Jump to content
314TeR

Witam na forum haMac.pl v 3.0 - aktualizacja 2019-04-16

Recommended Posts

Nareszcie udało się przeprowadzić skutecznie i mam nadzieję bez przeszkód konwersję forum z starego silnika na aktualny IPS.

Wszystko zostało zrobione właściwie jest od zera. Jest to już trzecia duża aktualizacja forum. Mamy nowy serwer, wydzielonego dedykowany serwer wyłącznie na potrzeby haMac.pl, nowy soft serwerowy z aktualnymi pakietami, jak i najnowszą aktualną wersję skryptów forum.

Na razie puściłem już do działania, mam nadzieję, że nie ma jakiś większych problemów. Jeśli takie napotkanie proszę o raportowanie najlepiej w tym wątku.

Jeśli macie sugestie co dodać w najbliższej przyszłości proszę o zgłoszenia. Niestety uprzedzam, że nie jestem grafikiem i programistą, ale jeśli ktoś ma umiejętności którymi chciałby wspomóc działanie forum i je np ulepszyć/upiększyć to chętnie przyjmę taką pomoc.

 

Mam nadzieję, że się podoba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ukryłem sobie wszystkie sygnatury, szkoda że nie można ustawić mniejszej wysokości liter, a podpowiedź jak to cofnąć mignęła tak szybko, że nie dałem rady przeczytać w całości ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ozłocę za możliwość wybrania ciemnego motywu. Przy włączonym dark mode we wszystkich aplikacjach, forum trochę bije po oczach jasnymi kolorami.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, Estrax napisał:

Ozłocę za możliwość wybrania ciemnego motywu.

Wrzucam na listę to-do. Ewentualnie jak znajdziecie ciemny motyw do invision, to proszę o link. 

Ja się cieszę z rozbudowanej bardzo możliwości obsługi z urządzeń mobilnych. Zobaczcie, to odpisałem z telefonu, cytowałem selektywnie, zrobiłem screen shoot w telefonie a następnie dodałem zdjęcie i to wszystko nawet nie wychodząc z safari. 

3ED0FF31-BDB4-4CC6-BEFA-9D1E2478DAE7.png

3 minuty temu, Maidenman napisał:

Jak już wcześniej mówiłem - w wolnych chwilach służę pomocą.

Bardzo dziękuje, nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo. To może ba pierwszy ogień poszła by poprawa logo, favicona i paru grafik do mediów społecznościowych i maila? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, Maidenman napisał:

Na dole strony mamy do wyboru skórkę domyślną + hamac (Domyślną) więc gdy wrzucimy ciemny styl do przełączenia to tam się pojawi. Technicznie możliwość jest :)

Owszem, możliwość jest (i nigdzie nie stwierdziłem, że jej nie ma), brak tylko motywu. Poszperam za jakimś ciemnym.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, DKnoto napisał:

Czy w nowym edytorze można przełączać się pomiędzy trybem wizualnym a czysto tekstowym?

 

Tak, służy do tego klawisz "Źródło dokumentu", pierwsza od lewej opcja w pasku narzędzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Invision niestety nie udostępnia ciemnego motywu domyślnie. :/

Więc albo ktoś np zrobi, albo trzeba kupić. :(

EDIT:

Następna funkcjonalność ogarnięta - pełne https! 😎

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 minut temu, man_of_the_oak napisał:

Ja miałem problem z zalogowaniem się dotychczasowym hasłem i zmuszony byłem skorzystać z opcji resetu owego. 

Domyślnie wszyscy są wylogowani. Hasła na 100% się przeniosły... przynajmniej tak zakładam, bo nie miałem problemów z logowaniem.

Została też udostępniona opcja zabezpieczenia konta przez Googlowski Authenticator. Jak ktoś chce może dodatkowo zabezpieczyć sobie konto włączając 2FA.

7 minut temu, man_of_the_oak napisał:

Poza tym wszystko wydaje się działać sprawnie i prezentuje bardzo miło dla oka ; )

Cieszę się, że się podoba i że sprawnie działa forum. Osobiście mam wrażenie, że działa trochę sprawniej niż na starej maszynie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minutę temu, 314TeR napisał:

Domyślnie wszyscy są wylogowani. Hasła na 100% się przeniosły... przynajmniej tak zakładam, bo nie miałem problemów z logowaniem.

Kwestia wylogowania mnie nie zdziwiła, ale fakt faktem, że w moim przypadku coś nie poszło. Gdyby nie to, że wszystko mam zapisane w 1Password to zwaliłbym po prostu na swój błąd przy wpisywaniu. Obym był jedyny :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minuty temu, man_of_the_oak napisał:

Kwestia wylogowania mnie nie zdziwiła, ale fakt faktem, że w moim przypadku coś nie poszło. Gdyby nie to, że wszystko mam zapisane w 1Password to zwaliłbym po prostu na swój błąd przy wpisywaniu. Obym był jedyny :P

Też korzystam z 1Password i u mnie przeszło. hmmm... na razie pierwsze info i mam nadzieję, że ostatnie. Jeśli użytkownicy nie dbali o to aby ich adres email do konta był aktualny, to niestety niewiele będę mógł zdziałać poza rekomendacją żeby założyli nowe konto.

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, Marecki_ napisał:

U mnie też jest problem, jak zresetuję hasło to normalnie się loguje ale jak się wyloguję to ponownie już nie. Znowu muszę zrobić reset hasła.

No to niedobrze 😐

testowałem dość długo sam i wielokrotnie się "przelogowywałem" i problemów nie napotkałem.

13 minut temu, man_of_the_oak napisał:

Jedna rzecz mi się jeszcze rzuciła w oczy - masz możliwość zaktualizować logo?

Już się tworzy nowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, 314TeR napisał:

Następna funkcjonalność ogarnięta - pełne https! 😎

Super :-)

6 godzin temu, 314TeR napisał:

Nie bardzo rozumiem co i gdzie nie można? Do edycji sygnatur masz identyczny edytor jak ten do postów. 

Ja nie chcę edytować tylko włączyć pokazywanie. Jak sygnatury są widoczne to można je wyłączyć ale znika też klawisz włączania. 

4 godziny temu, 314TeR napisał:

Tak, służy do tego klawisz "Źródło dokumentu", pierwsza od lewej opcja w pasku narzędzi.

Niestety ja widzę od lewej: B, I, U i S ...

1131699421_Zrzutekranu2019-04-16o22_47_13.png.f602b08ddfe617a2f84172707ad9e757.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też miałem problem z logowaniem, reset hasła załatwił sprawę.

 

Przy okazji, gdzie są schowane ustawienia sygnatury? Ma do nich dostęp zwykły śmiertelnik? pod adresem /settings/signature/ dostaję jedynie info o braku uprawnień.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.