Jump to content

MemoryAllocation.efi

Recommended Posts

czy ktoś zna pochodzenie/autora tego pliku ?

umarłem na płycie Gigabyte Z390 Aorus Master, która konfigurowałem przez telefon dla Moridina :-) Co ciekawe na początku poszła z samym FwRuntimeServices.efi, ale później sporo opcji zostało zmienionych i próba bootowania kończyła się na błędach "error allocating pages at alloc type 2 Couldn't allocate runtime area".

Zmienialiśmy opcje związane z włączaniem/wyłączaniem iGPU, oraz towarzyszących jej parametrów typu DVMT Pre-Allocated, DVMT Total Gfx Memoraz "Above 4G Decoding". Przerobiliśmy także opcje wyszukania odpowiedniej mapy pamięci dla parametru slide, ale nic się nie zmieniło... Po paru godzinach wypróbowaliśmy jakiegoś gotowca z sieci, który ruszył. Po krótkiej analizie zauważyłem obecność pliku MemoryAllocation.efi, niestety google nie specjalnie mówi co to i skąd... Obawiam się, że może to być cholera typu OsxAptioFix2Drv-free2000, o której sam autor pisze, że wypuścił plagę....: https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/cfjyla/i_unleashed_a_plague_upon_you_guys_and_i_am_sorry/

Jak coś wiecie to proszę o info. 

Driver zyskał na popularności pod koniec ubiegłego roku jako dodatek do OcQuirks i FwRuntimeServices, zdaje się dzięki tematowi na forum Tonego dotyczącemu Gigabyte Designare Z390, tym samym w którym odkryto metodę na natywny NVRAM dla Z390. Testowałem przez chwilę, jednak 3 drivery łatające jeden problem to dla mnie za dużo i wróciłem do OsxAptioDrv3 i slide=0. Źródeł na GitHubie brak. Podzielam obawy, że to uproszczona wersja free2000.

Mocno przypomina OsxLowMemFixDrv.efi, zresztą można znaleźć w nim odniesienia do tegoż:1456966316_Zrzutekranu2020-01-26o18_27_58.png.4ce115e97b5bf1567617e46e68e4541b.png

Edited by danielosx86

heh, wygląda na to, że to ze te fixy do pamięci to dalej masakra.

Rozne wersje OsxAptioDrv, później AptioMemoryFix, który byl czescia AppleSupportPkg w OpenCorze a nastepnie podzielony w OC i FwRuntimeServices.efi.

Warto przeczytać tłumaczenie Apiantiego, fajnie tłumaczące różnice w działaniu - możliwe ze faktycznie stary osxaptiodrv3 zrobi robotę...

https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/tickets/591/#978f

tak zrobie, sprobuje jeszcze z ustawieniami różnych quirks, skoro cześć konfiguracji AptioMemoryFix jest w nich zawarta (moze cos przeoczyłem). Wolałbym zostać juz przy FwRuntimeServices.efi niż robić przeszczepy z Clovera, ale jak sie nie uda to trzeba będzie.

36 minut temu, iStig napisał:

tak z ciekawości otwierasz .efi jakimś narzędziem pod osx ?

Niestety nie pod osx - korzystam z wewnątrzfirmowego toolkitu, który mamy dostępny w pracy - śmiga pod linuxem (debian testing z paroma modyfikacjami).

Godzinę temu, danielosx86 napisał:

Natywny NVRAM masz odpalony? Kilka osób zgłaszało, że problemy z alokacją pamięci skończyły się po uruchomieniu NVRAM przez SSDT. Wyłączenie nieużywanych portów SATA też zwalnia pamięć.

Tak, ssdt dla nvram było od samego początku. Poczekam jak Wojtek zrobi cała konfiguracje OC od zera i zobaczę wtedy. Niestety nie mam tego komputera u siebie i robienie czegoś zdalnie jest słabe.