lipa Posted April 5, 2020 Report Share Posted April 5, 2020 Witam, Proszę o sugestię dotyczącą rozbudowy mam dość wolny sprzęt jeśli chodzi o podsystem dyskowy SATAII... próbowałem odpalić dysk Revodrive 120GB taki mam niestety ze słabym skutkiem. Chciałbym kupić 1 lub 2 karty pod PCI-E z interfejsem M.2 razem lub osobno SATAIII (chodzi mi o to by sprzęt bootował się z tego) mam też kilka dysków i wolałbym podłączyć je pod SATAIII. Potrzebuję też porty USB 3.0 Co polecacie? tak by poszło OOB. Z góry dziękuję za pomoc. Dell T5500 2x5650 48GB RAM, Sapphire Nitro+ 8GB, OSX -> 10.14 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipa Posted April 8, 2020 Author Report Share Posted April 8, 2020 Zainwestowałem w dysk nvme to chyba najsensowniejsze wyjście miałem już kartę na PCI-X po starcie systemu jest widoczny i wyniki 1420/700 odczyt zapis jak na tą platformę są zadowalające i myślę że znacznie lepsze niż sata. Dysk jest widoczny z OS na poziomie Clover(5109) już nie. Próbowałem zainstalować driver NvmExpressDxe.efi ale nic to nie daje może ktoś podrzuci jakiś pomysł. Maszyna boot`uje się z dysku sata odpala Clover`a zaaplikowałem kext IONVMeFamily.kext dysk nvme jest widoczny. Po instalacji 10.14 system startuje z dysku nvme Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted April 11, 2020 Report Share Posted April 11, 2020 Ten sterownik z clovera jest deko ułomny, może u Ciebie nie będzie mieć to znaczenia, ale np na płytach z PCI-E 3.0 limitował transfery dysków do PCI-E 2.0. Poszukaj na necie czy czy do Twojej płyty ktoś się nie pokusił o zmodyfikowanie BIOSu i dodanie do niego modułu UEFI z sterownikiem NVMe. Ja osobiście raz robiłem taką opcję dla płyty ASUSa Z87-M Plus i to było najlepsze rozwiązanie, bo dzięki niemu dysk działa i z Windows i z macOS i innymi systemami. Jeśli chodzi o USB 3.0 - poszukaj czegoś np na Fresco Logic Device 1100 (FL1100) 0x11001b73, Któraś nowa Asmedia też odpala i masz USB3.2 10Gb/s (USB-C). SATA III - powinny odpalić większość kart które pracują w AHCI - kontroler musi się zgłosić w lspci jako [0106]. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipa Posted April 14, 2020 Author Report Share Posted April 14, 2020 (edited) Na popularnym portalu aukcyjnym zakupiłem kartę PCI-E z USB na zdjęciach i z opisu nie można było odszukać informacji o producencie układu jednak w opisie aukcji była informacja o wsparciu dla Mac OS i zainwestowałem 56pln po otrzymaniu karty okazało się że w instrukcji brak informacji o wsparciu dla MacOS ale kartę zainstalowałem narzędzie DPCIManager rozpoznaje urządzenie tak. 1912, 0014, FFFF, FFFF, Renesas Technology Corp., uPD720201 USB 3.0 Host Controller Mojave 10.14.6 z automatu podpiął AppleUSBXHCIPCI.kext raport systemowy wykazał urządzenie "Magistrala 3.0" ale podpinanie urządzeń nic nie dało były nie widoczne. Do katalogu /EFI/CLOVER/kext/Other -> wrzuciłem kexty mXHCD.kext USBInjectAll.kext i Clover pokazuje urządzenia podpięte pod usb np. kolejny pendrive... Po wystartowaniu systemu jak wyżej. -> Nie działa (oba kexty są już też w /S/L/E) - Zostawić to w cholerę i zamówić tak jak pisze 314Ter Fresco/Asmedia ? - Ja coś pochrzaniłem i powinno śmigać? Edited April 14, 2020 by lipa nie jasny tekst Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lipa Posted April 20, 2020 Author Report Share Posted April 20, 2020 Witam, Po instalacji karty podłączeniu karty -> i-tec Adapter PCIe - USB-C, Asm1142 USB 3,1 podpina się kext AppleUSBHCIPCI.kext działa poprawnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts