Jump to content
Sign in to follow this  
xwajuk

Zawiesza się w ostatniej minucie instalacji

Recommended Posts

Cześć

 

Mam pendrive instalacyjny z Mojave. Instalacja idzie gładko aż do ostatniej chwili. W ostatnich sekundach instalacji (wyświetla "pozostało mniej niż minuta") zawiesza się - kursor myszki przestaje działać i dalej nie leci.

 

Na innym forum polecono mi żeby na czas instalacji odłączyć zasilanie od RX 580 i korzystać z GPU procesora. I tak też instaluję. 

 

Konfigurację Bios ustawiłem tak jak pokazują na tym filmie

 

W czym może być problem? 

 

Sprzęt:

Asus Prime Z390-Plus Gaming

Core i7 8700 

16GB 3200MHz CL16

Sapphire Radeon RX 580 4GB Nitro+ (aktualnie odłączone zasilanie) 

Samsung 970 Evo M.2 250GB

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próbowałeś poczekać? Czasami te poniżej minuty potrafi trwać pół godziny kub więcej.

 

O tym nie pomyślałem. Spróbuję jeszcze raz. 

 

A czy to normalne, że myszka przestaje działać na ten czas? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Startuj z Verbose i sfotografuj ostatni screen na którym się zawiesza. Pokaż config.plist, i co jest w folderze kexts oraz drivers64UEFI.

 

Instalator jest stąd:

https://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=51&t=6743 

ten plik:

https://drive.google.com/file/d/1malP3BGbC6coziRouv4mnqmJBcY1jFVY/view?usp=sharing

 

I za pierwszym razem póściłem go bez żadnych modyfikacji. To ponoć był błąd. 

 

Potem kolega powiedział, że folder CLOVER mam zastąpić tym dla Series 100 200 300 pobranym stąd:

http://olarila.com/forum/viewtopic.php?f=28&t=6254

ten plik:

https://olarila.com/files/Clover.Folder/CLOVER.SERIES.100.200.300.zip

Czyli jak pobieresz ten ZIP to masz mój katalog CLOVER.

 

Niestety obie próby instalacji skończył się tym samym - zwiecha w ostatniej minucie. 

 

 

Nie mam w domu Maca więc podgląd plików z Windows przez UFS Explorer Standard Acces:

https://www.dropbox.com/s/b6en15vospvnd65/drivers64UEFI.PNG?dl=0

https://www.dropbox.com/s/ighdjka0updlgk4/kexts_other.PNG?dl=0

https://www.dropbox.com/s/0ba4t7tpf3pfp9h/config.plist?dl=0

 

Te pliki muszą być identyczne z tym ZIP co wcześniej pisałem. 

 

Ostatni screen:

https://www.dropbox.com/s/dc7unwx1v9g8hbp/last_screen.jpg?dl=0

 

Jak dobrze kumam to Verbose to tryb gdzie widać wszystkie logi w trakcie instalacji? Ten czarny ekran pełen białego tekstu pojawia się ale na począrku. Potem startuje graficzny interface. I na nim się zawiesza. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na z390 nie działa nvram i instalator pod koniec się wiesza. Restart i instalujesz dalej, albo wrzuć emuvariable i zawiechy nie będzie.

 

oswaldini musisz mniej skrótowo pisać - za mało kumam :)

 

Czy tu chodzi o brak EmuVariableUefi-64? 

Jak pobiorę ten plik i dorzucę do drivers64uefi to zadziała?

https://github.com/sqlsec/clover/blob/master/%E6%88%B4%E5%B0%94/Dell%20XPS%2013%209350%2Bi7-6500U%2B3k%E8%A7%A6%E6%8E%A7%E5%B1%8F%2B10.14%20Mojave/CLOVER/drivers64UEFI/EmuVariableUefi-64.efi

 

Czy jeszcze coś trzeba albo się zupełnie mylę? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wrzucam ostatni screen z Verbose, na którym się wiesza.

 

https://www.dropbox.com/s/7mp59vvr7ogo2jp/hck_screen_error_10mar.jpg?dl=0

 

 

----------

Off-topic:

Czy jest soft na Windows, który pozwoli mi na zapisanie plików na ukrytej partycji EFI pendrive instalacyjnego? AFPS for Windows by Paragon w ogóle nie widzi obu partycji. Z kolei UFS Explorer Standard Acces pozwala tylko na odczyt z obu partycji. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, mniej więcej o to chodzi.

Gdyby ci nie wyszło zamień EFI na volumie EFI z klucza USB na to co podrzucam:

 

Pytanie trochę na wyrost ale muszę się upewnić zanim znów pojadę do znajomego z Mac.

 

Lepiej najpierw wrzucić ZIP od Ciebie czy spróbwać z dorzuceniem samego pliku EmuVariableUefi-64.efi ?

 

Tu ktoś opisuje problemy z podobną do mojej płytą Gigabyte na Z390:

https://github.com/cmer/gigabyte-z390-aorus-master-hackintosh/blob/master/STEP_BY_STEP.md

dział "Fixing Kernel Panics at Reboot/Shutdown"

W paczce od Ciebie także jest OsxAptioFix2Drv-free2000.efi więc chyba piszesz o tym samym?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za pomoc! Udało się przejść instalację.

 

Do instalatora pendrive z Olarila musiałem skopiować 2 pliki:

EmuVariableUefi-64.efi

OsxAptioFix2Drv-free2000.efi

i skasowałem AptioMemoryFix64.efi

Czyli faktycznie nvram w Z390 nie jest natywnie obsługiwany.

 

Instalowałem na GPU przy wyłączonym zasilaniu karty graficznej Radeon RX 580. Czy teraz po prostu mogę podłączyć zasilanie do karty + podpiąć kabel monitora pod port tej karty i system sam obsłuży nową kartę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli masz WhateverGreen.kext i Lilu.kext to tak. Najbardziej kompatybilny jest DP. Na nie 4K wystarczy HDMI.

 

Mam je i poszło bez problemu.

 

 

Jest tylko jeden drobiazg. Monitor po uśpieniu budzi się jakieś 10 sekund. Da się na to coś poradzić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wypluwa to:

2019-03-10 20:39:06.654637-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 20:39:06.654638-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:38:29.644980-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:38:29.644982-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:40:30.122301-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:40:30.122302-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:54:34.103268-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

2019-03-10 21:54:34.103270-0700  localhost kernel[0]: (AppleACPIPlatform) AppleACPIPlatformPower Wake reason: XDCI CNVW

 

Czyli jak mniemam zawsze ten sam powód. 

 

 

Twojego config.plist dziś nie przetestuję, są ważniejsze rzeczy do zrobienia jeszcze. Ale i tak dzięki. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.