Jump to content

Problem z rozdzielczością w macOS 10.14 Mojave zainstalowanym na VMware Workstation 14 Player

Recommended Posts

Witam,

Zainstalowałem macOS 10.14 Mojave na VMware Workstation 14 Player (14.1.3 build-9474260). Zainstalowałem również VMware Tools i mam problem z ustawieniem natywnej rozdzielczości mojego monitora czyli 1920 x 1200 w macOS. Sytuacja wygląda tak, że na ekranie logowania (przy opcji pełnego ekranu) rozdzielczość jest prawidłowa. Natomiast po zalogowaniu na konto użytkownika, rozdzielczość zmienia się na 960 x 600 (HiDPI). Gdy wybieram rozdzielczość 1920 x 1200 lub opcję "Domyślna dla monitora", rozdzielczość na chwilę się zmienia po czym natychmiast sama wraca do poprzedniej wartości (960 x 600).

Czy można coś zrobić, aby natywna rozdzielczość była również po zalogowaniu się na konto użytkownika?

Dodam, że próbowałem użyć programów RDM 2.2 oraz SwitchResX i nie pomogło.

pozdrawiam

Znalazłem rozwiązanie:

(Automatic HiDPI fix for High Sierra in VMWare Workstation 14)

Gdy wirtualna maszyna jest uruchomiona, trzeba przejść do jej ustawień (należy rozwinąć górną belkę Workstation 14 Player, wybrać opcję: Player -> Manage -> Virtual Machine Settings... Ctrl+D. Przejść o pozycji: Display i odznaczyć "Automatically adjust user interface size in the virtual machine".

Opcja jest dostępna tylko podczas działania wirtualnej maszyny.

pozdrawiam