Najrad Posted October 28, 2019 Report Share Posted October 28, 2019 Nie mam takiego wpisu w config.plist. Za to iGPU rusza podczas kodowania w FCPX Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Czy na Catalinie zmienił się jakoś sposób uruchamiania iGPU+dGPU? Pytam, bo po trzech dniach pracy nad projektem w FCPX wyrenderowany materiał h264 zawiera glitche. Jest całkiem podobnie jak na w poprzednich moich postach( dotyczących Mojave) w tym wątku, z tym że teraz te glitche są minimalne i występują dosyć rzadko. Podczas pracy na timeline FCPX już widać losowe glitche przy odtwarzaniu materiału, ale liczyłem, że przy eksporcie gotowego pliku ich nie będzie, bo występują losowo i niepowtarzalnie. Niestety gotowy plik je zawiera. W preferencjach FCPX widać że do kodowania i odtwarzania materiału na timeline jest wybrana ( i nie da się tego zmienić) RX580. Nie wiem na ile zmienił się sposób wykorzystania iGPU przez FCPX, ale faktem jest, że podczas kodowania do h264 grafika intela leży odłogiem - przynajmniej tak pokazuje IntelPowerGadget.Czasami ruszy na 0,35GHz. Ten sam projekt kodowany na Mojave obciąża Intela na maxa 1.2GHz non stop. Nie sprawdzałem dokładnie różnicy w czasie kodowania pomiędzy 10.15.1 a 10.14.6, bo wydaje mi się że na obu systemach idzie to szybko i sprawnie, niemniej zrobiłem sobie test Brucea na 10.15.1 i powiem, że nigdy nie miałem tak dobrego wyniku ... 11 sekund, to czas o połowę krótszy niż na 10.14.6. Niemniej mam glitche przy eksporcie co czyni na teraz ten system dla mnie bezużytecznym. Jakieś porady? Sprawdzałem na Clover i na Open Core.Jeszcze pytanie uzupełniające, czy na OpenCore można stosować bootargumenty z Clovera, czy też są jakieś inne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Z jakiego platform ID korzystasz? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 (edited) 47 minut temu, danielosx86 napisał: Z jakiego platform ID korzystasz? 0x3E910003 iMac19.1 Na Mojave działa idealnie Edited November 2, 2019 by Najrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Chyba chodziło o IGplatform. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Powinieneś używać natywnego dla swojej grafiki, czyli 0x3E980003. W jaki sposób podajesz go w Cloverze, możes załączyć config? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 (edited) Dodam tylko, że setup opiera się o DSDT zrobione pod mój zestaw przez MaLd0n-a z Olarila. Do momentu kiedy dostałem od niego DSDT nie wszystko działało jak trzeba. Config.plist dostałem razem z DSDT. Komp przechodził pięknie wszystkie aktualizacje Mojave i pracował/pracuje pod 10.14 idealnie. Dziś zrobił mi poprawkę DSDT wywalającą ten wpis do audio ( żeby nie było restartu po wybudzeniu). TU masz całe EFI do przejrzenia. config.plist Edited November 2, 2019 by Najrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted November 2, 2019 Author Report Share Posted November 2, 2019 Od groma nie potrzebnych rzeczy, poza tym modyfikacja całego DSDT jest kiepskim pomysłem. To nie są czasy przed Z77 że potrzeba jakiś wielkich zmian w DSDT aby rzeźbić je na nowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Tak... mnóstwo się dowiedziałem. Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 Twój config jest mocno nieaktualny i nie ma prawa poprawnie działać. Po pierwsze - po co Ci fake ID do grafiki, skoro od 10.14.4 jest natywny support? Po drugie od wielu miesięcy WEG wymaga cloverowego Inject Intel na false i dodawania ig-platform-id metodą, którą podawałem w temacie poniżej (możesz wykorzystać, bo to dokładnie dla iMac19,1 i tej grafiki). Oczywiście cloverowe pole do podawania ig-platform-id powinno pozostać puste, jak i wszelkie inne rzeczy związane z uruchomieniem grafiki Intela. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted November 2, 2019 Author Report Share Posted November 2, 2019 (edited) AppleHDA Patch Assertions --> To nic nie robi, jedynie w rezultacie nie wyświetla się w verbose. Nic nie naprawia. Prevent AGDP from loading --> Niepotrzebne, WG powinien wszystko zrobić. Patch na USB --> Niepotrzebne, po co masz w takim razie zrobione SSDT ? Apple RTC --> Na 90% nie potrzebne, chyba że występuje Bug w BIOS,ale nawet ta opcja chyba tego nie naprawia. To co wyżej @danielosx86 podał. Mieszasz edytowane DSDT z patchami w Clover... gdzie jest w tym sens ? Jak już chcesz używać customowego DSDT to trzymaj w jednym miejscu wszytko bo się tworzy śmietnik. ///EDIt Dlaczego 2 razy dodajesz _SB.USBX ? Edited November 2, 2019 by reyder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 2, 2019 Report Share Posted November 2, 2019 (edited) Config robiłem jak wyszło Mojave. Zresztą nieważne moja wina, nie miałem czasu śledzić zmian i po prostu uaktualniałem Clovera i kexty z automatu. Czy teraz jest lepiej? Co ewentualnie jeszcze zmienić? config-kopia.plist Edited November 2, 2019 by Najrad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Najrad Posted November 3, 2019 Report Share Posted November 3, 2019 Mieliście rację, zmieniłem według Waszych wskazówek i teraz wszystko działa lepiej. Chciałbym docelowo zmienić bootloader na OC, czy moglibyście rzucić okiem na config? Zakładam, że trzeba dodać te wpisy do grafiki i audio które podał danielosx86 ale czy jeszcze coś zaznaczyć/odznaczyć/zmienić? config.plist Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted November 3, 2019 Report Share Posted November 3, 2019 Jeśli nie jesteś na bieżąco z rozwojem OC, a chcesz mieć stabilną maszynę do pracy, to na razie lepiej zostać na sprawdzonym Cloverze. Sam jeszcze też nie zdecydowałem się na OC, niech projekt się ustabilizuje. Jedyna rzecz, która może mnie zachęcić do przesiadki w tym momencie, to natywny NVRAM albo rozwiązanie problemu z alokacją pamięci na Z390, żeby pozbyć się slide=0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts