Jump to content
bartulasdtv

Update do Catalina.

Recommended Posts

Ja aktualizowałem. Działa na komputerze ze stopki. Upgrade poszedł normalnie, z panelu sterowania, nie robiłem nośnika instalacyjnego. Oczywiście wcześniej zaktualizowany Clover i kexty pomocnicze do najnowszych wersji. Na pierwszy rzut oka zero problemów. Przy aktualizacji trzeba się uzbroić w cierpliwość, bo są momenty, jakby nic się nie działo. Nie panikujemy tylko czekamy :)  Z tego co czytałem w internetach na normalnych Makach też tak jest.

 

Zrzut ekranu 2019-10-8 o 15.30.14.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie instalacja wisi w tym miejscu. Sprzęt jak w stopce. Clover najnowsza wersja i zaktualizowane Kexty. Do tej pory łącznie z Mojave śmigło bez najmniejszego zająknięcia. Gdzie szukać przyczyny?

 

spacer.png

Edited by marcinsa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym wyrzucił wszystkie kexty i zostawił tylko FakeSMC (bez sensorów i innych bajerów). No i może kext od USB jak używasz. Warto też przejrzeć konfigurację Clovera, może tam jest coś nadmiarowo dodane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim puścicie aktualizację to:

  1. Aktualizujemy Clovera do najnowszej wersji - tu bardzo ważne! W wersjach 5xxx nie ma już AptioMemoryFix i trzeba go zastąpić OsxAptioFix3Drv (w configu usunąć też wyłączenie jak jest).
  2. Aktualizujemy wszystkie kexty do najnowszej wersji.

Do pobrania aktualnych wersji kextów polecam program Kext Updater.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem update na Z390 ze świeżo zainstalowanego kilka dni temu Mojave i są problemy z wybudzaniem - po wake'u wchodzi ekran logowania, ale po ok. 5 sekundach następuje restart. Na Mojave tego nie było. Instaluję teraz Catalinę na czysto, zobaczymy co będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
12 minut temu, danielosx86 napisał:

Zrobiłem update na Z390 ze świeżo zainstalowanego kilka dni temu Mojave i są problemy z wybudzaniem - po wake'u wchodzi ekran logowania, ale po ok. 5 sekundach następuje restart. Na Mojave tego nie było. Instaluję teraz Catalinę na czysto, zobaczymy co będzie.

Dokładnie ten sam problem mialem na lapku z stopki L440 , postawiłem dziś czysty system i jest wszystko ok. Daj znać jak u ciebie 

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie po czystej instalacji bez zmian, ale wstępnie obstawiam winę USB. Wywaliłem swój USBPorts.kext wygenerowany Hackintoolem i wrzuciłem USBInjectAll - problem ustąpił, ale jeszcze potestuję i sprawdzę to dokładnie.

EDIT: Wygląda na to, że Catalina nie lubi się z kextem USBPort z Hackintoola. Stworzone SSDT-UIAC w połączeniu z USBInjectAll działa okej.

Edited by danielosx86

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 godziny temu, danielosx86 napisał:

U mnie po czystej instalacji bez zmian, ale wstępnie obstawiam winę USB. Wywaliłem swój USBPorts.kext wygenerowany Hackintoolem i wrzuciłem USBInjectAll - problem ustąpił, ale jeszcze potestuję i sprawdzę to dokładnie.

EDIT: Wygląda na to, że Catalina nie lubi się z kextem USBPort z Hackintoola. Stworzone SSDT-UIAC w połączeniu z USBInjectAll działa okej.

z tego co widzę masz gtx jak odpaliłeś na mojave/catalina?

Share this post


Link to post
Share on other sites

macOS śmiga na UHD630, Nvidia jest ubita w Cloverze przez poniższy wpis oraz dodatkowo flagę -wegnoegpu. Połączenie tych dwóch metod dało mi bezproblemowy sleep/wake (nie licząc problemów z USB w Catalinie), a Nvidia w ogóle nie zgłasza się w systemie.

<key>AddProperties</key>
    <array>
        <dict>
            <key>Device</key>
            <string>NVidia</string>
            <key>Disabled</key>
            <false/>
            <key>Key</key>
            <string>name</string>
            <key>Value</key>
            <data>
            I2Rpc3BsYXk=
            </data>
        </dict>
        <dict>
            <key>Device</key>
            <string>NVidia</string>
            <key>Disabled</key>
            <false/>
            <key>Key</key>
            <string>IOName</string>
            <key>Value</key>
            <string>#display</string>
        </dict>
        <dict>
            <key>Device</key>
            <string>NVidia</string>
            <key>Disabled</key>
            <false/>
            <key>Key</key>
            <string>class-code</string>
            <key>Value</key>
            <data>
            /////w==
            </data>
        </dict>
    </array>

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 godzin temu, danielosx86 napisał:

U mnie po czystej instalacji bez zmian, ale wstępnie obstawiam winę USB. Wywaliłem swój USBPorts.kext wygenerowany Hackintoolem i wrzuciłem USBInjectAll - problem ustąpił, ale jeszcze potestuję i sprawdzę to dokładnie.

EDIT: Wygląda na to, że Catalina nie lubi się z kextem USBPort z Hackintoola. Stworzone SSDT-UIAC w połączeniu z USBInjectAll działa okej.

Zrób nowy kext do USB, nie pamiętam, kto i gdzie dał mi info, że wraz ze zmianą wersji systemu, trzeba robić nowe USB port. Poza tym, potrzebne są patche w Clover do odblokowania limitu portów - nie wiem czy już są dla 10.15? - przynajmniej ja takich używam wraz z USBport.kext

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrobiłem nowy kext, mam patche na limit portów, ale dalej restart po wybudzaniu. Wyrzucenie USBPort.kext i zastąpienie go alternatywną metodą również z Hackintoola, czyli USBInjectAll.kext + SSDT-UIAC.aml nie wywołuje tego objawu, a efekt jest ten sam - mapuje tylko swoje porty.

Jakby ktoś szukał patcha na limit portów do Cataliny:

com.apple.iokit.IOUSBHostFamily
83FB0F0F
83FB3F0F
USB port limit patch #1 10.15 (Credits PMheart and daliansky)
10.15.x

com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI
83F90F0F
83F93F0F
USB port limit patch #2 10.15 (Credits PMheart and daliansky)
10.15.x

Zauważyłem jeszcze jedną rzecz, niezwiązaną z USB, ale być może związaną z jakimś problemem ze wstrzykiwaniem kextów do Cataliny lub niekompatybilnością Hackintoola. W Mojave używałem kexta z nadpisanym EDID monitora, żeby po wybudzeniu na UHD630 nie robił się przez chwilę zielony ekran. W Catalinie mimo kexta wygenerowanego na nowo Hackintoolem, zielony ekran przez chwilę się pojawia.

Edited by danielosx86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do USB od paru dni eksperymentuję z USBmap: https://github.com/corpnewt/USBMap

Generalnie działa na dokładnie takiej samej zasadzie jak Hacking Tool, ale paradoksalnie jest dla mnie przejrzystszy i cała operacja jest lepiej opisana.

Testuję też kompilację metod proponowanych przez autorów OpenCore o w/w mapowania przez Hacking Tool lub USBMap i ciekawie to wygląda, szczególnie jak ktoś ma Z97 lub wcześniejszą platformę. Na Haswellach i wcześniejszych wydaje mi się, że opłaca się "ubić" całkowicie kontroler EHCI i zostawić tylko XHCI - w końcu XHCI obsługuje wstecznie EHCI i UHCI. Jednym prostym patchem w postaci tabelki SSDT wyłącza się połowę portów. Potem pozostaje zmapować tylko te których używamy, a jest ich o WIELE mniej, więc można w praktyce na większości płyt zmapować wszystkie porty.

Co do metody - USBPort.kext vs SSDT-UIAC + USBInjectAll to obie niestety mają wady. USBPort.kext - co zmiana kextu do USB w systemie to konieczność jego "regeneracji", czyli znów lecimy z całą procedurą. Natomiast SSD-UIAC wygląda chyba lepiej, bo tylko trzeba zaktualizować USBInjectALL, to wg mnie bezpieczniejsze rozwiązanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
panic(cpu 0 caller 0xffffff800f4284e7): "IOSCSIPeripheralDeviceType05::setPowerState(0xffffff80338677e0 : 0xffffff7f8fba718a, 1 -> 4) timed out after 100725 ms"@/BuildRoot/Library/Caches/com.apple.xbs/Sources/xnu/xnu-6153.61.1/iokit/Kernel/IOServicePM.cpp:5302
Backtrace (CPU 0), Frame : Return Address
0xffffff921fff3b40 : 0xffffff800ed3bb1b 
0xffffff921fff3b90 : 0xffffff800ee733e5 
0xffffff921fff3bd0 : 0xffffff800ee64e5e 
0xffffff921fff3c20 : 0xffffff800ece2a40 
0xffffff921fff3c40 : 0xffffff800ed3b207 
0xffffff921fff3d40 : 0xffffff800ed3b5eb 
0xffffff921fff3d90 : 0xffffff800f4d24f9 
0xffffff921fff3e00 : 0xffffff800f4284e7 
0xffffff921fff3e50 : 0xffffff800f4280a9 
0xffffff921fff3e60 : 0xffffff800f43f45e 
0xffffff921fff3ea0 : 0xffffff800f426e58 
0xffffff921fff3ec0 : 0xffffff800ed7d765 
0xffffff921fff3f40 : 0xffffff800ed7d291 
0xffffff921fff3fa0 : 0xffffff800ece213e 

BSD process name corresponding to current thread: kernel_task
Boot args: -v 

Mac OS version:
19C46a

Kernel version:
Darwin Kernel Version 19.2.0: Wed Nov 13 22:22:44 PST 2019; root:xnu-6153.61.1~26/RELEASE_X86_64
Kernel UUID: A6D2B5B1-3B93-37C9-8CE2-87AA69427E0C
Kernel slide:     0x000000000ea00000
Kernel text base: 0xffffff800ec00000
__HIB  text base: 0xffffff800eb00000
System model name: iMac17,1 (Mac-B809C3757DA9BB8D)
System shutdown begun: NO
Panic diags file available: YES (0x0)

System uptime in nanoseconds: 1502208524159
last loaded kext at 787308413633: @filesystems.msdosfs	1.10 (addr 0xffffff7f91871000, size 69632)
last unloaded kext at 1050347599004: >usb.cdc	5.0.0 (addr 0xffffff7f91862000, size 28672)
loaded kexts:
org.hwsensors.driver.LPCSensors	1800
as.acidanthera.mieze.!IMausi	1.0.2
org.hwsensors.driver.GPUSensors	1800
org.hwsensors.driver.CPUSensors	1800
as.vit9696.!AALC	1.4.3
org.netkas.driver.FakeSMC	1800
com.rehabman.driver.USBInjectAll	0.7.1
as.vit9696.WhateverGreen	1.3.4
as.vit9696.Lilu	1.3.9
>!AUpstreamUserClient	3.6.8
>!AMCCSControl	1.13
@kext.AMDFramebuffer	3.0.4
@fileutil	20.036.15
@filesystems.autofs	3.0
>AudioAUUC	1.70
@kext.AMDRadeonX4000	3.0.4
@kext.AMDRadeonServiceManager	3.0.4
@filesystems.ntfs	3.14.3
@AGDCPluginDisplayMetrics	4.5.21
>!AHV	1
|IOUserEthernet	1.0.1
|IO!BSerialManager	7.0.2f4
>AGPM	111.4.1
>!APlatformEnabler	2.7.0d0
>X86PlatformShim	1.0.0
>pmtelemetry	1
@Dont_Steal_Mac_OS_X	7.0.0
>!AHDA	283.15
@kext.AMD9500!C	3.0.4
>eficheck	1
>!A!IPCHPMC	2.0.1
>!AGFXHDA	100.1.422
>!A!ISlowAdaptiveClocking	4.0.0
>!ATopCaseHIDEventDriver	3420.1
>!UTopCaseDriver	3420.1
|SCSITaskUserClient	422.0.2
>!AVirtIO	1.0
@filesystems.hfs.kext	522.0.9
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeDataless	1.0.0d1
@BootCache	40
@!AFSCompression.!AFSCompressionTypeZlib	1.0.0
@filesystems.apfs	1412.61.1
>!AAHCIPort	341.0.2
@private.KextAudit	1.0
>!ARTC	2.0
>!AACPIButtons	6.1
>!AHPET	1.8
>!AACPIEC	6.1
>!ASMBIOS	2.1
>!AAPIC	1.7
$!AImage4	1
@nke.applicationfirewall	303
$TMSafetyNet	8
@!ASystemPolicy	2.0.0
|EndpointSecurity	1
>!ASMBus!C	1.0.18d1
@kext.triggers	1.0
@kext.AMDRadeonX4000HWLibs	1.0
|IOAccelerator!F2	438.2.8
@kext.AMDRadeonX4000HWServices	3.0.4
|IOAVB!F	800.17
>!ASSE	1.0
>DspFuncLib	283.15
@kext.OSvKernDSPLib	529
@!AGPUWrangler	4.5.21
>!AHDA!C	283.15
|IOHDA!F	283.15
|IONDRVSupport	569.3
@kext.AMDSupport	3.0.4
@!AGraphicsDeviceControl	4.5.21
|IOGraphics!F	569.3
>X86PlatformPlugin	1.0.0
>IOPlatformPlugin!F	6.0.0d8
|IOSlowAdaptiveClocking!F	1.0.0
@plugin.IOgPTPPlugin	800.14
|IOEthernetAVB!C	1.1.0
|IOSkywalk!F	1
>!AHS!BDriver	3420.1
>IO!BHIDDriver	7.0.2f4
|IO!B!F	7.0.2f4
|IO!BPacketLogger	7.0.2f4
>!AMultitouchDriver	3420.2
>!AInputDeviceSupport	3420.4
>!AHIDKeyboard	209
>usb.IOUSBHostHIDDevice	1.2
>usb.networking	5.0.0
>usb.!UHostCompositeDevice	1.2
|IOSCSIMultimediaCommandsDevice	422.0.2
|IOBD!S!F	1.8
|IODVD!S!F	1.8
|IOCD!S!F	1.8
|IOAudio!F	300.2
@vecLib.kext	1.2.0
|IOSerial!F	11
|IOSurface	269.6
@filesystems.hfs.encodings.kext	1
|IOAHCISerialATAPI	268
|IOAHCIBlock!S	316.40.3
|IOAHCI!F	290.0.1
>usb.!UXHCIPCI	1.2
>usb.!UXHCI	1.2
>usb.!UHostPacketFilter	1.0
|IOUSB!F	900.4.2
>!AEFINVRAM	2.1
>!AEFIRuntime	2.1
|IOSMBus!F	1.1
|IOHID!F	2.0.0
$quarantine	4
$sandbox	300.0
@kext.!AMatch	1.0.0d1
>DiskImages	493.0.0
>!AFDEKeyStore	28.30
>!AEffaceable!S	1.0
>!AKeyStore	2
>!UTDM	489.60.3
|IOSCSIBlockCommandsDevice	422.0.2
>!ACredentialManager	1.0
>KernelRelayHost	1
>!ASEPManager	1.0.1
>IOSlaveProcessor	1
|IOTimeSync!F	800.14
|IONetworking!F	3.4
|IOUSBMass!SDriver	157.40.7
|IOSCSIArchitectureModel!F	422.0.2
|IO!S!F	2.1
|IOUSBHost!F	1.2
>!UHostMergeProperties	1.2
>usb.!UCommon	1.0
>!ABusPower!C	1.0
|CoreAnalytics!F	1
>!AMobileFileIntegrity	1.0.5
@kext.CoreTrust	1
|IOReport!F	47
>!AACPIPlatform	6.1
>!ASMC	3.1.9
>watchdog	1
|IOPCI!F	2.9
|IOACPI!F	1.4
@kec.pthread	1
@kec.Libm	1
@kec.corecrypto	1.0

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 22.11.2019 o 16:50, 314TeR napisał:

A ze sprzętem na 100% wszystko OK?

Przed aktualizacja nic złego się nie działo. 

 

edit

 

Testowo wróciłem do Mojave i nie ma tych resetów, ogólnie system jakby na Mojave szybciej pracował

 

 

Edited by mariodj

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.