Jump to content
Sign in to follow this  
Adrian88PL

Instalacja El Capitan 10.11.1 na Alienware 14

Recommended Posts

Witam!

 

Korzystając z tego poradnika:

http://hamac.pl/topic/11957-instalacja-os-x-1011-el-capitan-krok-po-kroku/

postawiłem capitana 10.11.1 na stacjonarce (i7 3770, MSI Z77A-G43). Poszło w miarę łatwo.

 

Teraz chcę postawić ten osx na laptopie dell alienware 14, specyfikacja:

 

Procek i7 4700MQ 2.4GHz x4

Pamięci 16GB ram DDR3

Chipset Intel® HM87 (Intel® DH82HM87 PCH)

Grafika GTX765m 2GB + Intel HD 4600

Dyski mSATA SSD LiteON DMT-80M6M-11 80GB + 1TB HDD WDC WD10JPVX + BluRay MATSHITA DVDRWBD UJ167AM

Sieci: LAN Killer E2200, WIFI Broadcom BCM 4352 802.11 ac, Bluetooth Broadcom BCM20702 4.0

Audio Realtek

 

Wsadziłem unibootx'a na pena, ściągnąłem nazwę płyty, utworzyłem folder z nazwą płyty w OEM, wsadziłem w OEM/kexts kexty zassane z sieci od gościa który na tym alienware postawił mojave. Unibootx startuje i działa ok. Problem pojawił się podczas odpalania instalacji - pojawia się komunikat "Still waiting for root device", zrobiłbym zdjęcie ale wtedy obraz się rozmazuje, pojawia się kółko przekreślone coś jak "zakaz wjazdu". Poczytałem o limicie portów USB w systemach od 10.11 w górę, zassałem więc najnowsze USBInjectAll od Rehabman'a, dodałem w pole KextToPatch w pliku config.plist odpowiedni wpis, niestety błąd jest nadal, gubi połączenie z usb na którym jest instalka podczas jej ładowania i za chiny nie idzie dalej...

 

Pomóżcie jak to ugryźć, jestem zielony dlatego proszę o łopatologiczne wyjaśnienie co robię nie tak...

Link do paczki EFI jaką mam na penie z UniBootX: http://www.aeon.nazwa.pl/ftp/efi.zip

 

Doradźcie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sprawdzałeś inne porty USB?

 

Jeśli masz jakiś zestaw od kogoś kto postawił Mojave na tym sprzęcie, może warto użyć też config.plist, a przynajmniej popatrzeć, może jest tam jakiś istotny parametr ustawiony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście to była pierwsza rzecz jaką robiłem. Nawet próbowałem wypinać pena z unibootx i przepinać tam pena z osx w trakcie instalacji jak połączenie padało, instalka próbuje dostać się do plików kilkukrotnie więc jest to możliwe bez jej uwalania, ale nic to nie dawało. Od gościa który postawił mojave mam cały folder EFI (próbowałem też tak, że pobieram Wasz UnibootX i podmieniam cały katalog EFI na ten jego a nie tylko kexty), ale na jego instalacji dokładnie to samo się dzieje, mimo że mam identyko kropka w kropke laptopa jak on, z tym samym prockiem i wyposażeniem.

 

Skoro sprzęt ten sam, UnibootX startuje i mam cały EFI od gościa to tylko bios może coś zmienic bo mogę mieć inaczej ustawiony niż on. Ale tam jest tak mało opcji do wybrania że aż dziwne jak na alienware, próbowałem różnych konfiguracji ustawień usb i sata - nic, dalej to samo.

 

Jeszcze jeden wątek w tym widzę - obraz osx jest zrobiony pod makiem przez terminal wiec jest ok ale jest na karcie SD wpiętej w czytnik usb ADATA (cos takiego tylko starszy model usb 2.0 https://m.cclonline.com/images/avante/ue710-ccl-128gb-1.jpg?width=500&height=500&scale=canvas ) wpięty w USB laptopa. Na stacjonarce poszło gładko, tu jest problem, jeszcze spróbuję ze zwykłym penem jak jakiś skombinuję, przerzuce na niego obraz z karty sd tak żeby był na zwykłym penie i zobaczę czy pójdzie.

 

Może inna instalacja jest bardziej ok dla alienware z 2013r? Yosemite? A może w drugą stronę im nowszy system tym mniej problemów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam, zrobię obraz karty programem TransMac i wgram go na pena. Jak unibootx będzie widział instalkę na tym penie to znaczy że ona jest ok. ElCapitan to jedyny system jaki mam, został mi po macbooku pro który padł, zrobiony jest na karcie bo MBP mają (miały) czytnik i z karty można instalować więc odżałowałem jedną 8GB na ten cel i tak leży do dziś. Niestety żaden bliski znajomy nie ma Maka. W ostateczności podłączę capitana którego postawiłem na stacjonarce do appstora i coś nowszego ściągnę, choć szukanie unikalnego klucza sprzętu po zobaczeniu instrukcji troche mnie przeraża... ale to może pozory.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Transmac niekoniecznie poprawnie skopiuje, lepiej użyj komendy "dd" pod Linuksem i będziesz miał niemal 99% pewności, że kopia na klucz zadziała.

 

Kluczami się też obecnie nie przejmuj. Wygenerujesz sobie. Najpierw odpal i zainstaluj jakkolwiek, potem poleci z góry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co do klucza - gość co postawił mojave na alienware 14 zapodał screena z "This Mac" gdzie widać cały nr seryjny, mogę go użyć aby wygenerować numery smbios itp? Rozumiem, że nie bo on już go przypisał do swojego sprzętu?

 

Drugie pytanie, może durne ale nie mogę znaleźć info, bo chyba nikt nie miał tak durnego problemu... Mam stacjonarke, postawionego capitana, monitor podłączony przez DP do karty GTX1060. Capitan karty nie widzi, mam 1024x768 rozdzielczość. Czy aby używać wbudowanej w i7 3770 karty intela muszę:

- podpiąć monitor do wyjścia wideo na płycie (DVI lub HDMI)?

- wyciągnąć GTXa całkowicie z płyty?

Czy da się tak żebym miał monitor podpięty przez DP do GTX1060 ale w OSX wykorzystywał intela do wyświetlania obrazu tak aby mieć 1080p rozdzielczość?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zostaw czyjeś numery seryjne w spokoju. Jak postawisz macOS, to sobie wygeneruj własne, a na czas instalacji używaj jakichkolwiek.

 

GTX1060 do działania wymaga sterowników webowych i będzie działał jak pamiętam od 10.12.4 do (na dzień pisania postu) 10.13.6.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie odpuściłem instalację Capitana na stacjonarce. Chcę użyć osx'a na PC żeby przetestować system jak mi się w nim będzie pracowało, zanim sprzedam peceta i kupię imaka, żeby potem nie żałować przesiadki. Więc chciałem pracować na OSX (przy foto, GTX niepotrzebny) i na Win10 (przy wideo, GTX niezbędny). Jeśli musiałbym za każdym razem wyciągać grafikę żeby odpalić OSXa - dziękuję bardzo.. Stawiam właśnie High Sierra na stacjonarce, obsłuży mi GTXa 1060 i nie będzie trzeba nic wyjmować, będę też mógł montować wideo na osx dzięki obsłudze GTXa.

 

Wracając do tego wątku i instalowania Capitana na Alienware - również odpuszczam. Za chiny ludowe nie chce się naprawić błąd z USB przez który przerywa mi ładowanie instalki błędem "Still waiting for root device". Nie będę tracił kolejnego tygodnia na poszukiwania. Postawiłem na Alienware 14 osx Mojave, instalacja przeszła ok, system działa w porządku, mam jeszcze parę rzeczy do zrobienia (wifi itp). Także zostanę na najnowszym osx - Mojave, dzięki temu nie będę musiał ruszać systemu przez kolejny rok-dwa.

 

Dzięki za pomoc, niestety błąd na tym lapku przerósł moją cierpliwość.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.