Jump to content
Sign in to follow this  
Przemas

Problem z monitorem LG 32UD59-B

Recommended Posts

Cześć, nie wiem czy dobry dział - jeśli zły to przepraszam i proszę o przeniesienie.

Mam problem z monitorem LG 32UD59-B na hackintoshu. Używam na tym monitorze dwóch urządzeń jednocześnie (konsola i PC na którym jest OS X) i przełączam się miedzy nimi guzikiem od monitora. Gdy przełączę z PC na konsolę to jest dobrze, jednak gdy przełączę z konsoli na PC to monitor nie dostaje sygnału od PC i się wyłącza. Pod windowsem dobrze działa, problem dotyczy tylko OS X. Oba urządzenia podłączone pod dwa różne gniazda HDMI w monitorze. Kiepsko, że się tak dzieje bo muszę ponownie uruchamiać komputer żeby widzieć ekran. Jest na to jakieś rozwiązanie? 

Moja specyfikacja ( w załącznikach kexty i drivery):

-Procesor Intel Core i5-6500, 3.2GHz, 6MB, BOX (BX80662I56500)

-Karta graficzna MSI Radeon RX 470 GAMING X 8GB GDDR5 (256 Bit) 2xHDMI, 2xddP, DVI, BOX (RX 470 GAMING X 8G)

-Pamięć Patriot Viper 4, DDR4, 8GB(2x4GB), 2400MHz (PV48G240C5K)

-Zasilacz SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W (SPC140)

-Płyta główna MSI B150M PRO-VDH, B150, DDR4, SATA3, USB 3.1, mATX (B150M PRO-VDH)1

-Dysk Western Digital Caviar Blue, 3.5\'\', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (WD10EZEX)

- SSD GOODRAM IRIDIUM 240GB

OcOkjX6.png

Z7EuyWV.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Godzinę temu, 314TeR napisał:

A jak przełączysz działający PC -> Konsola -> PC to pada czy działa? 

Mi to wyglada na problem z obsługą tzw Hot-Plug. 

Dzięki za odpowiedź. Niestety nie działa. Muszę resetować komputer, nawet jeśli odłączę kabel to jest to samo. Jest może jakaś możliwość to naprawić czy nie bardzo?

Dodatkowo OS X widzi monitor jako 27", a w rzeczywistości ma 32" - może to ma jakiś wpływ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 godziny temu, javazlaz napisał:

PC zapięty po DP czy HDMI?

 

35 minut temu, 314TeR napisał:

Monitor na DP? Jak tak to go podłącz po DP. 

Cholera, faktycznie pod DP działa dobrze. Muszę zatem dokupić przewód DP 2m, bo ten od monitora jest dużo za krótki. Dzięki za pomoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Możliwe że masz układ wyjść na VGA niezgodny z układem w framebufferze kextow do VGA. Dla ATI niestety są „hardcodowane”. Możesz mieć to wyjście np w kextach jako DP a faktycznie na karcie jest HDMI i się kaszani. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
13 minut temu, 314TeR napisał:

Możliwe że masz układ wyjść na VGA niezgodny z układem w framebufferze kextow do VGA. Dla ATI niestety są „hardcodowane”. Możesz mieć to wyjście np w kextach jako DP a faktycznie na karcie jest HDMI i się kaszani. 

Nie wiem czy to coś zmieni, ale wyżej mi się coś pomyliło - gdy przełączę z konsoli na PC w monitorze, odłączę i podłączę HDMI to pokazuje się obraz. Przed chwilą sprawdzałem, byłem przekonany, że już to sprawdzałem i nic się nie działo, a jednak pokazuje się obraz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli nie działa prawidłowo reinicaizacja. Paradoksalnie może to też być wina monitora. 

W każdym razie jak działa na DP, to podłącz DP. Monitory w macOS należy podłączać po DP lub DVI. Z HDMI często są jaja, a także monitor bywa rozpoznawany i ustawiany jako TV z bledną przestrzenią barw. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, zamówiłem dłuższy kabel Display Port 1.4 3m mam nadzieję, że długość nie będzie przeszkadzać.

 

 Zauważyłem że na Display Port występuje taki problem, że logo przy włączaniu  dwa razy zmienia rozdzielczość - na początku jest 4k, a później FullHD (według skalowania jakie mam ustawione w systemie). Na kablu HDMI jest dobrze - od początku jest FullHD zgodnie z tym co jest ustawione w cloverze. Przy podłączonym kablu Display Port zmiana rozdzielczości w cloverze nic nie daje. 

 

Ten poradnik działa przy połączeniu HDMI:

Cytat

A common problem with many graphics cards is a very low resolution of 1024x768 in the clover boot menu. This looks very bad and the problem usually stays whilst OS X is booting up causing a stretched apple logo. Luckily, there is a simple solution:

  1. Open your config.plist with Clover Configurator and navigate to the Gui section

  2. Near the top left change or enter in your monitor's resolution, such as 1920x1080

  3. Save the changes and shut down your computer

  4. Enter your UEFI BIOS

  5. Under the 'Boot' tab change 'Boot mode select' to UEFI if it isn't already set to that

  6. Navigate to the 'Advanced' tab and then click on the 'Windows OS Configuration' option

  7. Click on 'Windows 8 / WHQL Support' and change it to 'ENABLED'

  8. If 'Secure Boot' appears, click on it and set it to 'DISABLED'

And from there you should be good to 'save changes and reboot' into a full resolution Clover boot menu!

Teraz niestety nie działa. Gdy wyłączę Windows 8 / WHQL Support to logo jest na cały ekran i też nie reaguje na rozdzielczość jaką wpisuje w cloverze. Da radę to jakoś ustawić żeby od początku była rozdzielczość FullHD?

 

 

 

 

@EDIT

Naprawione, gdyby ktoś miał podobny problem w przyszłości to w cloverze:

boot graphics-> UIScale i wpisałem 4, bo chciałem zeskalować do FullHD (FullHD x 4= 4k - tak mi się wydaje) i wielkość logo jest dobra.

Nie wiem czy tak powinno się robić, sam do tego doszedłem. Niestety inne rozwiązania nie działały.

Edited by Przemas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.