Jump to content
Sign in to follow this  
rambobambo

ASUS BT-400 - problem z klawiaturą i myszką

Recommended Posts

System: 10.13.6
Płyta główna: ASUS TUF Z370-PRO GAMING
Procesor: Intel Core i7-8700K
Karta graficzna: Grforce nvidia 960
RAM: Corsair 16GB 3200MHz Vengeance LPX Black CL16 (2x8GB)

 

Siemanko
Kupiłem dongle ASUS BT-400 do podłączenia Magic Keyboard i myszki Logi MX Master 2s. Zrobiłem wszystko zgodnie z tym linkiem: https://www.tonymacx86.com/…/native-bluetooth-asus-usb-bt4…/ . Dodatkowo wgrałem kexty BrcmFirmwareData.kext, BrcmNonPatchRAM2.kext i USBInjectAll.kext do katalogu: CLOVER/kexts/Other.

 

Po każdym restarcie kompa mysz działa normalnie od ekranu logowania ale klawiatura nie daje oznak życia chociaż w ustawieniach wyświetla “Connected”. Żeby zaskoczyła muszę wyjąć i jeszcze raz włożyć dongle. Czasem jak wybudzę kompa to mysz i klawiatura masakrycznie lagują i też pomaga tylko wyjęcie i ponowne włożenie dongle.

 

Znacie jakiś sposób żeby to ogarnąć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A teraz przywróć oryginalny kext od BT, zrestartuj i sprawdź czy działa. Wywal też wszystko związane z BT z Clovera. O ile mnie pamięć nie myli, to ten klucz BT powinien działać bez popychania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam, działa beż żadnego popychania, mam identyczny model. Czasem faktycznie zgubi połączenie po resecie komputera i pomaga wypięcie dongla i ponownie wpięcie, ale u mnie dzieje się tak tylko jeśli przepinam dyski w obudowie lub paruję klawiaturę z innym system działającym w Dual Boot. Lagów nie ma a od czasów zainstalowania Mojave, zaniki połączenia też jakby występują rzadziej. Widać system się "uczy".

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to u mnie niestety nie jest tak kolorowo. Zrobiłem tak jak napisaliście. Przywróciłem stary kext w S/L/E, wywaliłem z clovera kexty od BT i dupsko, nadal to samo. 

 

Screeny:

http://s2.ifotos.pl/img/kextyjpg_qweqahs.jpg <--- kexty w clover

http://s5.ifotos.pl/img/sysjpg_qweqahw.jpg <--- system report

 

I jeszcze w załączniku IOBluetoothFamily.kext który mam teraz w S/L/E.

IOBluetoothFamily.kext.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może to nie problem z donglem a klawiaturą lub zapamiętanym ustawieniem BT.

 

Trzymając lewy shift i alt kliknij na ikonce BT w belce górnego menu i tam będziesz mógł znaleźć opcje resetu urządzeń i ustawień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.