Jump to content

ASUS Z97-A Broadwell i7-5775C OpenCore


314TeR
 Share

Recommended Posts

3 godziny temu, Marecki_ napisał:

Ciekawe czy istnieje jakiś pasywny switch (Przełącznik) lub coś w tym rodzaju żeby na wejściu było 2xDVI a na wyjściu 1xDVI.

widziałem coś takiego ale hdmi.

 

Nie będzie, oprócz samych sygnałów elektrycznych, cały łańcuch musi być "koszerny" i wynegocjowany protokół HDCP, inaczej nie obejrzysz żadnego kontentu HD. Np nie zadziała Netflix, filmy z iTunes... itp itd.

 

Czasami w ograniczonym stopniu są przejściówki z np HDMI -> DVI lub odwrotnie, jeśli nie używane jest więcej niż 1 pasmo TMDS - dlatego np z HDMI nie zrobisz DVI Dual Link, bo w HDMI masz 1 pasmo, a do DVI Dual Link potrzebne są 2 aby uzyskać rozdzielczości wyższe niż 1920x1200.

Link to comment
Share on other sites

5775c zainstalowany, identyfikacja zmieniona na Imac16,2 system jakby trochę szybciej chodzi jest bardziej responsywny. Ale mam jeden problem gdy podłączę monitor pod IGPU to jest ok a jeśli chcę uruchomić system na Nvidii żeby IGPU pracowało w tle to przy uruchamianiu następuje restart. Czy na Broadwellu trzeba dodawać jakiś dodatkowy wpis w configu? 

Na 4690k nie było tego problemu whatevergreen automatycznie wszystko ustawiał bez dodatkowych wpisów w configu.

Link to comment
Share on other sites

Fakt - do headless kawałek configu z mojego clovera poniżej. Tylko to ma sens dla 10.13.6 max w przypadku nvidii lub w połączeniu z AMD.

            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>BAASBA==</data>
            </dict>

Do wpisania w edytorze:

04001204

Zrzut ekranu 2021-05-19 o 14.03.00.png

Link to comment
Share on other sites

7 godzin temu, 314TeR napisał:

Fakt - do headless kawałek configu z mojego clovera poniżej. Tylko to ma sens dla 10.13.6 max w przypadku nvidii lub w połączeniu z AMD.


            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>BAASBA==</data>
            </dict>

Do wpisania w edytorze:


04001204

 

Niestety nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. A ten ig-platform-id nie jest przypadkiem od haswella? Może Broadwella nie da się uruchomić w ten sposób.

Trochę dziwne bo od którejś wersji whatevergreen nie trzeba już chyba dodawać żadnych wpisów wszystko samo powinno się konfigurować, przynajmniej na haswellu tak miałem gdy włączyłem w biosie igpu a nie był podłączony do wyjścia monitor to automatycznie uruchamiało igpu w trybie headless.

Link to comment
Share on other sites

Dokumentacja mówi, że 04001204 to ig-platform-id dla Haswella. Dla Broadwella to 07002216 (czyli BwAiFg== w base64). Nie mówi natomiast czy to id dla normalnego trybu, czy trybu headless, obawiam, się, że dla normalnego trybu. 

Zapytałbym na Githubie, albo na Insanelymac, może tam znajdzie się ktoś kto wie jakiego ig-platform-id użyć.

// Edycja

Tutaj masz listę wszystkich obsługiwanych przez WhateverGreen ig-platform-id
https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.IntelHD.en.md#intel-hd-graphics-5300-6300-broadwell-processors

Musiałbyś je przetestować metodą prób i błędów.

Mała uwaga:

Cytat

The bytes in Properties must be put in reversed order. For example: framebuffer 0x0166000B would be put in as 0B006601, DevID 0x1E3A would be put in as 3A1E0000.

W ten sposób otrzymujesz wartość zapisaną w systemie szesnastkowym, który następnie, gdy edytujesz konfig, musisz przekonwertować do base64. W podanym przykładzie, dla wynikowej wartości 3A1E0000 będzie to string Oh4AAA==

hexy do base64 przekonwertujesz sobie np tutaj: https://base64.guru/converter/encode/hex

Edited by wujek_bogdan
Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, Marecki_ napisał:

A ten ig-platform-id nie jest przypadkiem od haswella?

Ależ jest... 🤯

Karamba musiałem kiedyś coś pokićkać z configami... fakt iMaci z broadwellem były tylko 2 iMac16,1 i iMac16,2 i żaden nie miał dGPU, więc i w kextach brak wersji headless. Spróbuj z rekomendowanym 0x16220007.

Link to comment
Share on other sites

W dniu 18.05.2021 o 20:11, Marecki_ napisał:

Ciekawe czy istnieje jakiś pasywny switch (Przełącznik) lub coś w tym rodzaju żeby na wejściu było 2xDVI a na wyjściu 1xDVI.

widziałem coś takiego ale hdmi.

 

https://www.delock.com/produkt/18751/merkmale.html

Czy to nie jest to czego mi potrzeba?

W specyfikacji jest podane 3840x2160@30hz, więc myślę że 1080p@60hz da radę wyświetlić.

Edited by Marecki_
Link to comment
Share on other sites

Jeśli możesz, to unikaj DVI, to standard wymierający. Już lepiej po DP się łącz. 
 

Wczoraj wlaczylem aby odpalić brodwella iGPU z dGPU i tez obskakiwałem restart jak podstawową grafiką była dGPU. Na razie przerwałem na etapie podłączenia 1 monitora do iGPU a drugiego do dGPU, iGPU jako podstawowa i wreszcie zaskakuje na obu obraz. Niestety po sleep nie wybudza monitora na iGPU. Coś z odpaleniem wciąż jest nie tak. Podejrzewam już rozsypany eksperymentami sysytem, np aby ruszyła nvidia musiałem już 2 razy sterowniki 2 razy restartować.  

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

@314TeR co o tym myślisz? W poradniku https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/ jest napisane że SSDT-USBX jest wymagane dopiero od skylake, a podczas mapowania usb i wybrania opcji sprawdzenia poprawności zasilania wyrzuca USBX - fail, po dodaniu tego ssdt do configu jest ok. Czyżby  w poradniku był błąd i do haswella-broadwella to ssdt jest również wymagane?

Dodatkowo raz na kilka uruchomień zawiesza się przy bootowaniu i nie mogę namierzyć problemu.

załączam moje EFI, mógłbyś też swoje wrzucić też bym zerknął na ewentualne różnice.

 

EFI.zip

Edited by Marecki_
Link to comment
Share on other sites

W dniu 27.05.2021 o 13:18, danielosx86 napisał:

Próbowałeś WEG z flagą "igfxonln=1"?

Tak, nic nie zmienia.

W dniu 29.06.2021 o 19:41, Marecki_ napisał:

@314TeR co o tym myślisz? W poradniku https://dortania.github.io/OpenCore-Install-Guide/ jest napisane że SSDT-USBX jest wymagane dopiero od skylake, a podczas mapowania usb i wybrania opcji sprawdzenia poprawności zasilania wyrzuca USBX - fail, po dodaniu tego ssdt do configu jest ok. Czyżby  w poradniku był błąd i do haswella-broadwella to ssdt jest również wymagane?

Dodatkowo raz na kilka uruchomień zawiesza się przy bootowaniu i nie mogę namierzyć problemu.

załączam moje EFI, mógłbyś też swoje wrzucić też bym zerknął na ewentualne różnice.

 

EFI.zip 7 MB · 0 pobrań

Nie używam SSDT-USBX. Mam takie tabele ACPI:

  • SSDT-EC.aml        
  • SSDT-LPCB.aml        
  • SSDT-SBUS-MCHC.aml
  • SSDT-EHCx_OFF.aml    
  • SSDT-PLUG.aml

Generalnie po zmapowaniu portów USB nie mam problemów, dwóch musiałem się pozbyć bo były ponad limit.

Moją największą bolączką to brak wybudzania się po sleep monitora podpiętego pod iGPU. Muszę zrobić jeszcze testy z wyjętym GTXem oraz na mniejszej rozdzielczości, np 1920x1080/1200.

Link to comment
Share on other sites

1 godzinę temu, 314TeR napisał:

Nie używam SSDT-USBX. Mam takie tabele ACPI:

  • SSDT-EC.aml        
  • SSDT-LPCB.aml        
  • SSDT-SBUS-MCHC.aml
  • SSDT-EHCx_OFF.aml    
  • SSDT-PLUG.aml

Generalnie po zmapowaniu portów USB nie mam problemów, dwóch musiałem się pozbyć bo były ponad limit.

Moją największą bolączką to brak wybudzania się po sleep monitora podpiętego pod iGPU. Muszę zrobić jeszcze testy z wyjętym GTXem oraz na mniejszej rozdzielczości, np 1920x1080/1200.

Mógłbyś udostępnić swój config?

Link to comment
Share on other sites

8 godzin temu, Marecki_ napisał:

Mógłbyś udostępnić swój config?

Bardzo proszę. Tylko pamiętaj, że moja płyta ma inny zupełnie rozkład USB i mapy są zrobione pod moją płytę, musisz je zastąpić swoimi. WiFi i BT możliwe, że zadziała poprawnie. No i oczywiście do wpisania własne MLB, ROM, SN i UUID.

84092463_EFIAsusMaximusVIIImpact-OC0.7.zip

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 2 weeks later...

Błędów jakiś na pierwszy rzut oka nie widać. Błędem może być coś co powinno się pojawić po a nie ma... mniejsza z tym.

Ja na Twoim miejscu zrobił bym instalację na czysto systemu, aby wyeliminować jakieś problemy np nieuszkodzonych komponentów systemu.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, 314TeR napisał:

Błędów jakiś na pierwszy rzut oka nie widać. Błędem może być coś co powinno się pojawić po a nie ma... mniejsza z tym.

Ja na Twoim miejscu zrobił bym instalację na czysto systemu, aby wyeliminować jakieś problemy np nieuszkodzonych komponentów systemu.

Instalowałem na czysto niestety nie pomogło. Dziwne jest to że czasami problem występuje dosyć często a czasami nawet 10 razy z rzędu uruchamia się poprawnie.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
11 minut temu, 314TeR napisał:

Słuchaj, a może nie tyle Ci się zawiesza, co nie startuje poprawnie tryb graficzny? Wtedy zostaje taki mniej więcej widok. Jak masz aktualnie podłączony monitor/monitory?

Monitor mam podłączony pod DVI i zawsze tak miałem. Też mi to wpadło na myśl że może coś z grafiką lub webdrivery nie wczytują się poprawnie. Ze względu na gpu nadal siedzę na HighSierra. Od dawna myślę nad zmianą na amd ale obecne ceny są nie do przyjęcia. Chciałbym coś wydajnościowo mocniejszego od mojego 980ti lub przynajmniej na tym samym poziomie. Mam nadzieję że szał na kryptowaluty się skończy i ceny wrócą do normalności.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.