Jump to content
brodacz83

Instalacja Catalina 10.15 HP 800 G1 i5-4570

Recommended Posts

Witam

Podczas próby instalacji ios-a dostaję komunikat

Cytat

AMF: Only 252/256 slide values are useable! Valid slides: 1-255

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

korzystam z forumowego UniBootX Clover  klucz USB stworzony zgodnie z instrukcją:

 

 

Cytat

0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 1600MHz
0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 4096MB
0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 1 DIMM2
0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Vendor = 1315

0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Speed = 1600MHz
0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Size = 4096MB
0:101  0:000  SmbiosTable.Type17->Bank/Device = BANK 0 DIMM1

0:101  0:000  Running on: 'HP EliteDesk 800 G1 SFF' with board '1998'
0:101  0:000  === [ GetCPUProperties ] ==================================
0:101  0:000  CPU Vendor = 756E6547 Model=306C3
0:101  0:000   The CPU supported SSE4.1
0:101  0:000  BrandString = Intel(R) Core(TM) i5-4570 CPU @ 3.20GHz
0:101  0:000   The CPU supported turbo
0:101  0:000  MSR 0x35               40004
0:101  0:000  MSR 0xE2 before patch 1E008405
0:101  0:000  MSR 0xE2 is locked, PM patches will be turned on
0:101  0:000  MSR 0xCE              00080838_F3012000
0:101  0:000  corrected FLEX_RATIO = 0
0:101  0:000  MSR 0x1B0             00000000
0:101  0:000  FSBFrequency = 100 MHz, DMI FSBFrequency = 100 MHz, Corrected FSBFrequency = 100 MHz
0:101  0:000  MaxDiv/MinDiv: 32.0/8
0:101  0:000  Turbo: 34/35/36/36
0:101  0:000  Features: 0xBFEBFBFF
0:101  0:000  Threads: 4
0:101  0:000  Cores: 4
0:101  0:000  FSB: 100 MHz
0:101  0:000  CPU: 3200 MHz
0:101  0:000  TSC: 3200 MHz
0:101  0:000  PIS: 100 MHz

0:231  0:000  === [ LoadDrivers ] =======================================
0:235  0:003  Loading NTFS.EFI  status=Success
0:258  0:023   - driver needs connecting
0:258  0:000  Loading AudioDxe.efi  status=Success
0:275  0:017   - driver needs connecting
0:275  0:000  Loading HFSPlus.efi  status=Success
0:290  0:014   - driver needs connecting
0:290  0:000  Loading AptioMemoryFix.efi  status=Success
0:305  0:014  Loading DataHubDxe.efi  status=Success
0:331  0:026  Loading FSInject.efi  status=Success
0:345  0:014  Loading SMCHelper.efi  status=Success
0:358  0:012  Loading ApfsDriverLoader.efi  status=Success
0:371  0:012   - driver needs connecting
0:371  0:000  4 drivers needs connecting ...
0:371  0:000  PlatformDriverOverrideProtocol->GetDriver overriden
0:371  0:000  HFS+ driver loaded
0:371  0:000  APFS driver loaded
0:371  0:000  Searching for invalid DiskIo BY_DRIVER connects: not found, all ok

znalazłem cos takiego :

https://www.insanelymac.com/forum/topic/323180-catalina-mojave-high-sierra-on-hp-800-g1-usdtsff-and-tower-pcs/

ale po podmianie plików clover nie widzi instalacji ios ?:)

będę wdzięczny za wszelkie sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wnioskując po komunikacie to wartość dla parametry slide powinna być w zakresie 1-255 a jest inna. Sprawdź więc twoim konfigu sekcję Boot/Arguments. 

Szukam w sieci podobnych tematów i widzę, że problem może być związany z AptioMemoryFix. Spróbowałbym więc zmienić ten sterownik na inny, pamiętając przy tym, żeby aktualizować sekcję DisableDrivers, w innym wypadku twój sterownik nie zostanie załadowany.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytat

Wnioskując po komunikacie to wartość dla parametry slide powinna być w zakresie 1-255 a jest inna. Sprawdź więc twoim konfigu sekcję Boot/Arguments.

co kol wiek ustawie wciąż ten sam komunikat :/ - rozumiem ze chodziło o plik config.plist w katalogu $:\EFI\CLOVER ??

Cytat

 Spróbowałbym więc zmienić ten sterownik na inny, pamiętając przy tym, żeby aktualizować sekcję DisableDrivers,

Zmieniłem na OsxAptioFix3Drv w pliku config.plist ustawiłem 

Cytat

<key>#DisableDrivers</key>
    <array>
        <string>CsmVideoDxe</string>
        <string>VBoxExt4</string>
        <string>AptioMemoryFix</string>

teraz przy probie instalacji otrzymuje taki komunikat...

Cytat

+++++++++++++++++++++++++++++++++

bez tekstu same plusy :)

może polecisz jakiś konkretny sterownik ??

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minut temu, brodacz83 napisał:

co kol wiek ustawie wciąż ten sam komunikat :/ - rozumiem ze chodziło o plik config.plist w katalogu $:\EFI\CLOVER ??

To zależy jak przygotowałeś pendrive instalacyjny. UnobootX Clover ma kilka gotowców dla różnych platform. Znajdują się w katalogu OEM. Powinieneś wybrać taki, które najbardziej pasuje do twojej platformy sprzętowej i zmienić nazwę jego katalogu na odpowiadającą nazwie twojej płyty głównej (tę odczytasz z pliku preboot.log). Jeśli tego nie zrobiłeś to tak - Clover bootuje wtedy z domyślnego konfigu z EFI\CLOVER.

20 minut temu, brodacz83 napisał:

Zmieniłem na OsxAptioFix3Drv w pliku config.plist ustawiłem 

Sekcję <DisableDrivers> masz zakomentowaną (znak #) więc żadne wpisy z tej sekcji nie mają znaczenia. Tak więc wszystkie drivery są ładowane, bez względu na to znajdują się w tablicy zablokowanych driverów. Ale skoro usunąłeś poprzedni sterownik i dodałeś inny, to nie ma to większego znaczenia. Chodzi tylko o to, żeby nie ładować sterowników, które wzajemnie się wykluczają.

20 minut temu, brodacz83 napisał:

może polecisz jakiś konkretny sterownik ??

Przetestowałbym wszystkie możliwe wersje Aptio Memory Fix... z tym że nie wiem czy to właśnie jest przyczyną problemu - to był strzał.

Zacząłbym od zweryfikowania konfigu Clovera i wybraniu takiego, który najbardziej pasuje do twojej platformy sprzętowej.

Edited by wujek_bogdan

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytat

Powinieneś wybrać taki, które najbardziej pasuje do twojej platformy sprzętowej i zmienić nazwę jego katalogu na odpowiadającą nazwie twojej płyty głównej (tę odczytasz z pliku preboot.log).

tak własnie zrobiłem w moim przypadku 

Cytat

 with board '1998'

katalog EFI\CLOVER\OEM\4 Haswell Z87 nazwałem  1998 (Intel Q87 Express) wiec rozumiem ze "konfiguruję" config w tym własnie katalogu

Cytat

Ale skoro usunąłeś poprzedni sterownik i dodałeś inny, to nie ma to większego znaczenia

....no własnie nie usunąłem 

niestety dziś już nie sprawdzę - dziękuje za wszystkie porady i jutro mam nadzieje pójść o krok dalej:) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minut temu, brodacz83 napisał:

katalog EFI\CLOVER\OEM\4 Haswell Z87 nazwałem  1998 (Intel Q87 Express) wiec rozumiem ze "konfiguruję" config w tym własnie katalogu

Jeśli nazwałeś katalog poprawnie to tak. Żeby się upewnić czy na pewno system bootuje z tego katalogu możesz w konfigu zmienić jakieś ustawienie (np. skórkę Clovera) i sprawdzić czy zmiana jest widoczna podczas bootowania. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 ...no wiec tak próbowałem różnych wersji  pliku 

Cytat

AptioMemoryFix.efi

niestety bez rezultatu - zmiana parametru 

Cytat

slide=0

skutkowała komunikatem - kernel panic

Cytat

slide=1 

skutkowała samymi plusikami

 

zastąpiłem ten sterownik tym

Cytat

OsxAptioFix3Drv.efi

oraz tą konfiguracją pliku  config.plist

Cytat

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE plist PUBLIC "-//Apple//DTD PLIST 1.0//EN" "http://www.apple.com/DTDs/PropertyList-1.0.dtd">
<plist version="1.0">
<dict>
    <key>ACPI</key>
    <dict>
        <key>AutoMerge</key>
        <false/>
        <key>DSDT</key>
        <dict>
            <key>Debug</key>
            <false/>
            <key>DropOEM_DSM</key>
            <false/>
            <key>Fixes</key>
            <dict>
                <key>AddIMEI</key>
                <false/>
                <key>AddMCHC</key>
                <true/>
                <key>DeleteUnused</key>
                <false/>
                <key>FixHDA</key>
                <true/>
                <key>FixHPET</key>
                <true/>
                <key>FixIPIC</key>
                <true/>
                <key>FixMutex</key>
                <false/>
                <key>FixRTC</key>
                <false/>
                <key>FixRegions</key>
                <false/>
                <key>FixShutdown</key>
                <true/>
                <key>FixTMR</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>Patches</key>
            <array>
                <dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>change SAT0 to SATA</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    U0FUMA==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    U0FUQQ==
                    </data>
                </dict>
                <dict>
                    <key>Comment</key>
                    <string>change MEI to IMEI</string>
                    <key>Disabled</key>
                    <false/>
                    <key>Find</key>
                    <data>
                    TUVJXw==
                    </data>
                    <key>Replace</key>
                    <data>
                    SU1FSQ==
                    </data>
                </dict>
            </array>
            <key>ReuseFFFF</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>DropTables</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>DMAR</string>
            </dict>
            <dict>
                <key>Signature</key>
                <string>MATS</string>
            </dict>
        </array>
        <key>FixHeaders</key>
        <true/>
        <key>FixMCFG</key>
        <false/>
        <key>HaltEnabler</key>
        <false/>
        <key>SSDT</key>
        <dict>
            <key>DropOem</key>
            <false/>
            <key>Generate</key>
            <dict>
                <key>CStates</key>
                <false/>
                <key>PStates</key>
                <true/>
                <key>PluginType</key>
                <true/>
            </dict>
            <key>NoDynamicExtract</key>
            <false/>
            <key>NoOemTableId</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>Boot</key>
    <dict>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>DefaultLoader</key>
        <string>boot.efi</string>
        <key>DefaultVolume</key>
        <string>Install macOS Catalina</string>
        <key>Legacy</key>
        <string>PBR</string>
        <key>Secure</key>
        <false/>
        <key>Timeout</key>
        <integer>5</integer>
        <key>XMPDetection</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>CPU</key>
    <dict>
        <key>C2</key>
        <false/>
        <key>C4</key>
        <false/>
        <key>C6</key>
        <false/>
        <key>UseARTFrequency</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>Devices</key>
    <dict>
        <key>Audio</key>
        <dict>
            <key>AFGLowPowerState</key>
            <true/>
            <key>Inject</key>
            <string>No</string>
            <key>ResetHDA</key>
            <true/>
        </dict>
        <key>LANInjection</key>
        <true/>
        <key>NoDefaultProperties</key>
        <false/>
        <key>Properties</key>
        <dict>
            <key>PciRoot(0x0)/Pci(0x2,0x0)</key>
            <dict>
                <key>AAPL,ig-platform-id</key>
                <data>
                AwAiDQ==
                </data>
                <key>framebuffer-patch-enable</key>
                <data>
                AQAAAA==
                </data>
            </dict>
        </dict>
        <key>USB</key>
        <dict>
            <key>AddClockID</key>
            <false/>
            <key>FixOwnership</key>
            <true/>
            <key>HighCurrent</key>
            <false/>
            <key>Inject</key>
            <true/>
        </dict>
    </dict>
    <key>GUI</key>
    <dict>
        <key>Mouse</key>
        <dict>
            <key>DoubleClick</key>
            <integer>500</integer>
            <key>Enabled</key>
            <false/>
            <key>Mirror</key>
            <false/>
            <key>Speed</key>
            <integer>8</integer>
        </dict>
        <key>ScreenResolution</key>
        <string>1920x1080</string>
        <key>Theme</key>
        <string>BGM</string>
    </dict>
    <key>Graphics</key>
    <dict>
        <key>Inject</key>
        <dict>
            <key>ATI</key>
            <false/>
            <key>Intel</key>
            <false/>
            <key>NVidia</key>
            <false/>
        </dict>
        <key>NvidiaSingle</key>
        <false/>
    </dict>
    <key>KernelAndKextPatches</key>
    <dict>
        <key>AppleIntelCPUPM</key>
        <false/>
        <key>AppleRTC</key>
        <true/>
        <key>Debug</key>
        <false/>
        <key>KernelCpu</key>
        <false/>
        <key>KernelLapic</key>
        <false/>
        <key>KernelPm</key>
        <true/>
        <key>KernelXCPM</key>
        <false/>
        <key>KextsToPatch</key>
        <array>
            <dict>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g/sPDw==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.iokit.IOUSBHostFamily</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g/s/Dw==
                </data>
            </dict>
            <dict>
                <key>Disabled</key>
                <false/>
                <key>Find</key>
                <data>
                g/kPDw==
                </data>
                <key>InfoPlistPatch</key>
                <false/>
                <key>Name</key>
                <string>com.apple.driver.usb.AppleUSBXHCI</string>
                <key>Replace</key>
                <data>
                g/k/Dw==
                </data>
            </dict>
        </array>
    </dict>
    <key>RtVariables</key>
    <dict>
        <key>BooterConfig</key>
        <string>0x28</string>
        <key>CsrActiveConfig</key>
        <string>0x67</string>
        <key>MLB</key>
        <string>C02032109R5DC771H</string>
        <key>ROM</key>
        <string>UseMacAddr0</string>
    </dict>
    <key>SMBIOS</key>
    <dict>
        <key>BiosReleaseDate</key>
        <string>12/18/2019</string>
        <key>BiosVendor</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BiosVersion</key>
        <string>IM141.88Z.F000.B00.1912181604</string>
        <key>Board-ID</key>
        <string>Mac-031B6874CF7F642A</string>
        <key>BoardManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>BoardSerialNumber</key>
        <string>D25533301QXFM591M</string>
        <key>BoardType</key>
        <integer>10</integer>
        <key>BoardVersion</key>
        <string>1.0</string>
        <key>ChassisAssetTag</key>
        <string>iMac-Aluminum</string>
        <key>ChassisManufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>ChassisType</key>
        <string>0x0D</string>
        <key>EfiVersion</key>
        <string>141.0.0.0.0</string>
        <key>Family</key>
        <string>iMac</string>
        <key>FirmwareFeatures</key>
        <string>0xE00FE137</string>
        <key>FirmwareFeaturesMask</key>
        <string>0xFF1FFF3F</string>
        <key>LocationInChassis</key>
        <string>Part Component</string>
        <key>Manufacturer</key>
        <string>Apple Inc.</string>
        <key>Mobile</key>
        <false/>
        <key>PlatformFeature</key>
        <string>0x01</string>
        <key>ProductName</key>
        <string>iMac14,1</string>
        <key>SerialNumber</key>
        <string>D25Q7HZHFWJH</string>
        <key>SmUUID</key>
        <string>B0ED03C3-9CFD-41BF-B5DB-CDD5E7E05300</string>
        <key>Version</key>
        <string>1.0</string>
    </dict>
    <key>SystemParameters</key>
    <dict>
        <key>CustomUUID</key>
        <string>17E6AAC9-D7D6-44F6-96A3-F7BC0B5A667E</string>
        <key>InjectKexts</key>
        <string>Yes</string>
        <key>InjectSystemID</key>
        <true/>
    </dict>
</dict>
</plist>
 

i ruszyło instalacja poszła gładko ,wszystko chyba działa jest lan ,dzwięk po DP tez -powinienem coś sprawdzić/ustawić ??

Zrzut_ekranu_2020-03-17_o_03_27_53.thumb.png.2e5b360d16e804fbc43b1d7a20bbed52.png

Kolejne pytanie jaką kupic karte wifi najlepiej na pci - oraz dodanie grafiki posiadam gf710 i gf1030 co ewentualnie później doinstalować/zmienić??

Dzięki @wujek_bogdan za pomoc i sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minut temu, brodacz83 napisał:

i ruszyło instalacja poszła gładko ,wszystko chyba działa jest lan ,dzwięk po DP tez -powinienem coś sprawdzić/ustawić ??

Z takich podstawowych rzeczy sprawdziłbym:

  • Działanie portów USB - czy wszystkie działają i czy porty USB3 działają z prędkością USB3
  • Usypianie (ręczne usypianie i auto-usypianie)
  • Wybudzanie z uśpienia
  • Speedstep (czy mnożniki CPU zmieniają się dynamicznie i we właściwym zakresie)
22 minuty temu, brodacz83 napisał:

Kolejne pytanie jaką kupic karte wifi najlepiej na pci - oraz dodanie grafiki posiadam gf710 i gf1030 co ewentualnie później doinstalować/zmienić??

Odnośnie wifi się nie orientuję, poszukaj na forum, jest sporo wątków na ten temat. Odnośnie grafiki, to GT 710 ruszy oraz wszystko w architekturze Kepler, GT 1030 nie uruchomisz ani żadnej karty w architekturze Pascal - te wymagają sterowników od Nvidia (tzw Nvidia Web Drivers), które nie zostały wydane ani dla 10.14.x ani dla 10.15.x. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cytat

Działanie portów USB - czy wszystkie działają i czy porty USB3 działają z prędkością USB3

- działają z prędkością 2.0 (nie przeszkadza mi to :) -komputer tylko do internetu i bardziej szczegółowego poznania ios-a 

Cytat

Usypianie (ręczne usypianie i auto-usypianie)

auto-usypianie działa / reczne niestety nie komputer się usypia po czym od razu wzbudza 

Cytat

Speedstep (czy mnożniki CPU zmieniają się dynamicznie i we właściwym zakresie)

jeszcze nie wiem jak sprawdzić :/

Cytat

Odnośnie wifi się nie orientuję, poszukaj na forum, jest sporo wątków na ten temat

większość raczej stare wątki / ciężko dostać cos na BCM94360 poszukam jeszcze 

Cytat

Odnośnie grafiki, to GT 710 ruszy oraz wszystko w architekturze Kepler, GT 1030 nie uruchomisz ani żadnej karty w architekturze Pascal 

GT710  działa bezproblemowo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.