Jump to content

Recommended Posts

Witam

Na wstępie zaznaczam, że w tym teamacie jestem zielony czyli są to moje pierwsze kroki.

Chciałem się dowiedzieć czy jest możliwość zainstalowania macOS na tym laptopie.

Recenzja i specyfikacja tego laptopa jest tutaj:

https://www.notebookcheck.pl/Recenzja-Asus-G771JM.133673.0.html

Próbowałem instalacji według tego poradnika:

https://www.tonymacx86.com/threads/unibeast-install-macos-mojave-on-any-supported-intel-based-pc.259381/

USB instalacyjny Mojave wykonałem i spróbowałem instalacji na hdd jednak utknąłem na braku wifi, klawiatury (podłączona bezprzewodowa klawiatura z gładzikiem Logitecha działa), gładzika.

Chciałem się dowiedzieć czy jest jakaś możliwość uruchomienia na początek w/w podzespołów i zrobienia bootowalnego systemu z hdd. Jeśli tak to w jaki sposób.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

dGPU i WiFi Intela są nie do ruszenia pod macOS.

WiFi z powodzeniem wymienisz na kompatybilny układ, co najwyżej potrzebny będzie patch UEFI, jeśli dany układ nie jest przezeń wspierany.

 

Co do touchpada i klawiatury - VoodooPS2 załatwi sprawę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź.

Używam głównie Linuxa i na nim mam na stałe włączoną Nvidię więc z kartą graficzną nie widzę problemu. Co do wifi to najwyżej mogę użyć coś na usb. Kwestia tylko wiedzieć co zadziała z dostępnych nas rynku.

Możesz coś bliżej napisać o uruchomieniu w laptopie wbudowanej klawiatury i gładzika czyli jak i co z tym VoodooPS2. Dopiero zacząłem przygodę z macOS więc nie wiem jak to poprawnie pokonfigurować.

Ponadto mam problem z skonfigurowaniem poprawnego bootowania z hdd w mojave. Na high sierra udało mi się poprzez opisane w w/w samouczku narzędzie zrobić bootowanie z dysku na mojave bez usb w połowie ładowania systemu restartuje się.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poradziłem sobie. System się bootuje z hdd już. Zainstalowałem VoodooPS2. Klawiatura i gładzik działa. Jednak mam 2 problemy jeszcze:
1. W klawiaturze brak pisania polskich liter typu ąśżźć i nie działają klawisze funkcyjne fn f1-12.e nie pomaga zmiana na Polski czy Polski pro. Co dziwne Podłączona klawiatura logitecha bezprzewodowa działa popranie.
2. Brak obsługi dźwięku. Po prostu nie wiem co mam zainstalować.

3 minuty temu, Smartek napisał:

Zrezygnuj z UniBeasta na rzecz Clovera i skorzystaj z poradnika na forum, jest instrukcja odpalania bootloadera prosto z HDD.

Możesz podać link do poradnika który polecasz?

Share this post


Link to post
Share on other sites
5 godzin temu, Nemcio napisał:

Możesz podać link do poradnika który polecasz?

Polecam ten poradnik, jednakże za wyjątkiem przygotowywania pendrive'a instalacyjnego, bo lepiej zrobić to pod maczkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam ponownie.

Uprałem się praktycznie z wszystkim oprócz jednego. Mianowicie nie działa mi kontrola jasności ekranu. Nie ma suwaka zmiany jasności:

1244938219_Zrzutekranu2019-06-11o02_30_05.png.46aaf8a5f918112ccf101aafdd722fcf.png

Czy ktoś rozeznany w temacie mógłby mi podpowiedzieć co zrobić.

Mogę dodać konfigurację chyba najlepiej cały katalog EFi.

Prosiłbym łopatologicznie wytłumaczyć co trzeba zrobić bo nie jestem ekspertem tylko początkującym.

Z góry dziękuję za jakiekolwiek podpowiedzi i pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, ze to zrobiłem. Poprawiłem DSDT dodałem patch do zarządzania jasnością, zmieniłem GFX0 na IGPU itd. Pokazała sie opcja obrotu ale nie zmiany jasności. albo coś źle mam skonfigurowane albo czegoś jeszcze nie zmieniłem. Jakbym wiedział co robię źle lub czego jeszcze nie dodałem to bym głowy nie zawracał. Porobiłem wszystko z kamerką portami ale na tym jednym utknąłem i od 5 dni szukam rozwiązania.

Nie lubię łatwizny i pytanie się oraz proszenie o pomoc uważam za ostateczność.

Share this post


Link to post
Share on other sites
18 minut temu, Nemcio napisał:

Nie lubię łatwizny i pytanie się oraz proszenie o pomoc uważam za ostateczność.

Moim skromnym zdaniem problemem nie jest łatwizna ale płytkość większości przewodników, opisują co gdzie wstawić ale nie wyjaśniają do spodu co dokładnie dana rzecz robi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem jest taki, że moduł zarządzania jasnością z jakiegoś powodu się nie ładuje bo nie działa przez to opcja wyłączania monitora po określonym czasie też.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napiszę po kolei co zrobiłem.

Żeby usunąć błędy w DSDT.aml zrobiłem:

        Method (SBRN, 0, Serialized)
        {
            If (^^^GFX0.PRST)
            {
                Store (^^^GFX0.GCBL, ^^^GFX0.CBLV)
                Local0
                Subtract (0x0A, Local0, Local1)
                If (LNotEqual (Local1, LBTN))
                {
                    Store (Local1, LBTN)
                }
            }
        }

Zamieniłem na:


 

        Method (SBRN, 0, Serialized)        {
            If (^^^GFX0.PRST)
            {
                ^^^GFX0.CBLV = ^^^GFX0.GCBL /* External reference */
                If (("Local1" != LBTN))
                {
                    LBTN = "Local1"
                }
            }
        }

Usunąłem błędy:

PARSEOP_ZERO

fix_ADBG

Dzięki temu mam DSDT.aml z żółtymi wykrzyknikami ale bez czerwonych i mogę skompilować i zapisać.

Patch do baterii:

battery_ASUS-G75vw

Dzięki temu działa bateria.

Dodałem do MaciASL repozytorium AsusSMC.

Użyłem Fake ALS

Dzięki temu zadziałały klawisze podświetlenia klawiatury.

Zamieniłem GFX0 na IGPU.

Dodałem:

Brightness fix.

I teraz co?

Edited by Nemcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

Już to robiłem. Niestety coś jest nie tak. wygląda to tak, że jestem na intelu i laptop startuje z kartą intela jednak nie ma komunikacji z nią poprawnej bo choć działa ona to monitor nie jest wyłączany przez zarządzanie energią choć chyba działa samo wyłączanie bo trzeba po określonym czasie nacisnąć coś. Ani nie ma w zakładce monitorów suwaka jasności. Po takim niby wybudzaniu na ekranie pokazują się takie mroczki. Dodam też, że po podłączeniu po hdmi 2 monitora też nie ma na nim opcji regulacji jasności.

Wygląda to jakby ekran miał jakiś inny adres albo nazwę albo przerwanie niż te co się zapisują przy patchowaniu.

Zapewne bez popatrzenia w log czy pliki konfiguracji się nie obędzie bo teraz szukam jak ślepiec po omacku czegoś czego nie wiem co mam szukać.

Dla kogoś obeznanego w tym temacie pewnie by to zajęło kilka minut zlokalizowanie problemu.

Niestety sam sobie z tym nie poradzę bo nie wiem co mam sprawdzić/szukać. A z tego co widzę to nikt nie jest chętny pomóc.

Pewnie za zlecenie odpłatne to pomoc by się znalazła.

 

Edited by Nemcio

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 godzin temu, javazlaz napisał:

Próbowałeś wstrzykiwania EDID?

Jeśli chodzi i o ten temat:

https://www.tonymacx86.com/threads/override-edid-for-display-problem.47200/

To utknąłem na dwóch punktach:

1 nie mam takiego katalogu jak System/Library/Displays/Overrides tylko System/Library/Displays/Displays/Overrides

2 Nie mam takiego wpisu:

"IODisplayPrefsKey" = "IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2/AppleIntelFramebuffer@1/display0/AppleBacklightDisplay-4ca3-3354"

tylko

"IODisplayPrefsKey" = "IOService:/AppleACPIPlatformExpert/PCI0@0/AppleACPIPCI/IGPU@2/AppleIntelFramebuffer@0/display0/AppleDisplay-30e4-46c"

Problem jest taki, że u mnie jest dodatkowo podświetlana klawiatura która po dodaniu AsusSMC bez modyfikacji samych kawiszy działa poprawnie i sama się wyłącza i włącza po ustawionym czasie.

Chyba sobie po dwóch tygodniach bezsensownych poszukiwań, instalacji, testów odpuszczę bo nie chcę uszkodzić sobie wyświetlacza pracujacego ciągle na 100% ustawieniach.

Po prostu w Polsce nie ma wsparcia lub bezinteresownej pomocy gdzie zapewne dla kogoś obeznanego w temacie np przez teamviewer to zapewne 15 min roboty albo odpowiedzi typu kup se taki komputer/laptop albo klawiaturę a u tonymacx86 są 2 standardowe odpowiedzi czyli link do faq albo bazy wiedzy a jego poradniki są sprzed 5-6 lat ale żadnej konkretnej odpowiedzi.

Zresztą popatrzcie sami na to ile osób się rejestruje i jakie efekty Tu są rejestruje się i idzie bo widzi, że nie ma po prostu żadnej pomocy. Najwyżej z doskoku ktoś wpadnie zada krótkie pytanie czy zastosowałeś coś tam co dla nowego w temacie jest czystą magią i przez wiele dni żadnej dalszej odpowiedzi. To zniechęca totalnie i przyznam się, że jak nigdy się nie poddaję a obeznałem się w dobrych kilku dystrybucjach Linuxa zresztą z niektórych korzystam na co dzień jako główne środowiska użytkowania gdzie na Windowsa wchodzę raz na miesiąc tak tu już załamałem ręce i zaczynam się poddawać i zniechęcać przez ten jeden problem z monitorem do tego stopnia, że chyba odpuszczę a szkoda bo chciałem pogłębiać wiedzę i używać macos.

Edited by Nemcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiem Ci tak - robiłem lapka dziewczyny, jakiś Asus na Ivy Bridge z Optimusem. Kilkoma standardowymi patchami DSDT z maciasl załatwiłem w zasadzie wszystko. Dźwięk działa, kamera też, zmiana jasności ekranu suwakiem też, sleep/wake również ok, speedstep działa, GeForce wyłączony, wyjście HDMI działa, nawet jako extend dla wbudowanego ekranu. Podstawa configu to był UniBootX. I to w zasadzie tyle. Po niecałych trzech godzinach miałem działający system licząc w to czas potrzebny na zrobienie penka z instalką. Racja można by kilka rzeczy dopracować, jak np. wyświetlanie statusu baterii, ale i tak w 90% sprzęcik robi za stacjonarkę, więc nie ma takiej potrzeby. 

A jeśli chodzi o DSDT to te tematy sprzed 5-6 lat spokojnie wystarczają do zrobienia najważniejszych poprawek. Reszta na chłopski rozum - jeśli nie wyrzuca błędów przy kompilacji to znaczy, że zrobione dobrze i można dalej testować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No niestety nie umiem sobie poradzić z tą jasnością ekranu. Pozostałe rzeczy porobiłem ale z tym meczę się już 2 tygodnie i nic. Ręce i nogi opadają i nie wiem już co mam zrobić. Może ma inną identyfikację nie igp0 bo na Linuxach intel jest identyfikowany jaki eDP-1 a nvidia jako eDP-1-1.

Skoro wiesz jak to zrobić to może byś luknął przez teamviewer do mnie. To co ja męczę tyle tygodni może Ci zajmie faktycznie 15 min. Właśnie postawiłem od nowa system.

Naprawdę już nie wiem jak to zrobić a z tym EDID też zrobiłem. Okazało się, że była inna struktura katalogów i efekt był, że pokazała się jakaś dodatkowa opcja ale nie niedostępna ale obsługa jasności nie pokazała się.

Nie wiem jakim poleceniem czy programem sprawdzić jak są identyfikowane te karty.

Co do tych opisów to czytam ale one naprawdę nie są za bardzo aktualne do obecnego systemu a co znajdę jakiś podobny temat to odpowiedź tego toniego w takiej jest stała czyli odnośnik do faq i guide i nic więcej nie odpowiada ani nie podaje rozwiązania.

Pomału zaczynam naprawdę się zniechęcać bo nie ma żadnego wsparcia i jakakolwiek prośba o pomoc to jak widzisz jest żadna ktoś wpadnie na moment coś tam od niechcenia skrobnie co dla mnie jest czystą magią i w taki sposób to mogę jeszcze rok bezsensownie robić małpie czynności i 100 razy instalować system od nowa i tak tego jednego nie przeskoczę bo nie rozumiem zasady działania i czego mam szukać.

Edited by Nemcio

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.