Maidenman Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 (edited) Cześć, kupiłem nowy dysk Samsung 970 Pro NVMe M.2 (taki) oraz adapter (taki). Po podmianie dysku MacBook nie bootuje - czarny ekran. Przed wymianą system posiadał najnowszy Mojave, więc teoretycznie powinien już wspierać dyski NVMe. Próbowałem kombinacji klawiszy Power + Alt aby wejść w boot menu ale ekran się nawet nie rozświetla. Nic. Wentylatory nie pracują. Trup. Cmd + Alt + R + Power by wejść w Internet Recovery też nie działa. Jak podmienię dysk na oryginalny to system wstaje elegancko. Co zrobić aby odpalić MacBooka i zainstalować system, bo standardowa procedura chyba nie działa Edited December 22, 2019 by Maidenman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Samsungi serii 970 (nie pamiętam czy Evo czy Pro czy oba) nie działały w macOS bez aktualizacji firmware'u. Jeśli masz możliwość podłączyć dysk pod Windows i zaktualizować firmware, to warto sprawdzić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted December 22, 2019 Author Report Share Posted December 22, 2019 (edited) Odpaliłem dysk pod Windows, Pobrałem Samsung Magician, który widzi dysk i podpowiada że mam najnowszy firmware. Przełączyłem się na Mojave pod hackintoshem, sformatowałem nawet dysk i na PC działa. Niestety MacBook dalej nie wstaje BTW. Bez dysku MacBook chociaż wydaje dźwięk uruchamiania i oczywiście nie widzi dysku ale chociaż sprzęt wstaje. Pozostaje więc pytanie: walnięty adapter czy dysk niekompatybilny z macbookiem? Edited December 22, 2019 by Maidenman Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted December 22, 2019 Report Share Posted December 22, 2019 Skoro masz go w hackintoshu, to postaw na nim system (tylko nie wgrywaj Clovera ofc) i próbuj odpalić gotowca. Jeśli dalej system nie wstanie, to obstawiam walnięty adapter. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted December 22, 2019 Author Report Share Posted December 22, 2019 Stawiam na adapter. Nie jestem przekonany czy instalacja systemu w taki sposób pomoże, skoro z wpiętym adapterem MBP nawet nie chce się uruchomić Zamówiłem inny i zobaczę czy na tym wstanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 25, 2019 Report Share Posted December 25, 2019 Będzie latał na tym adapterze, o ile sam adapter jest sprawny. Jak masz jakiegokolwiek macOS działającego, to ściągnij z Mac App Store instalator systemu i zrób pendrive instalacyjny procedurą createinstallmedia. Tworzenie rozruchowego instalatora systemu macOS Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted December 25, 2019 Author Report Share Posted December 25, 2019 Oczywiście że mam i nawet próbowałem. Ale dopóki dysk wraz z tym małym zielonym adapterem jest wsunięty w płytę główną, to macbook nawet się nie uruchamia, zatem pendrive instalacyjny na nic się nie przydaje. Wciskanie jakiejkowiek kombinacji klawiszy ani nawet samego POWER nic nie daje - nie odpala, zero dźwięku startowego, zero pracy wentylatorów czy jakichkolwiek oznak życia. Jak tylko wyjmę adapter i zostawię MBP bez dysku lub z dyskiem oryginalnym, to dopiero maczek normalnie bootuje z dysku lub z pendrive w zależności od tego co wybiorę. W piątek potwierdzę tezę sprawności adaptera, bo nowy już jedzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted December 27, 2019 Report Share Posted December 27, 2019 Jak nie odpala się z adapterem, to wszystko wskazuje, że adapter skopany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maidenman Posted December 30, 2019 Author Report Share Posted December 30, 2019 Hej, nowy (ten długi i czarny) adapter przyjechał dopiero dzisiaj. Podpiąłem dysk i instalacja poszła podręcznikowo. Na oryginalnym dysku miałem transfery na poziomie ok 730MB/Sec. Nowe wyniki poniżej: Przy czym teraz uwagi do procesu instalacji na MBP "15 Mid 2015 Najwcześniejsza możliwa wersja obsługująca te dyski to High Sierra Instalacja z chmury nie będzie widziała dysku bo MBP pobiera swoją natywną wersję systemu z jakim wyszedł, tj. El Capitan Przed instalacją dysk podzieliłem sobie w Windowsie na PC na dwie partycje – 100GB na OS X i 412GB na dane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts