Jump to content
Sign in to follow this  
Grizli

Lenovo u330p z Sierra do Catalina

Recommended Posts

Cześć,

liczę że chociaż tutaj znajdę ludzi którzy mi pomogą. Mam laptopa lenovo u330p z Clover (najnowszy) oraz macOS Sierra (skorzystałem z kextów i patchy z jednego forum od rehabmana). Przy próbie aktualizacji do macOS Catalina po wybraniu inatalacji, pasek dochodzi do końca i wisi.

Powiedziano mi by przejsc na openCore, ale z tego co wiem to na Cloverze tez to powinno działać ;)

Edited by Grizli

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • Uruchom system w trybie verbose, żebyś widział komunikaty błędów
  • Sprawdź log systemowy: /var/log/system.log
  • Możesz też włączyć debugowanie w Cloverze dodając wpis DebugLog o wartości true do sekcji GUI.

Poza aktualizacją Clovera powinieneś był też aktualizować kexty. Zrobiłeś to?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczyściłem trochę EFI z niepotrzebnych rzeczy.

Catalina się zainstalowała, ale niestety mam małe problemy mam nadzieje ;) :

- po uruchomieniu systemu, system tnie, widzę to po przerywającym się ruchu myszy. Po chwili jest juz ok.

- brak dźwięku

- nie działa mikrofon

- podczas ładowania systemu, logo jabłka rozjeżdża się troche, takie jakby przerywane linie. 

Ogółem mam wrazenie, ze Catalina działa płynniej od poprzedniej SIERRY.

Serdeczna prośba o pomoc.

Lenovo U330p

CPU : I3-4010U 1.7 Ghz
GPU : Intel HD Graphics 4400
RAM : SK Hynix 8GB DDR3 1600Mhz
SSD : Apacer 240GB
AUDIO : Intel Lynx Point-LP - High Definition Audio Controller
SIEĆ : Intel Wireless-N 7260 (b/g/n = Wi-Fi 4), Bluetooth 4.0  (WiFi raz działa, raz nie)
+ ADAPTER WiFi USB Edimax Broadcom (działa)
ZŁĄCZA: USB : 2.0 / 3.0 / HDMI / Czytnik kart pamięci
 

Edited by Grizli

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.04.2020 o 01:20, Grizli napisał:

- nie działa siri (sorry, could you say that again?), apple tv, dlaczego?

Niech mnie ktoś poprawi jak się mylę bo ze mnie żaden spec, ale nie działa bo takie są efekty używania rzeczy od Tony'ego a ściślej, zapewne musisz wygenerować nr-y SMBIOS - jak to zrobić masz opisane tutaj:

Co do dźwięku, to nie wiem jak odpalałeś dźwięk, znając Tony'ego zapewne przez vodooHDA, tu linkiem nie pomogę, niech się ktoś wypowie, generalnie potrzebujesz i kodek LayoutID  zobacz ten filmik - może się przyda

 

P.S do administracji - nie bijcie za YouTube, chciałem tylko pomóc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.