Jump to content

Karta PCI na dyski M2

Najrad
 Share

Recommended Posts

Czy do Gryphona Z87 możecie polecić sprawdzoną i działajacą OOB kartę w którą można włozyć dysk M2 ? Dysk miałby służyć do przechowywania klipów wideo na których pracuje FCPX w trakcie realizacji projektu. Miałem się rozglądać za SSD, ale może takie rozwiązanie będzie lepsze?

Tylko do przechowywania. Ale grzech nie wiedzieć o opcjach startowania systemu - jeśli coś polecasz to chciałbym wiedzieć. Mam tyle roboty, że brakuje mi czasu na zgłębienie tematu, stąd pytanie. No i klasyczna uwaga... chciałbym, aby to działało i nie wymagało ciągłego dłubania.

Generalnie musisz mieć wolny slot PCI-E 4x na płycie. W Niego wsadzasz adapter M.2 (NGFF) na PCI-E 4x a w niego dysk M.2 PCI-E i to wszystko. Jak masz High Sierrę to HS widzi taki dysk od razu. Natomiast aby start z dysku M.2 był możliwy, to BIOS płyty musi obsługiwać nośniki M.2 NVMe. Być może z Gryphonie Z87 może jeszcze nie być takiego modułu UEFI w firmwarze płyty, wtedy albo można zabawić się w modowanie BIOSu albo np startować Clovera z pendraka USB zawierającego brakujący driver UEFI dla NVMe.

Pozwolę sobie zadać pytanko w tym temacie. Czy w przypadku Z97 jeżeli moja wersja BIOSu nie obsługuje SSD NVMe, a wpakuję takowy nośnik do gniazda M.2 na płycie głównej to bezpośrednio z niego nie zabootuję systemu, ale już Clover odpalony z pendrive będzie umiał odpalić z M.2 macOS? Nie chcę podnosić BIOSu, żeby nie modować bez FlashBacka, a nowsze wersje od producenta ubijały natywny NVRAM.

• 2 months later...

Pozwolę sobie zadać pytanko w tym temacie. Czy w przypadku Z97 jeżeli moja wersja BIOSu nie obsługuje SSD NVMe, a wpakuję takowy nośnik do gniazda M.2 na płycie głównej to bezpośrednio z niego nie zabootuję systemu, ale już Clover odpalony z pendrive będzie umiał odpalić z M.2 macOS? Nie chcę podnosić BIOSu, żeby nie modować bez FlashBacka, a nowsze wersje od producenta ubijały natywny NVRAM.

Mam dla Ciebie same dobre newsy.

Przeprowadziłem testy dysku NVMe w adapteze PCI-E na płycie ASUS Z87M-Plus która NIE ma wsparcia dla dysków NVMe.

1. Clover ma w sobie sterownik UEFI do NVMe - uruchamiając wpierw clovera z np klucza USB możesz wystartować system z dysku PCI-E.*

2. Można dołożyć sterownik NVMe do BIOSu. **

3. Można zmodyfikować BIOS i odblokować obsługę NVRAM w nowszych wersjach BIOSu a następnie wgrać taki BIOS w płytę.

* - Na Z87M-Plus mam dwa sloty PCI-E w które można włożyć dysk NVMe jeden pod VGA PCI-E 3.0 16X i drugi PCI-E 2.0 4x. Niestety w obu nie wiem dlaczego dysk stratowany przez clovera ma transfer na poziomie PCI-E 2.0, czyli jakieś 1500MB/s. Wczoraj w nocy udało mi się z sukcesem dodać sterownik NVMe do BIOSu ale nie zdołałem jeszcze zrobić benchmarków na slocie PCI-E 3.0 16x.

** i *** da się obejść wgrywając zmodyfikowany BIOS odpowiednim flasarem afudos z parametrem /GAN - takie próby udało się wykonać dla Z97 Pro Gamer który też NIE ma USB flashback a dzięki temu udało się wgrać najnowszy odblokowany o NVRAM BIOS który już miał obsługę NVMe, a jeśli BIOS nie sterownika do NVMe to można też pokusić się o dołożenie go razm z odblokowaniem zapisu do NVRAM.

Jeśli potrzebujesz zmodyfikować BIOS to daj znać. Robiłem to niedawno dla Z87M-Plus, więc mam wszystkie komponenty pod ręką.

EDIT: Przełożenie karty M.2 z dyskiem Samsung 970 Evo 512 MB w slot PCI-E 16x 3.0 (pierwszy od CPU) i na sterowniku z zmodyfikowanego BIOSu poskutkowało pełną prędkością. Dysk ma zapis ~1429 odczyt 2693 MB/s przy próbce 4GB, więc tyle ile powinien mieć.

• 3 months later...

Trochę to trwało, ale były inne wydatki. Uruchomiłem z użyciem NvmExpressDxe-64.efi. Niestety jednak gniazdo M.2 na mojej płycie wyciąga jedynie prędkości PCI-E 2.0 x2... W załącznikach wyniki świeżo po restarcie na 850 Evo i MP510 (na MP510 klon systemu z Evo) z Blackmagica. Na razie nie kombinuję, ale muszę kiedyś spróbować z adapterem na PCI-E i slotem x16. Rewelacji brak, jednak system działa trochę żwawiej.

MP510 (NVME):

MP510.png

850 Evo (SATA):

850 Evo.png

Edited by javazlaz

Na Z97-C niestety jedynym portem PCI-E 3.0 jest ten dla VGA. Pozostałe sloty to PCI-E 2.0. Nie mniej dobry dysk M.2 w adapterze za ~40PLN na PCI-E 2.0 4x powinien ciągnąć pod 1500MB/s, więc powinieneś mieć przyrost dwukrotny względem pokładowego złącza M.2.

Cześć

Zakupiłem adapter, takie coś:

22247587_Screenshot2019-06-13at19_30_46.png.b217486178bfcf1ac940af1e01838c32.png

W trybie PCI-E 2.0 x2:

Screenshot 2019-06-13 at 18.24.54.png

PCI-E 2.0 x4:

Screenshot 2019-06-13 at 18.32.39.png

PCI-E 3.0 x4:

Screenshot 2019-06-13 at 18.45.10.png

Każde ustawienie inne niż pierwsze ubija mi Wi-Fi (żonglowałem kartami po wszystkich slotach), więc zostaję przy 2.0 x2. Co ciekawe adapter daje mi prędkość odczytu o ponad 200MB/s wyższą niż gdy SSD jest wpięty w gniazdo M.2.

Edited by javazlaz

• 3 years later...
W dniu 27.02.2019 o 21:50, 314TeR napisał(a):

Jeśli potrzebujesz zmodyfikować BIOS to daj znać. Robiłem to niedawno dla Z87M-Plus, więc mam wszystkie komponenty pod ręką.

Pozwolę sobie odkopać stary wątek. @314TeR Masz jeszcze gdzieś ten BIOS dla Z87M-Plus? Kończy mi się miejsce na systemowym SSD, więc pomyślałem, że skoro jest taka możliwość, to kupię dysk NVMe zamiast SATA.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
W dniu 13.12.2022 o 13:01, wujek_bogdan napisał(a):

Pozwolę sobie odkopać stary wątek. @314TeR Masz jeszcze gdzieś ten BIOS dla Z87M-Plus? Kończy mi się miejsce na systemowym SSD, więc pomyślałem, że skoro jest taka możliwość, to kupię dysk NVMe zamiast SATA.

Chyba mam... mam jeszcze nawet tę płytę.

W dniu 21.12.2022 o 22:08, HIDEE napisał(a):

Wydaje mi się, że wystarczy dołożyć do OpenCora NvmExpressDxe.efi.

Tak, ale jak testowałem to miałem niższe transfery - HGW czemu. Do tego start musiał być przez dodatkowy nośnik, np pendrive USB z Clovere/OpenCore.

• 1 month later...
W dniu 16.01.2023 o 13:41, 314TeR napisał(a):

...

Tak, ale jak testowałem to miałem niższe transfery - HGW czemu. Do tego start musiał być przez dodatkowy nośnik, np pendrive USB z Clovere/OpenCore.

Gryphon Z87 ma PCIe 2 generacji, więc będzie połowa deklarowanych transferów.
Najlepsze obecnie są na Z690. RAID 3x2TB M.2 WD 850x

1100168439_Screenshot2023-01-27at13_42_17.png.69b4c834bbcd476b8ab373997e15ce14.png