iStig Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 czy ktoś zna pochodzenie/autora tego pliku ? umarłem na płycie Gigabyte Z390 Aorus Master, która konfigurowałem przez telefon dla Moridina Co ciekawe na początku poszła z samym FwRuntimeServices.efi, ale później sporo opcji zostało zmienionych i próba bootowania kończyła się na błędach "error allocating pages at alloc type 2 Couldn't allocate runtime area". Zmienialiśmy opcje związane z włączaniem/wyłączaniem iGPU, oraz towarzyszących jej parametrów typu DVMT Pre-Allocated, DVMT Total Gfx Memoraz "Above 4G Decoding". Przerobiliśmy także opcje wyszukania odpowiedniej mapy pamięci dla parametru slide, ale nic się nie zmieniło... Po paru godzinach wypróbowaliśmy jakiegoś gotowca z sieci, który ruszył. Po krótkiej analizie zauważyłem obecność pliku MemoryAllocation.efi, niestety google nie specjalnie mówi co to i skąd... Obawiam się, że może to być cholera typu OsxAptioFix2Drv-free2000, o której sam autor pisze, że wypuścił plagę....: https://www.reddit.com/r/hackintosh/comments/cfjyla/i_unleashed_a_plague_upon_you_guys_and_i_am_sorry/ Jak coś wiecie to proszę o info. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Jesteś w stanie podzielić się tymże plikiem? Może być na pw. Łatwiej będzie dojść do tego, skąd to jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 jasne MemoryAllocation.efi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 (edited) Driver zyskał na popularności pod koniec ubiegłego roku jako dodatek do OcQuirks i FwRuntimeServices, zdaje się dzięki tematowi na forum Tonego dotyczącemu Gigabyte Designare Z390, tym samym w którym odkryto metodę na natywny NVRAM dla Z390. Testowałem przez chwilę, jednak 3 drivery łatające jeden problem to dla mnie za dużo i wróciłem do OsxAptioDrv3 i slide=0. Źródeł na GitHubie brak. Podzielam obawy, że to uproszczona wersja free2000. Mocno przypomina OsxLowMemFixDrv.efi, zresztą można znaleźć w nim odniesienia do tegoż: Edited January 26, 2020 by danielosx86 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 heh, wygląda na to, że to ze te fixy do pamięci to dalej masakra. Rozne wersje OsxAptioDrv, później AptioMemoryFix, który byl czescia AppleSupportPkg w OpenCorze a nastepnie podzielony w OC i FwRuntimeServices.efi. Warto przeczytać tłumaczenie Apiantiego, fajnie tłumaczące różnice w działaniu - możliwe ze faktycznie stary osxaptiodrv3 zrobi robotę... https://sourceforge.net/p/cloverefiboot/tickets/591/#978f Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Ten driver efi wygląda na posklejane wycinki kodu głównie z OsxAptioFix2Drv-free2000, wraz z kilkoma wycinkami z OsxAptioFix3Drv, generalnie masakra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Zacznij od osxaptiodrv3 z prealokowana pamięcią iGPU na 32mb (jeśli headless) Jak nie zaskoczy, slide=0. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 tak zrobie, sprobuje jeszcze z ustawieniami różnych quirks, skoro cześć konfiguracji AptioMemoryFix jest w nich zawarta (moze cos przeoczyłem). Wolałbym zostać juz przy FwRuntimeServices.efi niż robić przeszczepy z Clovera, ale jak sie nie uda to trzeba będzie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 1 godzinę temu, Estrax napisał: Ten driver efi wygląda na posklejane wycinki kodu głównie z OsxAptioFix2Drv-free2000, wraz z kilkoma wycinkami z OsxAptioFix3Drv, generalnie masakra. tak z ciekawości otwierasz .efi jakimś narzędziem pod osx ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
danielosx86 Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 Natywny NVRAM masz odpalony? Kilka osób zgłaszało, że problemy z alokacją pamięci skończyły się po uruchomieniu NVRAM przez SSDT. Wyłączenie nieużywanych portów SATA też zwalnia pamięć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Estrax Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 36 minut temu, iStig napisał: tak z ciekawości otwierasz .efi jakimś narzędziem pod osx ? Niestety nie pod osx - korzystam z wewnątrzfirmowego toolkitu, który mamy dostępny w pracy - śmiga pod linuxem (debian testing z paroma modyfikacjami). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reyder Posted January 26, 2020 Report Share Posted January 26, 2020 (edited) Ten driver zwalnia 512? pamięci aby slide=0 albo jakiś niski pozwalał uruchomić system. To jest zła metoda, takie samo zło jak OsxAptioFix2Drv-free2000. Jak ktoś wspomniał wyżej to jest dokładnie to samo co OsxLowMemFixDrv. Edited January 26, 2020 by reyder Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iStig Posted January 26, 2020 Author Report Share Posted January 26, 2020 Godzinę temu, danielosx86 napisał: Natywny NVRAM masz odpalony? Kilka osób zgłaszało, że problemy z alokacją pamięci skończyły się po uruchomieniu NVRAM przez SSDT. Wyłączenie nieużywanych portów SATA też zwalnia pamięć. Tak, ssdt dla nvram było od samego początku. Poczekam jak Wojtek zrobi cała konfiguracje OC od zera i zobaczę wtedy. Niestety nie mam tego komputera u siebie i robienie czegoś zdalnie jest słabe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts