Jump to content
danielosx86

[Rozwiązane] RX580 + UHD630 (9th gen) - restart po wybudzeniu

Recommended Posts

Mam problem z poprawnym odpaleniem RX580 i UHD630 z i5-9600k (0x3E980003). Budzenie po sleepie działa bez problemu, gdy integra jest wyłączona w biosie lub odpalona z platform ID 0x3E9B0007 (wtedy działa wyjście HDMI). Niestety, kiedy platform ID ustawiam na własne (czyli headless), kilka sekund po wybudzeniu następuje restart.

Macie może pomysł dlaczego tak się dzieje? Pierwszy raz się z czymś takim spotykam, z RX580 w połączeniu z Coffee Lake 8XXX nigdy nie miałem takiego problemu.

Setup: Gigabyte Z390 Gaming X + i5-9600K + Sapphire RX580 8GB Nitro+

EDIT:

Znalazłem rozwiązanie i zostawiam dla innych. Winne jest HDMI audio z integry. Jeśli w Catalinie używamy headless platform id, z urządzenia audio trzeba usunąć:

<key>hda-gfx</key>
<string>onboard-1</string>

Oryginalne iMaci nie posiadają HDMI audio na integrze, stąd AppleALC panikuje kiedy iGPU pozbawiamy wyjść.

Edited by danielosx86

Share this post


Link to post
Share on other sites
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>
                AwCYPg==
                </data>
                <key>AAPL,slot-name</key>
                <string>Internal@0,2,0</string>
                <key>device_type</key>
                <string>Display controller</string>
                <key>hda-gfx</key>
                <string>onboard-2</string>
                <key>model</key>
                <string>Intel UHD Graphics 630 (Desktop 9 Series)</string>
            </dict>
<key>PciRoot(0x0)/Pci(0x1f,0x3)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,slot-name</key>
                <string>Internal@0,31,3</string>
                <key>device_type</key>
                <string>Audio device</string>
                <key>layout-id</key>
                <data>
                AQAAAA==
                </data>
                <key>model</key>
                <string>Cannon Lake PCH cAVS</string>
            </dict>

Tak powinna wyglądać poprawna sekcja iGPU i Audio dla nowych wersji WEG i AppleALC. Patch generowany np. Hackintoolem dodaje "hga-gfx" w Audio device, nawet wtedy gdy wybieramy platform ID bez żadnego wyjścia, co powoduje problem. Jeśli masz inaczej odpaloną grafikę i audio, to je usuń i zastosuj powyższą metodę.

Edited by danielosx86

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.