Jump to content
ankazap

Asus Z97-C problem z instalacją High Sierra

Recommended Posts

Hej,

mam problem z zainstalowaniem High Sierra na poniższej konfiguracji. Aktualnie śmiga na niej El Capitan, a jedyna zmiana dotyczy nowego dysku SSD, na którym chcę zainstalować High Sierrę.

1. Płyta główna: Asus z97-c (Realtek 892)
2. Procesor: Intel Core i5-4460 (LGA 1150)
3. RAM: Patriot DDR3 2x4GB kit 1333 CL9 oraz Crucial Ballistix Sport 8GB 1600 CL9
4. SSD: Samsung 850 EVO 500GB (czysty pod High Sierra)
5. SSD: Transcend 128GB SATA SSD 370S (zainstalowany El Capitan)
6. Grafika: ASUS GTX650 2 GB
7. Zasilacz: SeaSonic SS500ET80+
8. Internet po kablu
9. Mysz i klawiatura Microsoft Wireless Desktop 800

Przebieg instalacji:

- najnowszy UniBootX ściągnięty z forum i zrobiony zgodnie z poradnikiem:
https://hamac.pl/topic/11716-unibootx-clover-oficjalny-uniwersalny-bootloader-hamacpl/
- instalka High Sierra ściągnięta z AppStore i bootowalny USB zrobiony metodą createinstallmedia

1. UniBootX: w katalogu OEM -> 4R Haswell Z97 nazwa zmieniona na Z97-C zgodnie z nazwą płyty
2. Podczas instalacji ekran Clovera taki jak powinien być, bez smoka
3. Po załadowaniu narzędzi systemowych, format dysku SSD Samsung 850 EVO (Tablica partycji GUID, Mac OS Extended (kronikowany))
4. Instalacja High Sierra na SSD - jest pytanie o zgody i pojawia się pasek postępu, ale po kilku minutach następuje restart. Udało mi się nagrać moment restartu i komunikaty, które przez ułamek sekundy się wyświetlają (sorki za jakość, ale trudno złapać wyostrzenie w tak krótkim czasie).

5. Po restarcie i ponownym wybraniu instalatora, cały proces instalacji zaczyna się od początku (pytanie o zgody, pasek postępu, restart).

Nie pomaga również podmienienie EFI na teoretycznie kompatybilny z tego wątku:

https://hamac.pl/topic/14899-high-sierra-10132-na-msi-z97-gaming-3-i5-4690k/

 

Co może być przyczyną? UniBootX robiony na 2 różnych pendrive, instalka systemu też plus dwa razy ściągana z AppStora.

IMG_2339.jpeg

IMG_2341.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki javazlaz za pliki. Instalacja wreszcie ruszyła, system się zainstalował, startuje z SSD, ale pojawiło się kilka problemów:

Gdy używam Twojej paczki dla Z97-C nie mam dźwięku, a działa internet po kablu.

Gdy używam paczki z tego wątku 
https://hamac.pl/topic/14899-high-sierra-10132-na-msi-z97-gaming-3-i5-4690k/
mam dźwięk, ale nie mam internetu :D

W związku z tym, że mam WIFI na USB, które daje radę, używam aktualnie drugiej paczki, jednak nie mam pojęcia co blokuje ethernet.

Kolejna sprawa - próbuję pozbyć się z ekranu startowego Clovera niepotrzebnych partycji, typu recovery, vm, ale bez pożądanego rezultatu - poprawnie ukryte są partycje windowsowskie i z El Capitana, ale High Sierra wyświetla trzy dodatkowe, których nie mogę ukryć. Korzystam z tego poradnika https://pastebin.com/BsxZTpZp i nie pomaga wklejenie UUID dysków w GUI zarówno przez Clover Configuratora, jak i ręcznie w pliku config.plist.

Mógłby ktoś zerknąć na mój konfig i podpowiedzieć - co blokuje internet po kablu oraz gdzie popełniam błąd przy ukrywaniu partycji?

 

 

Edited by ankazap

Share this post


Link to post
Share on other sites
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
	<key>ACPI</key>
	<dict>
		<key>DSDT</key>
		<dict>
			<key>Patches</key>
			<array>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change EHC1 to EH01</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					RUhDMQ==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					RUgwMQ==
					</data>
				</dict>
				<dict>
					<key>Comment</key>
					<string>change EHC2 to EH02</string>
					<key>Disabled</key>
					<false/>
					<key>Find</key>
					<data>
					RUhDMg==
					</data>
					<key>Replace</key>
					<data>
					RUgwMg==
					</data>
				</dict>
			</array>
			<key>ReuseFFFF</key>
			<false/>
		</dict>
		<key>DropTables</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Signature</key>
				<string>DMAR</string>
			</dict>
		</array>
		<key>SSDT</key>
		<dict>
			<key>DropOem</key>
			<false/>
			<key>Generate</key>
			<dict>
				<key>APLF</key>
				<false/>
				<key>APSN</key>
				<false/>
				<key>CStates</key>
				<false/>
				<key>PStates</key>
				<false/>
				<key>PluginType</key>
				<true/>
			</dict>
		</dict>
	</dict>
	<key>Boot</key>
	<dict>
		<key>Arguments</key>
		<string>-v kext-dev-mode=1</string>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>DefaultVolume</key>
		<string>MacSSD</string>
		<key>Legacy</key>
		<string>PBR</string>
		<key>NeverHibernate</key>
		<true/>
		<key>Secure</key>
		<false/>
		<key>Timeout</key>
		<integer>10</integer>
		<key>XMPDetection</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>CPU</key>
	<dict>
		<key>UseARTFrequency</key>
		<false/>
	</dict>
	<key>Devices</key>
	<dict>
		<key>Audio</key>
		<dict>
			<key>Inject</key>
			<integer>1</integer>
		</dict>
		<key>USB</key>
		<dict>
			<key>FixOwnership</key>
			<false/>
			<key>Inject</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>DisableDrivers</key>
	<array>
		<string>OsxLowMemFixDrv</string>
		<string>PartitionDxe</string>
		<string>SATA_Legacy</string>
		<string>CsmVideoDxe</string>
		<string>LPCSensors</string>
		<string>EmuVariableUefi</string>
		<string>GPUSensors</string>
		<string>DataHubDxe</string>
		<string>Z97LPC</string>
		<string>DumpUefiCalls</string>
		<string>HDMIAudio</string>
		<string>WhateverGreen</string>
		<string>USBInjectAll</string>
		<string>FSInject</string>
		<string>CPUSensors</string>
		<string>VBoxHfs</string>
		<string>OsxAptioFixDrv</string>
	</array>
	<key>GUI</key>
	<dict>
		<key>CustomIcons</key>
		<true/>
		<key>Hide</key>
		<array>
			<string>C3FE9984-E1FE-42C5-8C89-C0FC3736961D</string>
			<string>072C5005-A974-4576-89E8-722970650D54</string>
			<string>D44FBF41-334D-4069-8AD7-6475E6DEBFC0</string>
			<string>41604B82-B810-46E0-A112-D6BF9EE6F12F</string>
		</array>
		<key>Language</key>
		<string>pl:30788:0</string>
		<key>Mouse</key>
		<dict>
			<key>DoubleClick</key>
			<integer>500</integer>
			<key>Enabled</key>
			<true/>
			<key>Mirror</key>
			<false/>
			<key>Speed</key>
			<integer>4</integer>
		</dict>
		<key>Scan</key>
		<dict>
			<key>Entries</key>
			<true/>
			<key>Legacy</key>
			<false/>
			<key>Linux</key>
			<false/>
			<key>Tool</key>
			<true/>
		</dict>
		<key>ScreenResolution</key>
		<string>1920x1080</string>
		<key>Theme</key>
		<string>Circla</string>
	</dict>
	<key>Graphics</key>
	<dict>
		<key>Inject</key>
		<dict>
			<key>ATI</key>
			<false/>
			<key>Intel</key>
			<true/>
			<key>NVidia</key>
			<false/>
		</dict>
	</dict>
	<key>KernelAndKextPatches</key>
	<dict>
		<key>AppleIntelCPUPM</key>
		<false/>
		<key>AppleRTC</key>
		<false/>
		<key>Debug</key>
		<false/>
		<key>ForceKextsToLoad</key>
		<array>
			<string>\System\Library\Extensions\IONetworkingFamily.kext</string>
		</array>
		<key>KernelCpu</key>
		<false/>
		<key>KernelLapic</key>
		<false/>
		<key>KernelXCPM</key>
		<false/>
		<key>KextPatchesAllowed</key>
		<true/>
		<key>KextsToPatch</key>
		<array>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g72M/v//EA==
				</data>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<false/>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.11.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g72M/v//Gw==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g710////EA==
				</data>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<false/>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.12.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g710////Gw==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>change 15 port limit to 26 in XHCI kext</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				g32MEA==
				</data>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<false/>
				<key>MatchOS</key>
				<string>10.13.x</string>
				<key>Name</key>
				<string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCIPCI</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				g32MGw==
				</data>
			</dict>
			<dict>
				<key>Comment</key>
				<string>TRIMM Enabler</string>
				<key>Disabled</key>
				<false/>
				<key>Find</key>
				<data>
				QVBQTEUgU1NEAA==
				</data>
				<key>InfoPlistPatch</key>
				<false/>
				<key>Name</key>
				<string>IOAHCIBlockStorage</string>
				<key>Replace</key>
				<data>
				AAAAAAAAAAAAAA==
				</data>
			</dict>
		</array>
	</dict>
	<key>RtVariables</key>
	<dict>
		<key>#ROM</key>
		<string>UZUPELNIJ</string>
	</dict>
	<key>SMBIOS</key>
	<dict>
		<key>#BoardSerialNumber</key>
		<string>UZUPELNIJ</string>
		<key>#SerialNumber</key>
		<string>UZUPELNIJ</string>
		<key>BiosReleaseDate</key>
		<string>08/21/2017</string>
		<key>BiosVendor</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BiosVersion</key>
		<string>IM142.88Z.0123.B00.1708211454</string>
		<key>Board-ID</key>
		<string>Mac-27ADBB7B4CEE8E61</string>
		<key>BoardManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>BoardType</key>
		<integer>10</integer>
		<key>BoardVersion</key>
		<string>1.0</string>
		<key>ChassisAssetTag</key>
		<string>iMac-Aluminum</string>
		<key>ChassisManufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>ChassisType</key>
		<string>0x0D</string>
		<key>Family</key>
		<string>iMac</string>
		<key>FirmwareFeatures</key>
		<string>0xE00FE137</string>
		<key>FirmwareFeaturesMask</key>
		<string>0xFF1FFF3F</string>
		<key>LocationInChassis</key>
		<string>Part Component</string>
		<key>Manufacturer</key>
		<string>Apple Inc.</string>
		<key>PlatformFeature</key>
		<string>0x01</string>
		<key>ProductName</key>
		<string>iMac14,2</string>
		<key>Trust</key>
		<true/>
		<key>Version</key>
		<string>1.0</string>
	</dict>
	<key>SystemParameters</key>
	<dict>
		<key>InjectKexts</key>
		<string>Yes</string>
	</dict>
</dict>
</plist>

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do mojej paczki dorzuć AppleALC a w configu Clovera ustaw inject na 2, ja używam zewnętrznej karty/wzmacniacza na USB, dlatego nie mam kextów do zintegrowanego audio.

Karta sieciowa w Z97 Gaming3 to Qualcomm a nie Intel, który Ty masz :) Dlatego z tamtą paczką nie masz internetu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.