Jump to content

Stary Macbook 2007 podczas kwarantanny

pablo1975
 Share

Recommended Posts

W związku z obecną sytuacją naprawiłem już chyba wszystko w domu - pewnie nawet to czego nie trzeba było wcale naprawiać. Odgrzebałem również starego Macbooka Pro 17 mid 2007 A1229, którego kupiłem kiedyś za furę kasy, a którym dzieją się dziwne rzeczy. Wspomnę, że zanim trafił do szafy ze wg. na spuchnięcie baterii wszystko działało pięknie na 10.9. Zakupiłem mu zatem baterię od polskiego Mitsu i... działa bez zarzutu tylko na Snow Leopardzie. W Mavericku i El. Capitanie następują dość nie regularne Freezy całego interface-u. dodam jeszcze, że ten komp był u Apple na wymianie płyty głownej ze wg. na GT8600 i obecnie nie wykazuje symptomów padającej grafiki. Wszystkie testy typu Cinebench przechodzi bez zarzutu.

No i nic złego się nie dzieje na 10.6.8. Dodatkowo puściłem mu Apple Hardware Test i wszystki testy przechodzą bezbłednie.

Proszę powstrzymać się od komentarzy typu wyrzuć grata na śmietnik bo tu nie o to chodzi :) tu raczej chodzi o zabicie czasu. Więc może, któryś z szanownych ma jakiś pomysł?

pozdr. serdecznie Pablo

Sprawdzałem SSD i HDD i jest to samo. Problem nie jest w szybkości pracy - tylko w całkowitym zamrażaniu się systemu - jedyna rzecz którą możesz zrobić to "twardy restart" Wygląda mi to trochę tak jakby coś w procesorze było skopane, bo 10.6.8 ma jądro 32bit a systemy zawieszające go 64bit. Choć jak pisałem wcześniej ten komp działał na SSD w 10.9.5 bez zarzutu.

Edited by pablo1975