zaznaczamy inject kexts na Yes i NvidiaWeb.

10. A koniec wygląda tak: 

post-1684-0-01709700-1533653213_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratuluje! Krótko, zwięźle i na temat.

 

Tak wlasnie instaluje się macOS jak korzysta się z przekonfigurowanych configu na UniBootX. Odpada 99% ręcznego edytowania, zmienia się tylko najważniejsze podstawy jak S/N czy jakieś podstawowe flagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dopytam tak tylko, dla jasności (mojej):

 

p.7 - zaznaczyłeś flagę nv_disable=1, ponieważ bez tego instalacja nie chce się zakończyć, ale..

p.8 - ponownie zaznaczyłeś tę flagę podczas aktualizacji 

 

czy to oznacza, że w "międzyczasie" odznaczyłeś tę flagę? Jeśli tak, to dlaczego?

 

Na koniec, po p.10, czyli po aktualizacjach flaga ta jest włączona (bo przecież była podczas instalacji), czy też ją wyłączasz. Jeśli tak - dlaczego?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Flaga zostala uzyta tylko podczas instalacji systemu a potem podczas uaktualnienia. Po instalacji webdriverow nie jest potrzebna. Podczas instalacji systemu a potem uaktualnienia system niespodziewanie zresetowal sie nawet z ta flaga. Ale po restarcie kontynowalem instalacje z ta flaga i system i uaktualnienie sie zainstalowalo. Dla pewnosci system instalowalem 2 razy tym sposobem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.