Jump to content

MacBook mid 2015 + Samsung 970 Pro nie bootuje

Maidenman
 Share

Recommended Posts

Cześć, kupiłem nowy dysk Samsung 970 Pro NVMe M.2 (taki) oraz adapter (taki).

Po podmianie dysku MacBook nie bootuje - czarny ekran. Przed wymianą system posiadał najnowszy Mojave, więc teoretycznie powinien już wspierać dyski NVMe.

Próbowałem kombinacji klawiszy Power + Alt aby wejść w boot menu ale ekran się nawet nie rozświetla. Nic. Wentylatory nie pracują. Trup.

Cmd + Alt + R + Power by wejść w Internet Recovery też nie działa.

Jak podmienię dysk na oryginalny to system wstaje elegancko.

Co zrobić aby odpalić MacBooka i zainstalować system, bo standardowa procedura chyba nie działa :/

Edited by Maidenman

Odpaliłem dysk pod Windows, Pobrałem Samsung Magician, który widzi dysk i podpowiada że mam najnowszy firmware.

Przełączyłem się na Mojave pod hackintoshem, sformatowałem nawet dysk i na PC działa.

Niestety MacBook dalej nie wstaje :/

BTW. Bez dysku MacBook chociaż wydaje dźwięk uruchamiania i oczywiście nie widzi dysku ale chociaż sprzęt wstaje.

Pozostaje więc pytanie: walnięty adapter czy dysk niekompatybilny z macbookiem?

Edited by Maidenman

Oczywiście że mam i nawet próbowałem. Ale dopóki dysk wraz z tym małym zielonym adapterem jest wsunięty w płytę główną, to macbook nawet się nie uruchamia, zatem pendrive instalacyjny na nic się nie przydaje. Wciskanie jakiejkowiek kombinacji klawiszy ani nawet samego POWER nic nie daje - nie odpala, zero dźwięku startowego, zero pracy wentylatorów czy jakichkolwiek oznak życia.

Jak tylko wyjmę adapter i zostawię MBP bez dysku lub z dyskiem oryginalnym, to dopiero maczek normalnie bootuje z dysku lub z pendrive w zależności od tego co wybiorę.

W piątek potwierdzę tezę sprawności adaptera, bo nowy już jedzie.

Hej, nowy (ten długi i czarny) adapter przyjechał dopiero dzisiaj. Podpiąłem dysk i instalacja poszła podręcznikowo. Na oryginalnym dysku miałem transfery na poziomie ok 730MB/Sec. Nowe wyniki poniżej:

1402981540_Zrzutekranu2019-12-30o18_57_05.thumb.png.8b2f72a5b8542a67ccb8c147fca68b84.png

Przy czym teraz uwagi do procesu instalacji na MBP "15 Mid 2015

1. Najwcześniejsza możliwa wersja obsługująca te dyski to High Sierra
  2. Instalacja z chmury nie będzie widziała dysku bo MBP pobiera swoją natywną wersję systemu z jakim wyszedł, tj. El Capitan
  3. Przed instalacją dysk podzieliłem sobie w Windowsie na PC na dwie partycje – 100GB na OS X i 412GB na dane