Jump to content
Sign in to follow this  
Smartek

Niewidoczność dysków (i pendrive z instalką macOS) pod Cloverem

Recommended Posts

Skądże, jedną, zintegrowaną z płytą główną. Skąd taki wniosek? 

Aha, monitory cyfrowe - mam dwa, wczoraj przełączyłem z jednego HDMI na DisplayPort w drugim.

Share this post


Link to post
Share on other sites
59 minut temu, Smartek napisał:

Skądże, jedną, zintegrowaną z płytą główną. Skąd taki wniosek? 

Wrzuciłeś kexty do trzech różnych rodzin kart sieciowych dlatego pytam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
22 minuty temu, DKnoto napisał:

Wrzuciłeś kexty do trzech różnych rodzin kart sieciowych dlatego pytam.

To nie tak - standardowo dodaję do zestawu UniBootX kexty do najpopularniejszych kart, czyli intela, realteka i atherosa. To wcale nie oznacza, że wszystkie się ładują, ładuje się tylko kexty do karty jaka jest w systemie. Tak jest konstrukcja macOS, zresztą obejrzyj co masz w /S/L/E - masz tam ponad 300 kextów a statystycznie ładuje się tylko ~połowa lub mniej. Tak skonstruowany jest macOS i dzięki temu jeden folder modułów jądra może obsłużyć wszystkie maczki.

 

Natomiast wracając do tematu, nie rozumiem czemu nie włącza Ci się obraz na monitorze. Dziś usiądę i postaram się zaktualizować UnoBootX.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będę wdzięczny, gdybyś zerknął czy da się coś tam zrobić. 

Co mogę sprawdzić sam, zanim zaktualizujesz? Wrzucić jakąś wersję LILU lub WEG z podanych wcześniej linków? Jest sens? 
Sprawdzić czy zbootuje z innym configiem (od innej płyty)? Jak dopisać na stałe radpg=15, żeby Clover od razu startował z takimi bootargsami? 

Całe szczęście, że mam sprawdzoną GPU, bo już obstawiałbym, że to ona jest wszystkiemu winna. 

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem złych intencji w tym pytaniu o karty, myślałem, że kolega sam to przygotował. Ja wybieram zawsze wariant minimalistyczny przy instalacji bo przy maksymalistycznym zawsze coś mi nie grało ;-)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tzn. który konfig? Ten, który był w clover? Jakoś nie po polsku napisałeś :P.

 

Instalacja jest przecież pobrana z appstore, dlaczego miałaby być trefna? Poza tym przypominam, że robiłem ja dwa razy na różnych pendrive. 

Clovera pobieralem już trzy razy, instalowałem również na dwóch kluczach... 

To czego mogę spróbować? Jeśli dobrze pamiętam to użycie configu od z97 powodowało z parametrem radpg szary ekran zamiast żółtego, ale w tej chwili nie jestem pewien czy to spowodowane było podmiana nazwy w cloverze czy jakaś opcja w bios, bo grzebalem gdzie się dało, by w efekcie zainstalować macosa na nowo, ustawienia w biosie przywrócić do punktu wyjściowego i wtedy też ponownie nagrać cloverbootxa. 

Reasumując to nagrywał em clovera, instalacje macosa, przekladalem pendrivey i restartowalem pc niezliczoną ilość razy... Powoli zaczynam się poddawać :(

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, bo muszę zrobić pewien reset i uporządkować dane, ponieważ możliwe, że coś mi umyka.

  1. Clover na kluczu to UniBootX i do niego dograłeś folder z konfiguracją jaką komuś przygotowałem pod ASUSa Maximusa.
  2. Klucz instalacyjny z macOS, to pobrany przez Ciebie Sierra (10.12.6) z Mac App Store i zrobiony z niej klucz instalacyjny metodą createinstall media.
  3. VGA to ASUS Radeon HD7770 - i monitor cyfrowy podłączony po złączu DVI? Tym bliżej laminatu? Generalnie podłączaj na początku tylko 1 monitor na raz.
  4. Do configu (bootargs) dopisałeś wspomniane radpg=15?
  5. W configu inject dla ATI wyłączony (disable)?
  6. BIOS względnie aktualny? Zresetowany do ustawień fabrycznych oraz ustawiony pod macOS? AHCI włączone, Execute Disable Bit na Enable?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ad 1. Nie - zmieniłem nazwę katalogu o nazwie "Haswell Z87" znajdującego się w \EFI\CLOVER\OEM na nazwę mojego Gigabyte'a, tj. "H81M-S1". Jeżeli pierwotnie był to ASUS Maximus to masz rację - tego nie wiem.

Ad 2. Nie - pobrałem Mojave (10.14; ten wątek znajduje się w tymże dziale na forum) z Mac App Store na wirtualnej maszynie VMWare na macOS Mojave i zrobiłem klucz instalacyjny metodą creatinstallmedia według Twoich zaleceń.

Ad 3. Tak, Twoja GPU, podłączona zawsze tylko pod jeden monitor. Na początku po HDMI do jednego monitora, następnie - do teraz - po DisplayPort do innego monitora (sprawdzałem czy to nie monitora i podłączenia wina - zawsze żółty ekran).

Ad 4. Do configu zawsze dopisywałem ręcznie w trakcie instalacji oraz każdorazowo przy próbach uruchomienia (nie wiem jak wpisać bootargs na stałe?) w Cloverze, po "-v" robiłem spację i wpisywałem "radpg=15" i zatwierdzałem enterem.

Ad 5. W configu w Cloverze flaga przy ATI Injection odznaczona.

Ad 6. BIOS jest z 2015, zaraz sprawdzę jego wersję. Tak, AHCI włączone, Execute Disable Bit na Enable (Disabled też próbowałem; powoduje natychmiastowy reboot przy próbie bootowania systemu lub instalacji z klucza).

Dla pewności załączam zdjęcia, być może dojrzysz jakiś błąd, którego ja nie dostrzegam.

photo5895566518069080066.jpg

photo5895566518069080065.jpg

photo5895566518069080064.jpg

photo5895566518069080063.jpg

photo5895566518069080062.jpg

photo5895566518069080061.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra - wybacz, teraz ja zamotałem. Pomagam jeszcze komuś z podobnym problemem (ma 7950). I zmiksowałem Was w jedną osobę.

Masz nieaktualnego clovera i kexty - nie zadziała UniBootX z 10.14.4. Na szybko, w wirtualnej maszynie zaktualizuj clovera na kluczu oraz zaktualizuj kexty... albo poczekaj do wieczora, powinienem zaktualizować UniBootX clover i z nową wersją powinno wszystko pójść. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczekam, żeby mieć pewność, że niczego nie spieprzę - szkoda mi czasu na eksperymenty, bo przez ostatnie dni straciłem trochę do tego cierpliwość.

Jako ciekawostkę, która być może trochę unaoczni mój problem:

1. Pierwsza dzisiejsza próba zabootowania systemu z HDD spełzła na zawiśnięciu na błędzie takim, jak na zdjęciu, które załączam -> hard reset. Za drugim razem przeszło dalej i zawisło na czarnym ekranie. Dlaczego nie na żółtym jak wcześniej? Tego nie wiem...

2. Za trzecim razem aktywowałem z ciekawości iGPU w BIOS-ie. Tym razem robił się autoreboot jakieś 30 sekund po wybraniu dysku z macOS.

Nie wiem czy to coś pomoże, ale wspominam, skoro przez to przebrnąłem.

Czekam z niecierpliwością na nowego cloverbootxa, zły i groźny Adminie :-).

photo5895566518069080081.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgadza się. Wszystkie problemy jak ręką odjął, odtworzyłem nowego UniBootXa za pomocą Win32DiskImagera pod Windowsem, wrzuciłem, za każdym razem stosując radpg=15 oraz zaznaczony Kernel  PM. 
Instalacja odpaliła się w pół minuty, trwała ponad dwadzieścia, bez żadnych problemów po drodze i macOS odpalił się z działającym dźwiękiem, Ethernetem i kartą graficzną :-({|=.

Jaki jestem naiwny, straciłem mnóstwo czasu przez własną głupotę, nie doczytując, że nie obsługuje 10.14.4 <_<, ale ważne, że jest już ok.

Znalazłem chwilę wolnego czasu dopiero wczoraj wieczorem, więc nie zdążyłem posprawdzać innych rzeczy, teraz przede mną:

1. przerzucenie clovera na partycję macOSa - który poradnik jest aktualny?

2. wybudzanie z uśpienia chyba nie działa, bo dziś rano mi nie wstał po nocy.

3. co robić z iGPU?

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, skorzystałem z poradnika i zamontowałem partycję EFI i przeniosłem Clovera z pendrive'a - widzi go i bootuje bez żadnych problemów.

Ale zastanawiam się, dlaczego obecnie w /Volumes nie jest widoczny katalog EFI? Dlaczego nie mogę do niego zajrzeć?

 

-edit-

Ok, odpowiadam samemu sobie, bo być może przyda się komuś takiemu jak ja w przyszłości. Wymagane jest montowanie tej partycji EFI każdorazowo co każde uruchomienie, jeśli chcemy mieć do niej dostęp i aby była widoczna w systemie.

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 25.04.2019 o 08:54, Smartek napisał:

Kernel  PM

Zaznacz w configu na stałe lub najlepiej zmodyfikować bios lub poszukać opcji np CFG Lock i ja przełączyć. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstawiłem sobie w config.plist na stałe Kernel PM oraz radpg=15 i system startuje w przeciągu chwili bez żadnych problemów prosto z HDD, jest super.
Ale mam pytanie dotyczące iGPU - ma pozostać wyłączona czy można ją włączyć (i czy coś to zmieni?).

 

Docelowo planuję upgrade sprzętu. Jaka płyta będzie maks kompatybilna pod LGA1155? Chciałem przełożyć posiadaną i7kę oraz hd7700 zamienić na kartę współpracującą z Mojave w klasie mniej więcej mojego obecnego gtx1050?

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nvidie (poza wybranymi modelami) nie są wspierane od mojave, więc jeśli chcesz go używać, to tylko Radeony.

W dniu 26.04.2019 o 12:44, Smartek napisał:

Chciałem przełożyć posiadaną i7kę

Umknęło mi coś? Na początku wątku piszesz o i3.

iGPU warto postarać się odpalić, aby wspomóc system w np dekodowaniu h264.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, zgadza się, wątek dotyczy i3 na h81m-s1, jednakże w moim pierwszym temacie w innym dziale (dla początkujących) wspominałem, że na co dzień korzystam z core i7-3770 (Ivy Bridge), płyta Gigabyte GA-H61MA-D3V i GTX 1050 2GB. Pamiętam, że wtedy już pisaliście o tym, że o Mojave mogę zapomnieć, dlatego zdecydowałem się na pierwsze testy z tą i3 i HD5770 od Ciebie :-).

Docelowo chciałbym albo korzystać z powyższej konfiguracji (z tą h61ma-d3v nie ma problemów?) i przełożyć do niego hd5770 w miejsce gtxa, ewentualnie sprzedać gtxa, hd5770 i kupić rx580, 
ALBO sprzedać wszystko i kupić jakąś i7 pod socket 1151 i wtedy jakąś płytę główną, może asrock z270?

Najmniej roboty byłoby, gdyby h61ma-d3v zapewnił mi optymalne działanie, może coś wiesz?

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

GA-H61MA-D3V + i7-3770 powinno zadziałać w mojave, chociażby na iGPU. Informacja o niemożności instalacji wynikała z tego, że masz tam GTX 1050, a on NIE jest wspierany w macOS, a nie platforma jako taka. Owszem, mógł by być Z77 zamiast H61, ale i H61 powinno dać się spacyfikować.

Znów na Haswellu h81m-s1 masz i3-4170 a ten CPU nie ma kompatybilnego iGPU i stąd konieczność dokupienia np kompatybilnej VGA jak np HD 7770, lub konieczność zmiany CPU na taki który posiada kompatybilne iGPU HD4600.

Wszystkie w/w platformy mniej lub bardziej da się zmusić do działania w macOS, nie mniej nie wiem czy masz potrzebę posiadania obu, czy tylko jednej. Haswell to bardzo wdzięczna i względnie bardzo bezproblemowa platforma pod macOS, a w połączeniu z szybką i5 lub i7 zapewnia wystarczająco mocy do większości codziennych działań.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wszystko rozumiem, dziękuję za (jak zawsze) rzeczowe i konkretne odpowiedzi.

W takim razie poszukam jakiejś i7 na socket 1150 podobnej wydajnościowo do i7-3770 i pozostanę przy tym MOBO. Macie jakieś typy? :) Cenowo powinny być podobne to po prostu sprzedam obecny i i3 i kupię w ich miejsce jeden.
Dokupię szybkiego SSDka, nowego, ciche chłodzenie, na razie pozostawię HD5770, ale w przyszłości wymienię na coś mocniejszego i zmienię RAM na jakiś szybki 2x8GB i do codziennej pracy mi wystarczy.

 

Edited by Smartek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Celuj w pogonienie obu płyt i obu CPU i poszukaj, może ktoś będzie sprzedawał kompatybilną płytę już z CPU. Jak nie to najmocniejszym sensownym CPU jest i7-4790K 4GHz (+ turbo 4,4GHz). I do tego jakaś płyta, świetnie działał w tamtym czasach i dziś działa ASUS Z97 Pro Gamer. Płyta jako nowa nie była bardzo droga, bo kosztowała w granicach 660PLN, więc jest szansa na kupienie jej w sensownej cenie. Oczywiście możesz też skusić się na inny model, nawet jakiś z serii ROG, np jakiegoś Maximusa. To co dobrze aby płyta miała tu:

  • Chipset Z87/Z97
  • LAN intela
  • Audio Realtek - idealnie ALC1150, ale inne też będą OK.
  • Jeśli ASUS, to warto mieć model z USB Flash Back i ja cenię np bardzo Fan Xpert 3 (sprzętowe zarządzie obrotami wentylatora w zależności od temperatury)
  • Miłym dodatkiem będzie slot M.2 PCI-E 3.0 4x - jak będzie to slot 2x - to nie ma co się bić, lepiej wsadzić M.2 na karcie PCI-E.

Obecność USB Flash Back pozwala na wgranie zmodyfikowanego BIOSu - np konieczność odblokowania NVRAM czy dodania sterownika NVMe aby płyta startowała z M.2, ale to się da obejść. Trochę więcej ryzyka, nie mniej BIOS dla Z97 Pro Gamer z bajerami jest na forum i jest przetestowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.