Kokos00 Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 Witam, Mam w sumie krótkie pytanie, nie mogę znaleźć nigdzie o wirtualizacji Windowsa na Hackintoshu. Chodzi mi o to że podczas instalacji wyłącza się wirtualizację procesora w UEFI. Czy później można ją z powrotem włączyć i korzystać z programu Parallel i wirtualizacji ? Mój sprzęt jest opisany w stopce. Z góry dzięki i pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted November 1, 2018 Report Share Posted November 1, 2018 vt-x != vt-d Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 2, 2018 Report Share Posted November 2, 2018 Musisz odnaleźć w BIOSie opcję vt-d i tylko ją wyłączyć, resztę opcji do wirtualizacji zostaw włączoną. Programy do wirtualizacji na macOS: Parallels VMware VirtualBox Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokos00 Posted November 2, 2018 Author Report Share Posted November 2, 2018 Chodzi o opcję w pliku config.plist ? Jeżeli tak to nie mogę się doszukać. Uruchomiłem VT w UEFI z powrotem i wszystko działa. Zastanawiam się czy tak może zostać ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 2, 2018 Report Share Posted November 2, 2018 W Biosie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokos00 Posted November 3, 2018 Author Report Share Posted November 3, 2018 W moim BIOS-ie nie mam takiej opcji, może jest domyślnie włączona , albo musiał bym zaktualizować BIOS żeby się pojawiła. Na razie uruchomiłem VT z powrotem i wszystko działa. Chyba że będzie to miało jakieś skutki na system ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted November 3, 2018 Report Share Posted November 3, 2018 Być może Twój procesor nie wspiera VT-d i dlatego nie masz stosownej opcji w BIOS-ie. W takim przypadku nie masz się co obawiać, włączenie VT aktywuje jedynie VT-x co wystarczy do wirtualizacji pod macOS i nie będzie miało żadnych negatywnych skutków. VT-d umożliwia także przekierowanie urządzeń PCI/PCI-E bezpośrednio do maszyny wirtualnej, np. aby wirtualka używała karty graficznej na wyłączność. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokos00 Posted November 3, 2018 Author Report Share Posted November 3, 2018 Dzięki za pomoc ! Z tego co troche zdążyłem się rozeznać opcja VT-d jest dostępna i procesor ją wspiera, ale po instalacji BIOS-u w wersjii beta. Zdaje się że domyślnie jest wyłączona więc tak jak mówisz @javazlaz nie ma się co obawiać. Co do samej opcji VT-d OS X jej w ogóle nie wspiera ? Jeżeli ktoś chciał by z takich opcji jak przełączanie karty graficznej na maszynę korzystać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
javazlaz Posted November 3, 2018 Report Share Posted November 3, 2018 Z tego co mi wiadomo, nie wspiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kokos00 Posted November 3, 2018 Author Report Share Posted November 3, 2018 Przyznaje rację mój błąd , pisze jak byk na stronie Intela że nie wspiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted November 4, 2018 Report Share Posted November 4, 2018 To tak celem podsumowania: VT-x (wirtualizacja) to nie to samo co IOMMU (VT-d/AMD-Vi - czyli host passthrough). VT-d na macOS nie działa (nie jest wspierane przez system), jeśli masz i7 3770k to ten CPU też VT-d nie wspiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts