Jump to content
Sign in to follow this  
wreck991

Mojave na MSI z390 oraz i7-9700k

Recommended Posts

Cześć,
nie jestem tutaj całkiem nowy. Moje poprzednie konto straciłem ze względu na zapomnienie hasła do konta i do meila, na którym było założone. 

Stawiam hacka na nowym komputerze i za nic w świecie nie chce mi ruszyć instalator. Kiedy używam agumentów bootowania -v -s -x widzę błąd jak na załączonym obrazku numer 1.
Kiedy startuję bez verbose mode, staje na logo apple i koniec. Walczę z tym już kilkanaście godzin. Zmieniam sterowniki w UEFI, walczę z config.plist, zmieniam ustawienia w biosie, no już mi się pomysły kończą!
Pomocy jak żyć? :)

Konfiguracja komputera jest następująca;

MSI MPG Z390 GAMING EDGE AC,
Intel Core I7-9700k,
HyperX Predator, DDR4, 16 GB,3200MHz, CL16,
SSD ADATA XPG SX8200 PRO 512GB.
Reszta configu nieistotna, działa i pięknie wygląda. Nie ma żadnej dodatkowej karty graficznej, dysków, kart PCIe. Taki golas do pracy z muzyką.

Dorzucam spakowane do .zip całe EFI, na którym próbuje startować obecnie. Dodatkowo dołączam .plist, na którym też przeprowadziłem multum prób i nie wystartował. Może ktoś na coś wpadnie.

p.s nie mam dostępnych żadnych portów USB2.0 wszystkie są 3.0.

p.s2 pendrive instalacyjny tworzę na urządzeniu natywnie obsługującym mojave, przez createinstall media

 

1.JPG

EFI.zip config.plist

Edited by wreck991

Share this post


Link to post
Share on other sites

Obecnie system stoi i działa. Po przejściach strasznych, ale działa.
@reyder czy mógłbyś jeszcze w wolnej chwili sprawdzić konfigurację i się wypowiedzieć co ewentualnie wywalić/dołożyć?

Tak na szybkości z tego co nie działa, to wbudowane wifi i "obce" pendrive'y. To znaczy, jak wkładam pendrive z obrazem instalacyjnym albo z cloverem to od razu się pojawiają. Inne w ogóle są nie widoczne w systemie.

Z tego co widzę w necie, to do Wifi jeszcze chyba nie ma sterownika także spoko. Jest to stacjonarka a po kablu internet działa :)

Miałem też problem z wyświetlaniem obrazu, wszystko było różowe. Poradziłem sobie tymczasowo poprzez patch, wymuszający tryb RGB bo komputer nie będzie pracował z tym konkretnym wyświetlaczem. Zobaczymy co później ;)

 

IMG_1819.JPG

CLOVER.zip

Edited by wreck991

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zły SMBIOS, brak odpowiedniego mapowania portów USB (chyba że sam robiłeś), możliwe przerobienie FB aby działały odpowiednio złącza HDMI, DP na Intelu. Wartości w Properties wklejone na pałę, brak EC ( i USBX), prawdopodobnie złe zarządzanie PM CPU (brak wstrzykniętego plugin-one), możliwe złe AGPM (to trzeba samemu sprawdzić w ioreg). Oczywiście jest też masa niepotrzebnych rzeczy w EFI.

 

Wifi nie będzie działać bo zakładam, że jest tam karta Intela. Nie jest to CNVI więc możesz ją sobie wymienić na kompatybilną.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, reyder napisał:

Zły SMBIOS

Jaki powinien być? przy SMBIOS'ach 19 nie startuje system. ////EDIT; jednak startuje. Szlag by to. 
 

2 godziny temu, reyder napisał:

brak odpowiedniego mapowania portów USB (chyba że sam robiłeś)

Nie robiłem.

2 godziny temu, reyder napisał:

możliwe przerobienie FB aby działały odpowiednio złącza HDMI, DP na Intelu

Tym próbowałem się zabawić wg. tego https://www.tonymacx86.com/threads/success-gigabyte-designare-z390-thunderbolt-3-i7-9700k-amd-rx-580.267551/page-35#post-1884159 chyba że nie o tym mowa. Stąd też wartości propertires, bo one się wygenerowały w patchu.

Cytat

Oczywiście jest też masa niepotrzebnych rzeczy w EFI.

Posprzątałem. Zerkniesz na to i pomożesz mi doprowadzić config do ładu i składu? Nie proszę o zrobienie tego za mnie, tylko nakierowanie mnie na odpowiednie poradniki/strony/przypadki. 
Załączam EFI po sprzątaniu :) 

EFI.zip

Edited by wreck991

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.