Jump to content
Sign in to follow this  
szeryfuniu

Problem z baterią w Mojave

Recommended Posts

Na początku się przywitam. Witajcie :)

Z forum korzystam już długi czas, wielokrotnie ratując sobie tyłek z niedziałającym hackintoshem :)

Piszę natomiast po raz pierwszy, gdyż nie mogę sobie poradzić :(

Jednak do rzeczy.

Zwracam się z prośbą o pomoc, gdyż wszystkie znane mi metody nie działają :(

Pacjent:

Laptop Dell Latitude 3330, procesor i5 3th gen, 8GB ram, ssd, MacOs Mojave itp - wszystko ogółem działa, problemem jest bateria, otóż działa, trzyma całkiem nieźle, ale chodzi o mały, nazwijmy to "dinks".

Otóż mając podłączoną ładowarkę pokazuje, że się ładuje itp, ale jak się odepnie ładowarkę, to pokazuje, że bateria się nie ładuje, że źródłem jest zasilacz, ale procenty spadają. W drugą stronę natomiast pracując na baterii i wepniemy zasilacz, pokazuje że nadal pracuje na baterii, choć procenty idą w górę. Dodam jeszcze że gdy następuje zmiana zasilania, wystarczy uśpić i obudzić ponownie by działało prawidłowo... Nie powiem jest to irytujące. Czy da się to jakoś rozwiązać? Moje pobożne życzenie to aby po odpięciu zasilacza pokazywał że działa na baterii, po podpięciu że na zasilaczu i żeby było to "cyk fuch" jak powinno :)

Jeśli pogmatwałem, to przepraszam, ale tylko tak umiem to zobrazować.

 

Co do tej pory robiłem:

Podjąłem próbę patchowania DSDT, niestety bez rezultatu, wywala błędy i ostrzeżenia, instalowałem ACPIBatteryManager.kext i do systemu i do Clovera, bez rezultatu, oraz kilka innych rzeczy nawet nie pamietam, tez bez rezultatu...

Oczywiście głębokie zmiany mi nie przeszkadzają, gdyż najpierw sprawdzam na kopii dysku i zawsze rzeczoną kopię wykonuję :)

 

To dzięki waszej pomocy oraz kilku innych "zagramanicznych" for udało się zmusić tego Della do działania :)

Kiedyś i tak kupię Orginał - obecnie brak funduszy :)

 

Jeśli jednak nie da się tego ogarnąć, trudno, jakoś to przeboleję :(

 

Jeśli jakieś pliki będą potrzebne, oczywiście wstawię.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wywal FakeSMC i aktualny kext do baterii i wrzuć zestaw VirtualSMC i SMCBatteryManager i sprawdź jak się komp zachowuje.

 

Podpowiedz mi tylko, czy mam to wrzucić do Clover/kext/others? Czy zainstalować w systemie? Czy mam coś zmieniać w config Clovera?

 

Niestety nie działa, jest bez zmian :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.